måndag 25 juni 2012

Smack! Där satt den!

Hästar i hagen
 Nu bär det strax av till scoutlägret. Det har visst regnat där hela dagen precis dom här, men det hindrar varken scouter eller geocachare. Är man både ock, får det verkligen inte hindra. Jag hinner nog berätta lite om dagens äventyr.

Jag tyckte det var lite retligt att inte hitta cachen i lördags, Midsommarafton 2012. Smack! Så idag kontaktade jag Katrin och undrade om hon ville ut på FTF-jakt. Det fanns ytterligare en ny cache som kom igår. Hon var inte sen att anta utmaningen trots väder och trots att hon storcachat i helgen nere i Halmstad. Hon jagar ju sin 1000:e burk. Nu ligger jag i lä igen.
Stugan vid Hamra hembygdsgård
 Jag hämtade henne och först åkte vi till den lättare  vid Hamra hembygdsgård. Det syntes inte till något liv i byn förutom några hästar i hagen. Jag hittade gömman ganska snabbt. Vi loggade och drog vidare.
Katrin i cachingmundering vid Smack
 Då var det dags att återvända till Havsjön och Tovarydssjön. jag parkerade på samma ställe som i lördags. Vi gick stigen längs stranden kantad av pors. Idag var det ännu blötare och lite halare på bräderna. Halvvägs skrämde vi upp en vacker häger som flög iväg ljudlöst över sjön.

På plats igen hade vi samma problem med GPS:erna. Vi nollade på samma ställe, men nollan flyttade på sig hela tiden. Det kan vara irriterande. Vi letade och letade i en hel timme. Nu visste vi att den inte var i marknivå och att det gällde att se detaljer. Det hade cacheägaren skrivit. Till slut fick vi ringa till honom för att få lite mera tips. Han gav oss en aning av en ledtråd i alla fall. Vi skulle titta på en trädstam i ögonhöjd. Det hade vi ju gjort. Jag hade letat på rätt nivå hela tiden.
Dagsregn hindrar inte geocachare
 Vi fortsatte att leta en stund till och utökade sökområdet. Till slut omringade vi samma träd båda två och attackerade det från två håll. Då såg jag något som var annorlunda. Färgen var annorlunda. Jag började fingra på det och se med ett sista ryck kunde jag öppna gömman. Där var en lilla burken. Det var en skön känsla att peta fram den ur sitt gömställe. Mina händer var alldeles nersmetade så Katrin fick logga åt oss.
Linneor
Det var med lättare steg vi gick samma väg tillbaka. På stigen hittade vi både sommarkantareller och den bedårande linnean. Det var längesedan jag såg en linnea. Den hör till mina favoritblommor. Så trots allt regn blev det en bra dag.

Nu ska jag bara lasta bilen. Sen rar jag iväg till medvind2012 i Myresjö. Det blir nog inga cacher loggade på vägen.

söndag 24 juni 2012

Försmak av läger


På tisdag börjar det stora scoutlägret  vid Bjädesjö säteri utanför Myresjö. Men redan idag fick vi lite försmak. Eftersom det är ett storläger med över 4100 deltagare, har det planerats i flera år. 50 av deltagarna kommer från Forsheda. Jag är en av dem.
Korna bevakade oss...
 I eftermiddags packade vi kärrorna fulla med utrustning för att köra till lägerområdet. Militärtält, patrullådor, verktygslåda,presenningar, bordsskivor, kaminer, lyktor, lekredskap m.m. Det är mycket som behövs på ett scoutläger. Några lastade vid förrådet vid missionskyrkan medan vi andra åkte ut till Fänestad för att lasta virket vi behöver till byggena.
...när vi lastade byggvirke.
 Det går åt en hel del slanor när man ska bygga ett mattält och spisar för matlagning. Korna i hagen var mycket intresserade av våra förehavanden. Till slut var allt lastat och vi kunde ge oss iväg mot Myresjö. Lite drygt en timma tog resan.
Tälten sätts upp, kärrorna lastas av...
 Det regnade lite till och från medan vi lastade av och satte upp militärtälten. Fyra tält reste vi innan vi fikade tillsammans. Det smakade gott efter allt jobb.
...snabbt innan regnet kommer.
 Stora mörka moln närmade sig så vi ville göra så mycket vi kunde innan regnet kom. Vi började surra trefötter till mattältet och lägga ut bordsskivorna så vi kunde se var vi skulle spetta för trefötterna. Vi brukar aldrig börja bygga förrän första dagen på lägret så att scouterna får vara med. Men det kändes bra att komma igång eftersom vi har en bit att åka och kommer lite senare till lägret än vanligt. Det blire n stor apparat att slussa alla bilar, bussar och lastbilar som anländer på tisdag. Allt är minutiöst planerat. Vi har en tid då vi ska komma till uppsamlingsplatsen i Landsbro. På ett bestämt klockslag får vi köra därifrån till lägerområdet. Där har vi 5 minuter på oss att lasta ur bussen. De flesta åker med bussen. Några åker bil.
Regnet tog en annan väg.
 Regnvädret som hotade oss drog åt ett annat håll. Vi såg hur det blåste iväg. Så vi kunde fortsätta en stund till. När allt var avlastat täckte vi över vårt material med presenningar så att det skulle hålla sig någorlunda torrt. Imorgon ska det bli en riktig ovädersdag med många millimetrar över lägerplatsen. men sen ser det lite ljusare ut under resten av veckan.
Vi började bygga lite på borden i vårt mattält.
 På ett scoutläger är vi delvis beroende av vädret, men vi har haft både sol, regn och snö på läger förut. Det sista hoppas vi at vi slipper i år. Jag funderar på att åka ut till lägret redan imorgon kväll. Tisdag morgon kan bli lite kaotisk. Så om jag hinner packa klart åker jag nog och sover en natt till i tält.
Vindflöjeln
 Innan vi åkte hemåt gick vi en liten runda på lägerområdet. Det var många andra som också kom med sina prylar och satte upp tält. Lägerstaben var förstås redan på plats. Det är många som måste hjälpas åt för at ett så här stort läger ska fungera. Hela lägret heter Medvind 2012. Den som vill kan läsa mer på lägrets hemsida. Mitt i lägret finns en portal i form av en vindflöjel. Alla byarna är s k vindbyar och har namn efter olika vindar. Vår vindby heter Sirocco. De andra heter Passad, Föhn, Tornado, Monsun, Mistral, Cyklon, Calima, Termik och Sunnan.
Matladan
Mycket mat går det åt på ett storläger. Distributionen kommer att ske i den stora ladan. Dit kommer vi att gå för att hämta det vi behöver för att laga lägermaten i byarna. Uppe på logen finns ledarcaféet där vi kan ta en paus och fika, kanske prata lite med andra ledare.

Imorgon blir det att packa. Det gäller ju att få med sig allt man behöver för det är för långt att åka hem efter något man glömt. Då får man klara sig utan det. Det kanske bli lite tyst på bloggen den kommande veckan. Om jag hinner kan jag kanske mobilblogga, men jag lovar inget.

lördag 23 juni 2012

Ungar, ungdjur och underbar natur

Grannen med barnbarn och ungdjur
 Midsommardagen blev inte så regnig som jag trodde den skulle bli. Inte blev den händelselös heller. Jag hade tänkt att ägna den åt att tvätta och packa lite inför lägret. Några maskiner har jag hunnit med men jag har inte packat en enda pryl än. Vi vaknade ganska sent och det kan man unna sig när det är midsommar och sommarlov. Hunden drog ut mig på promenad. På hemvägen mötte vi grannen och hans barnbarn som hälsade på hos ungdjuren i hagen. Kvigorna var försiktigare vid mötet än lillpojken även om de var nyfikna som vanligt.
Klovhallarna - skivad limpa i sten
 Det fanns lite kvar av jordgubbstårtan så elvakaffet var räddat. Efter fikastunden föreslog jag att vi skulle åka till Klovhallarna. Jag har berättat för maken om dessa fantastiska skivade stenar som finns inte alls långt bort. Jag stötte på dem förra sommaren när malmösonen och jag var ute på en geocachingtur i trakterna. Maken hade aldrig hört talas om dem och ville gärna åka dit någon gång. Den gången blev idag. Vi parkerade på vägen och studerade stenarna en liten stund.
Fam.Issal hittade gömman
 Maken ville gå bakom stenarna och jag visade var man kunde gå. Då hörde jag röster inifrån snåren. De som var där hörde oss också och ropade: Är det fler skattletare på gång? Det var en familj som var ute på sin första geocachingrunda. Detta var den tredje gömman de letade efter. Jag visste ju var den var så jag kunde lotsa dem och tipsa om var de skulle titta.
Finns det några bytesvaror?
 De hittade burken väl gömd. De blev jätteglada att den innehöll lite bytesvaror. En av grabbarna bytte en liten plastfigur mot en enkrona. Familjen var entusiastisk över sina fynd. De hann visst hitta minst sju gömmor idag. En av dem var en av mina gömmor i Värnamo, Samåkning. Där hittade de en TB och skrev att de blev överlyckliga över det fyndet. Jag hade berättat för dem om resekrypen och tipsat dem om att skicka ut en egen. De kommer säkert att fortsätta och de var intresserade av att lägga ut egna gömmor också.
Vallerstads vindsnurror
 De åkte vidare till nya gömmor. Vi fortsatte till andra spännande platser som vindsnurrorna i Vallerstad. Vi körde en annan väg än den jag tog till cachen vid snurrorna. Nu kom vi från andra hållet. De är verkligen imponerande, men idag lät det en hel del om dem. Det brukar det faktiskt inte göra. Åtminstone inte vid dem jag varit vid tidigare.
Hallonen blommar
 Vid vägen upp till snurrorna växte det hallonsnår, som blommade för fullt. Jag hoppas det blir mycket skogshallon i år. Vi har ju gott om hallonsnår hemma runt gården. Där brukar jag kunna plocka en hel del och frysa in.
Hallonsnår på fällorna
 Förr fanns det ofta stora områden med skogshallon på kalhyggena. Vi brukade kalla dem för hallonafällorna. Min mamma brukade berätta om hur hon fick följa med mormor och plocka hallon på fällorna när hon var barn. Hallonen såldes sedan och skickades med tåg till Stockholm. De kunde tjäna ihop pengar till en cykel genom att plocka hallon. Det var bra extrainkomster då, men vem skulle vilja jobba med det idag?
Underbar utsikt från snurrorna
 Uppifrån snurrorna hade vi vi en underbar utsikt. Vi såg långt bort ända till Värnamo och andra sidan Vidöstern. Värmeverket skymtade mellan granarna och vi såg bilar köra där långt borta. En stor rovfågel flög bland grantopparna. Jag hann inte se vad det var för art. Den kan ha varit en ormvråk eller en glada.
Maken och hunden vid Kassasjön
 Vi åkte förbi vägen ner till Kassasjön. Maken hade aldrig varit där så vi svängde ner. Bommen var uppe och det fanns bilar på parkeringen. Kassasjön sköts av fiskeklubben och det finns gott om små bryggor att fiska från. Vi stannade inte länge. Vi åkte vidare hemåt utan att ha besökt min geocache vid sjön. Man får gå 500 meter för att hitta gömman. När vi kom hem, var det dags att laga mat. Idag blev det kycklinggryta med ris och jordgubbar med vaniljglass till efterrätt.
Utsikt över Havsjön
 Igår kom det en ny gömma andra sidan Bredaryd. Det var förstås den gode herr 1000sjöar som lagt ut en ny cache. Han brukar ju göra det sådana här röda dagar och deras aftnar. Jag räknade nästan med att det skulle komma en. Den var rätt svår enligt beskrivningen. En D4 + 1000sjöar = knepig gömma. Dessutom verkade det vara en liten promenad fram till den som krävde stövlar och myggmedel. Så igår avstod jag från att jaga FTF. Idag kom det en till ännu närmare. Tyvärr hann jag inte dit för en FTF. Den loggades på förmiddagen när vi satt och fikade här hemma.
Porsen breder ut sig
 Men i eftermiddag tänkte jag att hunden kunde få följa med på en liten tur. Vi åkte till den första gömman och parkerade på angivna koordinater i närheten av Annebergssjön. Därifrån fanns en stig längs Havsjön, som en första sjön hette. Vi följde den och där det var lite sankare fanns det en spång att gå på. Stigen kantades av pors som luktade starkt. Det hade tydligen regnat nyligen för både Takko och jag blev genomblöta. Han i pälsen och jag om byxorna. Men fötterna var torra i stövlarna.
Näckrosorna blommar
 Vi kom fram till platsen mellan Havsjön och Tovarydssjön där cachen skulle finnas. Det syntes tydligt att någon varit före oss och letat. Mossan var uppriven, barken nedriven, grenar brutna och gräset nedtrampat. Det såg inte så roligt ut. Så ska inte geocachare bete sig tycker jag. Vi ska vara rädda om vår natur och lämna den i gott skick. Vi letade länge, Takko och jag, men vi hittade ingen gömma. GPS:en och c:geo i mobilen ville inte komma överens om var nollan fanns. Till slut fick vi ge upp då mygg och knott anföll i stora horder. Vi får återkomma vid ett annat tillfälle.
Ungdjur vid Källtorp
 När vi ändå var på hållet åkte vi fram till Källtorp som ligger vid Draven. Där var jag tidigt i höstas och letade efter en cache. Jag stötte på ett trevligt holländskt par som jag pratade med en stund. När de gått, trodde jag, skulle jag leta upp gömman. Men de hade inte gett sig av utan satt i närheten av gömman och beundrade utsikten. De verkade inte vilja ge sig av på en stund så jag gick därifrån. Det blev ingen logg men väl en stor kasse kantareller den gången. Det blev ingen logg idag heller. Vi letade ett bra tag utan att upptäcka någon burk. I stället blev vi upptäckta av en flock ungdjur som nyfiket närmade sig. De blev riktigt närgångna och Takko var också intresserad av dem. Jag blev rädd att han skulle bli nedtrampad av dem så vi drog oss därifrån.
Näckrosviken
 På hemvägen åkte vi fram till dagens nya cache, Näckrosviken. När Takko var valp gick vi på en valpkurs här i närheten. Vi passerade huset där kursledaren bodde. Vi kunde köra ända fram till den lilla gölen med näckrosbladen. Några blommor såg vi inte här. Cachen fanns i andra änden av gölen. Vi tog stigen som gick runt och sedan gick jag nästan rakt på gömman. Jag kände igen modellen från andra ställen, men den är fiffig så det förslår. Det blev förstås favoritpoäng.
Mattlummer med sporkapslar
Runt gölen fanns det gott om mattlummer. Den hade fått sporkapsalar som sitter på skaft. Den sträckte ut sina revor som fingrar över markytan. Det är en riktigt speciell växt som inte är så vanlig här i södra Sverige.
Revorna fingrar ut sig
Jag hoppas att den får vara kvar och att ingen plockar mattlummer för den växer väldigt långsamt. Förr användes den till att fläta mattor. Därav namnet mattlummer.
Näckrosknoppar i dammen
När vi kom hem från vår lilla cachingtur, var jag tvungen att kolla i min egen trädgårdsdamm om det fanns några näckrosor där. Det gör det men de har inte slagit ut än. Minst fem knoppar räknade jag till. Mina näckrosor är röda. Vi dammen satt Gulliver som en staty eller varför inte som en trädgårdstomte. Han vaktade väl dammen men nu skuttade han glatt med mig in i huset. Både han och vi var nog nöjda med dagens upplevelser.
Gulliver

fredag 22 juni 2012

Midsommar i Rannäs

Min midsommarbukett
 Midsommar kan firas på många sätt och på många håll. Vi brukar vara hemma och fira enkelt. Det behövs inte så många "ingredienser" för ett bra midsommarfirande. Jag brukar plocka en stor bukett vilda blommor, men i år blev det flera mindre buketter från trädgården i stället. Jag behöver ju inte plocka ett visst antal blommor och drömma om en karl. Jag har redan en karl här hemma. Vresrosorna var så fina även om de har vassa taggar så de fick samsas med vita och blå stäppsalvior i min blå vas.
Sillunch i trädgården...
 Idag blev det sillunch i trädgården. Solen sken och det fläktade skönt så vi satt vid trädgårdsmöblerna och njöt av färskpotatis, matjessill, gräddfil och gräslök. Det är enkel men god mat som alla gillar utom möjligen sonen. Han och Takko delade på en skål köttbullar i stället för sill.
med svärfar, maken och yngste sonen.
 Vi hämtade svärfar som kom ut och firade midsommar med oss. När hunden och jag tagit vår andra hundrunda för dagen och maten sjunkit ner, var det dags att sätta på kaffet. Maken hade bakat en tårtbotten som jag dekorerade med vaniljkräm, jordgubbar och grädde. Det var givetvis svenska jordgubbar. Jag hörde på radion idag att svenska jordgubbar smakar bäst - i Sverige. Det är transporterna och tiden mellan plockning och avsmakning som gör att de förlorar sin goda smak. Närproducerat är alltså bäst.
Kaffe och ...
 Vid kaffet kontaktade jag sonen i Malmö. Där regnade det och hade regnat hela dagen. Så mycket till midsommarfirande hade han inte sett. Det var ingen som firade på innergården i bostadsområdet i alla fall. Det regnområdet var nu på väg hit till oss. Temperaturen sjönk en aning och det kom något stänk som förebud. Det blev inget störtregn utan bara ett stilla strilande, men det räckte för att vi skulle flytta inomhus.
Jordgubbstårta = midsommar
Svalorna är ute och flyger i regnet. De flyger ganska högt så det ger väl hopp om bättre väder. De hinner samla många insekter i sina näbbar innan de återvänder till sina bon i ladugården. Högt uppe under taket föder de upp sina ungar. De skräpar ner en hel del, men jag gillar svalorna ändå. De är riktiga sommarfåglar. Man blir glad av att se dem. Glad midsommar på er alla!

torsdag 21 juni 2012

Långa dagen

Apladalen - mer än en stadspark
 Detta ska visst vara årets längsta dag. Sommarsolståndet infaller idag. Jag vaknade tidigt redan vid femtiden, men tyckte att det var för tidigt att stiga upp. Takko hade gärna tagit en morgonpromenad, men han fick vänta. Det blev en sen frukost i stället. Gårdagens huvudvärk höll i sig. Till slut fick jag ta en tablett till yoghurten.
Utsikt över Lagan
 Vi gick var hundrunda som vanligt innan jag drack lite kaffe. Det kan också vara bra mot huvudvärk. Sedan plockade jag med lite olika saker och kollade lite på nätet. Plötsligt upptäcker jag att det kommit en ny gömma i Apladalen. Jag visste att TrollLigan lagt ut en där i måndags, men jag visste inte när den skulle komma. TrollLigan är ett gäng förståndshandikappade som går en kurs i geocaching.
Stilla flyter ån förbi
 Egentligen väntade jag på att sonen skulle höra av sig och tala om när han kom till stan. Karlskronasonen var på väg hemåt. Han fick lift med en annan kille. Jag hade tänkt åka in till stan och handla lite till helgen samtidigt som jag hämtade sonen. Men nu kunde jag ju inte vänta längre. Det är klart jag skulle åka till Apladalen. Jag laddade in koordinaterna i GPS:en och plockade med mig akutväskan och plånboken. Hunden fick stanna hemma.
Kanoter på ån
 Jag anlände till Värnamo och parkerade vid Simhallen. Sedan promenerade jag längs Lagan till gömman. Det var en finfin gömma. Ledtråden gjorde det enkelt att leta. Burken hittades omgående och jag var först att hitta den. Ett fint FTF-pris fick jag också - en ny reflexväst. Det passade bra för min gamla börjar bli sliten.
Änder i dammen
 När jag lagt tillbaka burken, satte jag mig på en bänk i närheten och loggade fyndet i mobilen. Då kom en kille i shorts och började prata med mig. Han berättade att han tagit ett dopp i Lagan lite längre ner. Där hade han och hans kompis slagit sig ner för njuta av utsikten över och förmodligen även av några burkar öl. Han tyckte jag kunde slå mig ner där också, men jag avstod både det och doppet i ån och återvände till bilen. I stället åkte jag till Kvantum och provianterade lite.
Vad söker de efter? Kanske en geocache?
Det blev en solig och fin dag. Jag hann gå hundrundan ytterligare en gång i eftermiddag. Dessutom hann vi laga mat och äta den också innan sonen skickade ett SMS om att han närmade sig staden. Den här gången fick Takko följa med. Vi väntade en stund vid stationen. Men sedan dök grabbarna upp med sitt pick och pack. Vi lastade över sonens packning och datorer i min bil och åkte hem. Då var en son på plats, den andre ska dyka upp så småningom. Det är alltid trevligt när de kommer hem.

onsdag 20 juni 2012

Sommarlov

Lammöron
Då var det äntligen sommarlov även för lärarna, eller rättare sagt semester. Det gillar både jag och hunden. Om han kunde se framåt i tiden, skulle han bli glad åt att slippa vara ensam hemma på dagarna. Det är nog tur att han inte vet att jag ska vara borta i sex dagar nästa vecka, men sonen kommer hem imorgon och får ta hand om honom.
Lejongap
Det var en härligt solig dag. Vi gick förstås en runda när jag kommit hem. Det var nästan kvalmigt så varmt var det. Sedan firade vi ledigheten med lite mat och att slappa i soffan en stund.
Fjärilslavendel
Som vanligt kom lovhuvudvärken. Förstår inte varför ett lov alltid ska behöva börja med huvudvärk. Det är för att vi slappnar av efter en hektisk tid, säger förståsigpåarna. Fast det kan lika gärna vara vätskebrist., säger jag. Jag hoppas den försvinner tills imorgon i alla fall.
Bordet fullt av mattematerial...
Igår var det städdag, idag fortsatte jag att städa lite och planera inför hösten. Jag har inget schema och vet inte helt säkert hur det blir, men det har nog ordnat sig när vi börjar i augusti. Det lär stå matte, NO/teknik och engelska på mina lektionspass.
....till vår matteverkstad.
Vi har packat ner en massa saker och böcker i kartonger inför storstädningen av skolan, men jag har ju också packat upp många spännande saker den senaste veckan. Allt material som jag beställt till vår matteverkstad har börjat komma. Det finns mer som kommer i augusti.
Massor av spännande material i kartongerna
Nu finns allt material i vårt konferensrum. En del ska ut i klassrummen, annat ska till matteverkstan. Men där fattas ännu skåp och hyllor. Det blir i augusti som vi får ställa i ordning där.
Lite material specialbeställt hos slöjdläraren
Det ska bli så kul att få ordning på allt. Dessutom ska vi ha en studiedag till med Sten Rydh som inspiratör. Han var här förra året i augusti på ett uppskattat besök. I september kommer han två dagar och inspirerar våra elever. Det ska också bli roligt.
Vad har vi här?
Nu lägger vi skoljobbet på hyllan och tar inte fram det igen förrän den 9:de augusti. Sommaren brukar gå så fort även om jag inte har några speciella planer. Det är som vanligt trädgårdsarbete, städning och tvätt som gäller här i början. Fast nästa vecka ska jag åka på scoutläger.
Spännande byggmaterial
Självklart ska det bli en del geocaching i sommar. Vi får se hur mycket det kan bli. Det blir säkert några rundor med mina geocachande vänner och kanske några med pojkarna. Jag har också många idéer eller åtminstone embryon till idéer för nya geocacher. Nu gäller det att samla material och tillverka några häftiga cacher.
Vresros
Jag tog en liten promenad genom trädgården i kvällssolen sken. Även om jag lagt en hel del i malpåse den här säsongen så finns det mycket att göra. Men idag njöt jag av det vackra som finns och bortsåg från ogräs och andra arbetskrävande inslag. Det kommer andra dagar för det.
Vresrosknopp med antydan till nypon
Först måste jag få ta en liten andningspaus, sedan kan jag sätta igång med det mest akuta. Först på dagordningen blir att se över det som ska med till lägret. Det börjar ju närma sig nu.
Två stäppsalvior - vita och blå
Innan dess har vi midsommar. Den brukar vi inte fira med någon pompa och ståt. Det går lika bra med en enkelt midsommarbukett, sill och färskpotatis och en vanlig jordgubbstårta.