torsdag 31 december 2015

"Ring ut det gamla" cachingåret 2015

Det gamla året lider mot sitt slut. Det är bara några timmar kvar och jag kan sammanfatta cachingåret i en liten film.Det blev en hel del event märkte jag när jag kollade igenom årets geocachinginlägg. Hela 17 event hann jag besöka, det sista idag, men det berättar mer om sen. 6 egna event hade jag arrangerat, det sista i förrgår. 

Dessutom hade jag gjort en hel del dagsturer och även några flerdagarsturer förutom semesterresan med familjen till Polen. Två minisemestrar blev det också till Falbygden och Motalatrakten. Den traditionen får jag nog fortsätta med.

Det blev inte mitt allra bästa geocachingår för det var hittills 2013. Men jag är nöjd med årets 887 loggade cacher och 38 nya egna. 6 nya D/T-kombinationer har jag hittat och jag har fått 17 nya souvenirer. Två nya länder har jag loggat gömmor i. Det blev trots allt ett bra år.


På årets sista dag hade jag lockat med mig familjen upp till Jönköping. Om jag fick gå på PiddeP:s nyårsevent i Stadsparken, Ring ut det gamla, så bjöd jag familjen på bio. De fick till ocvh med välja film. Vi åkte hemifrån vid tiotiden och anlände till grillplatsen i Stadsparken kvart över elva.


Det var en hel del bekanta ansikten som mötte mig där. En del såg jag ju för bara några dagar sedan. Jag fick lite glögg att värma mig med. Vi hade ingen korv med oss men de andra grillade för fullt.


Vi hann inte stanna så länge, men jag kunde prata en liten stund med ganska många av deltagarna innan vi avlägsnade oss. Trots att det var kallt var det bra väder för event.


Det blev årets sista logg och den gav mig en ny souvenir till samlingen. Om vi inte haft så bråttom, kunde jag kanske ha loggat några fler gömmor i parken. Men det får bli en annan gång.


När vi hämtat ut biobiljetterna, var det lite tid över och en del i familjen var hungriga. Vi skyndade oss till ett närbeläget fik och beställde lite att äta.


Vi fick vänta en stund på att våra varma mackor och pajer skulle tillagas och kaffet skulle bryggas på Café Adelante. Vi satt och småpratade en stund under tiden.


När pajen kom på bordet, blev jag lite förvånad. Jag hade förväntat mig en rund, torr, uppvärmd historia, men detta var något helt annat. Den smakade bra även om min var lite väl salt. Det blev lite bråttom på slutet så vi fick kasta i oss kaffet och skynda till Filmstaden.


Reklamen hade redan börjat när vi smög in i lokalen, men det var ingen fara. Vi var väl bara ungefär tio personer som ville se Snobbenfilmen idag. Nyårsafton kanske inte är den bästa biodagen. Men vi hade gott om plats.


Snobben är en av mina favoriter. Det var tur att de valde den filmen. Vi valde mellan den och Star Wars. Dessutom kunde vi sett filmen om en man som heter Ove. Jag har läst den boken och jag hörde på dagens event att även filmen var bra.Snobbenfilmen var riktigt bra tycker jag. En mysig film som man säkert kan visa eleverna i framtiden. Här är en liten trailer för er som vi ha ett smakprov.


Efter filmen köade vi en stund till de lite mindre utrymmena. Det gäller att passa på när man har chansen. Det tar trots allt nån timme att åka hela vägen hem.


Bilen stod parkerad vid Sofiakyrkan. Vi lämnade snabbt över vår parkeringsplats till en annan bil vars förare nog blev glad över att hitta en lucka.


Sen åkte vi hemåt. Här på Barnarpsgatan har jag bott ett tag för länge längesen. Stan har förändrats mycket sedan dess. Vi fick stanna till vid Torsvik och köpa spolarvätska, men sen rullade bilen hela vägen hem till Rannäs, där Takko väntade på oss. Nu var det dags att inleda kvällens aktiviteter. I år är alla hemma för familjens traditionella nyårssupé. Den berättar jag om i ett eget inlägg.

tisdag 29 december 2015

Mellandagspyssel och mellandagsevent


Mellandagarna brukar vara rätt sköna och slappa. Det verkar både sonen och Gulliver tycka. Den förste sonen åkte iväg till Kalmar igår och övernattade sedna i Växjö. Han hittade ett nytt boende i Kalmar och lämnade nycklarna till det gamla i Växjö innan han tog tåget hemåt. Skönt att han fann tak över huvudet inför vårens studier.

Jag har haft lite ont i ryggen några dagar och då tar det emot lite att röra på sig fast det egentligen är det man skall göra. Jag tror vi sitter för mycket nu när vi är lediga. Lite längre promenader vore inte helt fel, men det har ju varit lite kallt på sistone. Inte ens hunden gillar att vara ute en längre stund.


Lite aktiviteter inomhus har det ändå varit. Jag hann inte göra så många sorters julgodis innan jul, men nu gjorde jag både lakritstryfflar och apelsintryfflar. De blev faktiskt riktigt goda. De fick följa med till dagens event och där försvann en hel del av dem. Recept efterfrågades så här kommer dem.

Apelsintryffel:
Värm 1 dl grädde och blanda i 300 g hackad vit choklad som får smälta. Värm i mikro eller över vattenbad om det behövs men se till så chokladen inte blir grynig. Klicka i 25 g smör och rör tills smeten är jämn och blank. Smaksätt med rivet skal av en apelsin plus 1-2 msk cointreau. Jag hällde upp smeten i silikonformar, men man kan ställa in den i frysen och rulla kulor i stället. Jag rullade tryfflarna i florsocker så de inte fastnar i varandra. Lycka till!

Lakritstryffel:
Görs på liknande sätt men här använde jag mörk choklad och smaksatte med lakritsessens på flaska. De här tryfflarna rullade jag i kakao.


Det är väl lika bra att ni får receptet på den enkla fudgen också.

Superenkel fudge:
Denna fudge är jätteenkel att göra i mikron. Jag blandade 3 koppar hackad mjölkchoklad med 1 burk kondenserad mjölk och 1n halv kopp smör. Detta värmde jag en minut i taget och rörde om i smeten  innan jag fortsatte värma. Ca 5 minuter tog det att få en blank och fin smet. Jag hackade 1 kopp valnötter och blandade i innan jag hällde ut smeten i en form 20x20 cm klädd med bakplåtspapper. Sen fick den stelna i kylen innan jag skar upp den i kuber.


Innan dagens event gick jag en runda med hunden. Solen sken en liten stund och det gäller ju att fylla på D-vitaminförrådet. Kallt var det om öron och fingrar.


Det blev inte hela hundrundan, men nästan. Sen skyndade vi oss hemåt. Takko ville in i värmen och jag hade lite att pyssla med inför eventet. Jag packade bilen full med användbara attiraljer som ved, kaffetermos och eventsloggbok. Sen åkte jag via Missionskyrkan för att hämta en eldtunna och ett grillgaller. Jag var vid eventsplatsen knappt en timma i förväg. En del brukar komma i god tid, men jag hann precis tända brasan innan den förste dök upp.


Sen började bilarna svänga in från RV27 mot Kvarnagården på en lång rad. Ett tjugofemtal geocachare hittade fram till Storåns strand till slut. Mellandagseventet var igång för tredje året i rad.


När alla var på plats, hälsade jag alla välkomna till eventet. Sen blev det en presentationsrunda, som brukar uppskattas inte minst av de som är nya. Här är det dock bara gamla vana eventsdeltagare på bild från Värnamo, Skillingaryd och Jönköping.


Blueninja och Snövit  från Rolstorp var på sitt första event och det kommer nog bli fler för de verkade trivas i gänget. De andra hade åkt från Lammhult och Växjö för att delta i detta event som inte var deras första.


Det blev ett gemytligt småpratande med både nya och gamla bekantskaper. Det var tur att i hade eldarna att värma oss vid.


Bakom oss flöt vattnet snabbt förbi i Storån på sin väg ner mot Bolmen. Det är mycket vatten i ån nu. I somras var stranden inte lika nära vindskyddet.


Grimsåsborna hade också hittat hit liksom Hestrabon. De som kom längst ifrån var en mamma med son som varit i Karlskrona och lämnat av en annan son. På hemvägen mot Stockholm tog de en liten omväg för att delta i eventet. De verkade samla på event för de hade varit på runt 200 event det här året. Alla samlar vi väl på olika saker och upplevelser.


Även Forshedabor hade hittat till Kvarnagården. Extra roligt var det att två nya geocachare hade hörsammat inbjudan jag skickade. Det visade sig att en av dem var en f d granne. Han bodde i Rannäs tidigare innan han flyttade in till samhället. Han och hans fru har bara geocachat några månader. Det är kul när fler hittar denna roliga hobby.


Efter presentationsrundan var det lagom att lägga på korvarna och annat grillbart på gallret. Det smakade som vanligt gott med en svedd korv med bröd.


När det är så här kallt, vill man gärna äta något varmt. Mina två första korvar blev alldeles svart medan jag gick runt och pratade med alla deltagare. Så det fick bli två nya korvar som passades lite noggrannare.


Korv finns i många olika former och med massor av olika kryddor och smaker. Man skulle nog kunna äta olika sorter varje dag på året. Mina var två helt vanliga grillkorvar från Vaggeryds.


Loggboken var förstås på plats och kunde signeras. Dessutom fanns det en hel låda med spårbara som ville vidare mot nya mål.


Stämningen var på topp och efter en stund plingade det till i mobilerna. De fyra nya gömmor som skulle släppas i samband med eventet var nu ute och jakten kunde börja. En och annan kanske satte den sista krovsnutten i halsen innan det bar iväg. Den närmsta gömman var en multi och den började med första steget precis där vi var. Det blev alcel53 och tomasb65 som var först att hitta finalen
till Mellandagsminnen.


De andra tre gömmorna var en serie med två traddar och en myst som final. De var en liten bit bort på andra sidan RV27. Några bilar susade snabbt iväg åt det hållet. Det var de långbenta FTF-jägarna som var snabbast iväg. Detr blev ett helt gäng som gav sig på den lilla promenaden längs skogsvägen för att hitta Twin Owls-serien. Först måste de leta upp de båda tvillingugglorna innand e kunde hitta deras mystiska skatt. Twin Owls #1 och Twin Owls #2 ledde fram till Twin Owls´Mystery.


Själv stannade jag kvar på eventsplatsen vid vindskyddet tillsammans med dem som inte jagade FTF:er. Några valde att spara gömmorna och komma tillbaka senare. Jag plockade fram kaffetermosen och julgodiset, som vi kunde smaska på medan de andra letade burkar. Så småningom kom de tillbaka och värmde sig med en kopp kaffe de också. Deltagarna droppa av en efter en och det var dags att städa undan och packa ihop efter eventet.


Solen hade försvunnit ned och kvällskylan började kännas i skinnet. Snart hade alla gett sig av och då kunde jag åka hemåt. Jag stannade till vid Uggleserien och tog en liten promenad längs spåret för att se så de sista hittade finalen. Nu började det bli mörkt så pannlampan behövdes. Jag mötte några guppande ljus och där var de sista loggarna. Det blev ett lyckat event även den här gången, mitt fjortonde event.


Hemfärden gick förbi Missions kyrkan där jag lämnade tillbaka tunnan och gallret. Nästa stopp blev vid ICA för att fylla på lite i kylskåpet. Det gapar tomt mycket fortare nu när pojkarna är hemma. Även äldste sonen hade anlänt från Växjö när jag väl kom hem till stugvärmen igen. Med mig hade jag den första tulpanbuketten. Den brukar inte inhandlas förrän det nya året inletts, men den stod där vid kassan och ville följa med mig hem. Tulpaner påminner om den vår som väntar, men än är det vinter ett bra tag till.

söndag 27 december 2015

Snömorgon


Äntligen, var det nog somliga som utbrast i morse, när de tittade ut genom fönstren. Andra suckade och skakade på huvudet åt allt det vita som låg på marken. Det hade kommit någon decimeter snö under natten. Snön hade yrt in på verandan upptäckte vi när hunden och jag tog vårt första runda för dagen. Dessutom fortsatte det att snöa.


Det kanske kom de två decimetrarna som förutspåtts av väderoraklen. Det blev bara en kortare runda på morgonen för sen skulle maken och jag åka till kyrkan. Det var ju söndag och gudstjänst. Vägen var inte plogad men vi kunde ta oss in till Forsheda utan problem i alla fall.


Vi samlades redan vid nio för att ha en kort körövning. Kören var inte fulltalig men drygt hälften hade kommit av dem som var med vid julkonserterna. Vi hade inte glömt sångerna, men det känns alltid bättre att öva igenom dem. Kompet var också decimerat. Dessutom skulle vi vara försångare under psalmerna. Det var ganska många som vågat sig ut i snövädret för att lyssna och delta i gudstjänsten. Predikan utgick från julevangeliet och julens budskap. Julen är trots allt en kristen högtid trots allt lull lull runtomkring. HerreGud & CO har verkligen fångat julens mening.


Efter gudstjänsten var det julfika och gemenskap ent trappa ner. Vi fikade men sen åkte vi hem till pojkarna som stannat hemma. Idag blev det rester från julbordet och chokladpudding till efterrätt. Snön blir nog inte så långvarig. Den har redan börjat smälta bort. Det plaskade om stövlarna när hunden och jag var ute på kvällsrundan nyss.

fredag 25 december 2015

Julafton - samma men ändå inte


Alla har nog sina egna traditioner när det gäller julafton.Hos oss börjar dagen med att alla får stiga upp när de vill och vaknar, men kl. 11 serveras det julfika framför TV:n. Det är en gammal tradition som vi började med som nygifta. Då var det en lugn stund innan julaftonsracet började. Då åkte vi runt till släkten på båda sidor. På senare år har det blivit lite mindre resande. I år var vi själva till fikat. Svärfar finns inte längre ibland oss. Annars kom han alltid ut till oss då.


Men fikat är sig likt. Det är inte sju sorters kakor. Det räcker med fyra och en skiva av saffransbrödet. De avnjuter vi samtidigt som vi tittar på Åbo julfred. Det är också en tradition i familjen Johansson. I år tyckte vi att det gick väldigt fort att utlysa julfreden i Åbo, men vi hann höra talet och musikkåren som spelade Björneborgarnas marsch.


Vid lunch bliev det förstås dopp i grytan och vårt eget julbord uppdukat på bänken. I år hade vi skalat ner det till enbart de rätter som måste finnas med.


Julbordet blir egentligen inte bättre för att det finns fler rätter att välja på. Man kan inte äta hur mycket som helst. Det var ganska lagom med det som fanns. Vi blev alla mätta i alla fall.


Med tanke på all mat man stoppar i sig den här dagen är det nog bra att gå en liten promenad med hunden eftertåt. Han behöver röra på sig alla dagar. Visst fick han också lite extra godsaker att smaska på. Vi tog vår runda medan de andra tittade på Kalle Anka. Sen öppnade vi våra julklappar. Det fanns inte så många paket under granen i år. En del av presenterna hade vi skickat till andra behövande.


Sen var det dags att stuva in mat, paket och oss själva i bilen. Det var som vanligt samling hemma  hos mamma i Kolvarp. Framför oss lyste fullmånen och visade vägen. Det var redan mörkt ute. Det blåste lite och mörka skyar passerade förbi månskivan.


I Kolvarp var de flesta på plats. En av mina bröder och hans familj firade jul på annat håll. Några kom lite senare. Julbordsförberedelserna var i full gång. Knytkalaset dukades upp. Jag hade med mig köttbullar som vi värmde och prinskorvar som vi stekte i pannan. Sen hade jag lite sillsallad också eftersom mamma gärna vill smaka på den.


Det blev många rätter på bordet. Där fanns de kalla rätterna och vid spisen fanns de varma. Sen var det bara att plocka till sig på faten.


Till slut var vi 20 personer samlade. Den yngste medlemmen var Noah, min systerdotters son. Han sov när vi kom. När han vaknat, ville han vara med och tittade förundrat på alla.


De äldsta deltagarna var förstås min mamma och hennes väninna Greta. Snart fyller mamma 90 år och Greta är några år äldre, men de var med hela kvällen.


När alla ätit sig mätta än en gång, fortsatte nästa tradionella programpunkt. Då samlas vi och sjunger tillsammans.


Vi har inga sångböcker utan vi sjunger urt minnet. Det blir de gamla vanliga julsångerna som Stilla natt, När juldagsmorgon glimmar och Nu tändas tusen juleljus.


Sen läser vi julevangeliet tillsammans. I år var det min bror som läste. När jag var liten, brukade pappa läsa julevangeliet för oss. Så den traditionen är gammal i släkten.


En ny tradition däremot är julquizet. Vi hade det på programmet förra året. Det är min systerdotter Ida som satt ihop det.


Vi delades alla in i tvåmannalag. Jag och maken hamnade i ett lag. Sönerna bildade lag andra ur släkten, en med en moster och den andre med en kusin.


Det var blandade frågor med viss julanknytning. Först var det tipsfrågor med tre alternativa svar. Senare var det frågor där vi måste komma på svaren själva.


Det funderades en del i de olika lagen, men frågorna var ibland ganska svåra så det var inte alltid så lätt att veta vad man skulle skriva. Sen kommer man inte alltid ihåg det rätta svaret fast man egentligen vet det.


Ibland dök det upp en skylt på skärmen som talade om att nu skulle det bli en tävling. Alla hade fått ett nummer och då lottades tre tävlande fram. Jag slapp tävla för mitt nummer kom aldrig fram.


Maken däremot fick vara med i den första tävlingen som gick ut på att slå in paket så snyggt som möjligt på kortast tid. Simon var den som klarade det bäst.


En annan tävling gick ut på att få ner en polkagriskäpp i en flaska. Där satsade vi på att Annie skulle klara det bäst och det gjorde hon också. Alla hade i förväg fått kryssa för vilken vi trodde skulle vinna. Det var innan vi ens visste vad tävlingen handlade om.


Tolv frågor var det och fyra tävlingar. När vi sedan rättade tillsammans och summerade resultatet var det vi och ett lag till som hade tio rätt. Det blev en skiljefråga som de andra lyckades komma närmast det rätta svaret på. Men vi blev i alla fall god tvåa.


Under julquizet hade gröten puttrat på spisen. Så nu var det dags för julgröt. Det var inte så mycket jag orkade med. Vi hade ju ätit och stoppat i oss hela dagen.


Efter gröten tackades vi för oss. Vi samlade ihop resterna som skulle med hem och stuvade in oss i bilen igen. Hemma väntade hunden på att få komma ut. Det blev en kort runda. Det var skönt med lite kall och frisk luft. Det blir varmt i stugan när 20 personer samlas i ett rum även om det är stort.


På juldagen tar vi det lugnt. Jag sov rätt länge. Vi fikade tillsammans och sen åkte hunden och jag ut på en liten runda. Det blev en skogspromenad på annat håll. Ibland är det roligt att se nya stigar. Det tyckte nog Takko också. maken och pojkarna hade lagat till lutfisken och kokat potatis. Så när vi kom hem, var det klart att äta. Sen har vi bara tagit det lilla lugna än en gång. Imorgon har vi mer på agendan.