fredag 13 november 2009

Bibeln - ett äventyr!


Igår var det dags igen. Mikael kom med sin stora röda bibellåda och trollband alla fyrorna. På en dag presenterade han hela Gamla testamentet genom att engagera eleverna i drama, trollerier, rappar och ramsor. Han har varit hos oss varje termin i flera år nu. På hösten berättar han om Gamla testamentet och på våren kommer han tillbaka med Nya testamentet. Alla vet numera vem han är. Femmorna och sexorna hälsar glatt på honom. Alla i perosnalen skiner upp över det trevliga besöket. Dessutom prickade han in rätt dag. Dagen då vår VFU-student bjöd på tårta.


Att känna till vad bibeln handlar om och kunna åtminstone några av berättelserna i den hör väl till allmänbildningen. Förr var det en obligatosrisk kunskap som kontrollerades vid husförhören. idag är det många som får höra berättelserna och därför kan ha svårt att första en hel del företeelser i vardagen. Det är ju trots allt så att bibeln har haft en sort betydelse på många områden i vår kultur. Inte minst i vårt språk finns det många ord , uttryck och liknelser som vi hämtat från bibelns värld. Genom Bibeläventyret kan dagens elever få del av detta.


Visst har det framförts kritik mot att som man säger bibeln prackas på eleverna. Man menar att religiösa organisationer inte borde få tillträde till skolan. Vi har haft Bibeläventyret hos oss under många år och jag har inte upplevt att eleverna blivit pådyvlade något. Det är inte det det går ut på. Instruktören pratar inte om sin tro. Bibeläventyret är helt enkelt ett sätt att presentera bibelns innehåll på ett sätt som eleverna förstår och kan ta till sig. Vi lärare kanske har en hel del att lära av dessa instruktörer. Tänk om vi kunde presentera andra ämnen på ett lika inspirernade sätt. Då kanske eleverna skulle komma ihåg mer av vad vi vill lära dem. Jag tror att alla hos oss har haft positiva upplevelser av den här dagen. det kanske fungerar annorlunda på en del håll. Jag kan tänka mig att instruktörerna är olika. Alla kanske inte är lika duktiga och proffsiga som Mikael.


Det som många har svårt för är kanske att Bibeläventyret på många håll sponsras av de lokala kyrkorna. Ett besök kostar några tusenlappar. Hos oss är det både Svenska kyrkan och Missionskyrkan som betalar kostnaderna. Skolan får erbjudandet. Vi kan acceptera eller förkasta. Det är kanske för att det är religiösa organisationer som man har svårt att acceptera ett gratiserbjudande. Men samma personer kan säkert glatt beställa gratis broschyrer, filmer och annat material från alla möjliga företag och organisation i det det stora gratisutbud som finns. Det finns ju en orsak till att dessa vill få in sitt material i skolan såväl som hemmen. De gör det inte för att vara snälla. Samtidigt etsar de in sina loggor på våra näthinnor genom dessa färgglada och attraktiva broschyrer.


Ska vi då förbjuda alla organisationer att besöka skolan? Jag tror inte på det. Tvärtom behöver vi både få in mer utifrån och själva gå utanför skolans väggar mera. Jag tror inte på stängda dörrar varken i skolan eller på andra ställen.Det är i det slutna som sekterna skapas. Det är i det slutna som intoleransen frodas. Jag tror inte att vår uppgift som lärare är att mota bort oönskade organisationer. Vår uppgift är väl att öppna elevernas ögon för vad som verkligen sägs och lära dem att kritiskt granska det. Öppenhet och tolerans betyder inte att svälja allt man möter. Vi skyddar inte våra barn genom att stänga in dem. Tvärtom gör vi dem då sårbara. Vi skyddar dem bäst genom att lära dem att möta verkligheten. Då ger vi dem redskap för livet.


Åter till några tankar om bibeln. Det är en bok som betytt mycket för så otroligt många människor. Det är en fantastisk bok om man bara tar sig tid att läsa den. Många människor tror att de vet vad som står där, men det är inte alltid de har läst den. Ibland är den svår att förstå. Då kan man behöva hjälp. Det finns många bra böcker eller varför inte lyssna på en bra predikan. jag vill inte vara utan min bibel en enda dag.

2 kommentarer:

 1. Tack för ytterligae värdefullt tips. Jag har redan skickat mail till kyrkoherden ang. Bibeläventyret. Låter ju suveränt.... Vi behöver folk som kommer in i skolan och ger något .... bra för barnen att lyssna till någon annan än den vanliga läraren.
  Har kommit en bit i Apostlagärningarna.... läser bara lite åt gången.... visste inte att det var riktigt spännande.
  Konstigt att jag slutat läsa NT efter evangelierna ... och sånågra enstaka bibelställen senare i Bibeln.

  SvaraRadera
 2. Apostlagärnigarna är verkligen spännande. Tänk om man varit med på den tiden.

  Om ni tänker anlita Bibeläventyret, försök få Mikael Wahl som instruktör. Han är jätteduktig. Kan verkligen fånga eleverna. Han läser till lärare annars och gör detta på sin fritid.

  SvaraRadera