onsdag 16 februari 2011

Återbruk


Eftersom jag gillar att pyssla följer jag en hel del olika pysselbloggar. Jag har ju dessutom en egen. Idag hittade jag ett inlägg hos Fiffel och tråd med bilden "Återbruk är kul!" Det kan jag bara stämma in i. Det är kul att hitta nya användningsområden för saker. En gammal gardin kan användas till foder i en jeansväska. Gamla lådor blir som nya efter lite piffande. Just nu håller jag på att återbruka en vit trälåda för blommor som jag fick av mina elever när vi slutade innan jul. Det stod God Jul på sidan och det känns ju inte riktigt aktuellt. Så småningom lär det komma en bild av resultatet på min pysselblogg. 

Medan färgen torkade på lådan passade jag på att plantera om en del växter. Gamla arrangemang ersattes av lite mer vårbetonade. Jag brukar oftast försöka plantera om mina krukväxter på sportlovet. En del behöver bara få lite påfyllning av jord medan andra behöver en hel "makeover". Mina pelargonier brukar tycka om lite omvårdnad. De har stått uppe i ett fönster och vilat. Nu ska de få en nystart så kanske de blommar lika rikligt den kommande säsongen som de gjort de tidigare åren. Flera av dem har jag haft i många år. Jag klipper ner dem och tar nya sticklingar när de blir för risiga. 

Det känns så bra att inte kasta allt som man inte längre vill ha. Vi slänger alldeles för mycket. Vi klagar på eleverna i skolan för att de slänger alldeles för mycket mat. Tyvärr är det inte bara de som slänger fullt användbar mat. Alltför många tittar bara på datumet och luktar inte eller smakar inte på maten. Många gånger kan man använda maten fast bästföredatumet passerat med några dagar. Dessutom kan man göra nya maträtter av rester. PÅ Kyrkkaffebloggen har det funnits ett upprop om recept på maträtter gjorda av rester. Det är meningen att det ska bli en bok i samma serie som Kyrkkaffe, Brödglädje m. fl. Det är ett bra initiativ. Jag gör matlådor av det som blir över och har med mig till jobbet. Idag kokade jag lite för många potatisar, men med baktanken att man kan steka dem till lunch imorgon. Men kalopsen gick åt så det får bli falukorv till den stekta potatisen.

Ibland behandlar vi människor som saker. Vi kastar ut dem bara för att de inte längre passar in. Den som inte orkar längre eller blir sjuk, eller helt enkelt bara gammal, behandlas inte alltid med respekt. De som inte är "lönsamma" blir andra klassens människor och får ibland leva på existensminimum och bli tilltalade som barn eller mindre vetande. Men även människor som tänker annorlunda och inte tycker som alla andra kan hamna vid sidan av.  De bli obekväma och då är det lätt att de blir utfrysta. Men vi kan inte behandla människor på samma sätt som saker och bara kasta ut dem när vi inte längre behöver dem eller om de är i vägen. Alla människor är värda respekt och har rätt till en plats i vårt samhälle. Vi måste kunna leva tillsammans även om vi är olika. Och även den som mänskligt sett ser ut som ett vrak kan bli till nytta efter en "makeover". Därför borde vi inte vara så snara till att döma ut varandra.

I profeten Jeremias bok berättas om hur krukmakaren börjar om igen när lerklumpen inte blir så som han tänkte sig. Bilden används om Gud och hur han tålmodigt börjar om med att forma oss människor så som han vill att vi ska vara. Det känns bra att en misslyckad skapelse kan få en ny chans. Gud ger oss den om och om igen. Det är vi människor som inte har det tålamodet med varandra.

2 kommentarer:

 1. Det är kul att kunna använda saker efter "bäst före" det kan gälla allt. har en dotter som verkligen är inne i återanvändning av kläder och skor just nu, härligt! Jag har alla de andra böckerna om Kyrkakkaffe, Mat i långpanna osv, så nu ser jag verkligen fram emot att köpa den boken när den kommer. Kommer att kika in på bloggen =)

  Återbruk av människor och att inte förpassa dem när "jag inte behöver dem" det är väl livskunskap som vi verkligen borde ta till oss.
  Ses i morgon =)

  SvaraRadera
 2. Kloka ord, som vanligt. Tror att alla människor kan återanvändas gång efter gång under hela sin livstid. De måste bara användas på rätt sätt!
  Ses i morrn!

  SvaraRadera