torsdag 5 maj 2016

Västergök är bästergök


Lagom till långhelgen kom solen och värmen. Det tror jag många är glada och tacksamma för. Nu flyttar många ut till stugor och campingplatser. Vi andra flyttar ut i trädgården. Idag satt jag en stund ute i solen och njöt. Plommonträdet är översållat med vita blommor som både myror och humlor verkar gilla.


Igår åkte maken och jag till Jönköping redan tidigt på morgonen. Jag hade en tid inbokad på käkkliniken för undersökning inför den stundande transplantationen. Först fick jag ta mig igenom en timme med olika röntgenundersökningar. Det blev många bilder på käkar och tänder. Sen fick vi vänta en liten stund. Maken hade hämtat kaffe på McDonald´s. Därefter fick jag träffa tandläkaren som gjorde sin manuella undersökning. Det var skönt att höra att han tyckte att jag hade välskötta tänder. Han behövde bara slipa av lite vassa kanter så att inte slemhinnorna i munnen skadas framöver. Vid cellgiftsbehandlingen kan de svullna upp och då kan det bli problem. Lite tandsten brukar jag ha men inte mycket. De ville att jag skulle komma tillbaka för de hade ingen tid den här dagen. Jag lyckades övertala dem att boka en tid åt mig i Värnamo i stället. Det blir betydligt närmare.


Sen var vi klara med dagens uppdrag och drog vidare mot A6. En welandtrappa studerades av maken som sa att det var en fyratimmarstrappa. Vad han nu menar med det. Maken var inne på Clas Ohlson medan jag väntade utanför. Rollatorn var med men det var en bit att traska. Sen handlade jag på Lindex. Ibland behöver basgarderoben fyllas på. Det var fortfarande tidigt men vi åt en italiensk lunch innan vi åkte hemåt. Jag orkade förstås inte äta upp allt utan fick ta med resterna i en matlåda. Sen var jag ganska trött och fick vila.


Idag var jag uppe tidigt. Solen sken och fåglarna kvittrade. Efter alla morgonbestyr gick vi ut. Jag ville ta en promenad runt trädgården. Takko följde med och det gjorde Gandalf också. Han gillade att rulla runt bland vitsipporna på kullen. Jag lyckades ta mig dit och plocka en liten bukett vitsippor helt på egen hand utan hjälpmedel. Ibland går jag lite lättare nu.


Ett litet stånd med gullvivor hittade jag. Jag hoppas det kommer fler. De var inte utslagna än men med den här värmen så kan det gå fort.


Maken passade på att städa lite på verandan på förmiddagen. Vädret ska ju hålla i sig och då kan det vara trevligt att kunna sitta där och njuta av dagen. Trappan håller på att erodera sönder så han fick bättra på den lite. Jag satt i en stol ute på gräsmattan under tiden. Vi hörde göken gala i väster flera gånger.  På en del håll brukar det vara gökotta den här dagen, Kristi himmelsfärdsdag. Vi hade vår egen gökotta fast den var inte så tidig.


Ibland läser jag lite och nu har jag läst ut en bok av Patricia Tudor-Sandahl som heter Längtan visar vägen. Den består av 365 små korta texter och varje kapitel har sitt tema. Det sista kapitlets tema var Hopp. Den sista texten hette Hymn till Livet och är skriven av Moder Teresa. Den var så vacker och tänkvärd att jag vill citera den här.

Livet är en chans, ta vara på den.
Livet är skönhet, beundra den.
Livet är lycksalighet, njut den.
Livet är en dröm, låt den bli verklighet.
Livet är en utmaning, anta den.
Livet är plikt, uppfyll den.
Livet är en lek, lek den.
Livet är dyrbart, ha omsorg om det.
Livet är en rikedom, bevara den.
Livet är kärlek, ge dig hän åt den.
Livet är en hemlighet, upptäck den.
Livet är ett löfte, låt det gå i uppfyllelse.
Livet är sorg, övervinn den.
Livet är en sång, sjung den!

1 kommentar:

  1. Nä, någon gök har vi inte hört ännu, men väl många andra vårystra fåglar. Härligt att sitta ute på altanen och bara lyssna. Har nog suttit lite för långe idag, det känner jag i ansiktet. Indianfärgat, är det! Ja, du har mycket att bestyra, det förstår jag, inför det stora som du ska genomgå. Har du fått datum för transplantationen ännu? Inget som jag avundas, men sen kommer du att piggna till, och sannolikt se livet med andra ögon..... vilket du ju redan gör, om man ser på dikten ovan. Njuta av våren, det är lätt.... åtminstone om man inte är alltför mycket pollenallergisk....Roligt att läsa att du blir lite bättre för varje vecka! Ha det gott i den vackraste tider av alla!

    SvaraRadera