onsdag 24 maj 2017

Härlig försommar på verandan


Nu har  det varit underbara dagar då jag har kunnat sitta ute på verandan och njuta av solen, blommorna och fågelsången. Liljekonvaljerna blommar på kullen. Jag fick komma hem lagom till det.


Jag tar lite korta promenader i trädgården men snart är det väl dags att utvidga turerna och ge sig av utanför trädgården. Jag är fortfarande lite svag och vinglig men det är bara att träna på. För övrigt mår jag ganska bra nu.


Nu blommar äppelträden alldeles överdådigt. Det är så vackert med de rosavita blommorna som fyller hela trädkronan. Idag snöade det vita kronblad från det gamla äppelträdet så snart är väl blomningen över.


Den vita rhododendron är också vacker  nu. Den blommar först av av alla rhododendronbuskarna. Snart kommer den röda och de vanliga lila också.


Vi har suttit mycket ute på verandan. Hela förmiddagarna brukar vi hålla till där. Ibland kommer katterna och gör oss sällskap. Bofinkarna håller konsert, koltrastarna och stararna har uppvisning på gräsmattan och svalorna har sin flyguppvisning framför våra ögon. Kajorna och skatorna är inte lika uppskattade.


Takko håller mig också sällskap. Han ligger antingen på en filt eller ute på gräsmattan i solen. Han njuter nog också av livet just nu.


Det har blivit en hel del utemat också. Igår lagade jag en kycklinggryta med ris alldeles själv. Det går om man bara är envis och har en stol att sitta på emellanåt.


Jag har kommit igång med stickningen igen. Båda ärmarna är klara och nu har jag börjat på bålen. Det är roligt när man ser hur arbetet växer även om det går sakta framåt.


Nederkanten blir likadan som ärmarnas nederkant. Nu stickar jag enfärgat grått en bra bit innan det är dags att sätta ihop allt och sticka det mönstrade oket. Idag renritade jag mönstret och målade det efter de färger jag valt. Det blir lite lättare att följa då. Men än jag inte där.


På kvällarna har maken och hans syster idkat trädgårdsarbete. Min gamla köksträdgård, som legat i träda ganska många år, har fått några nygrävda grönsaksland med lite jordgubbar, lök, purjolök och kål. Själv satt jag på en stol och tittade på.


Det blommade i gräsmattan också. De här små söta violerna hittade jag. Jag slängde mig ned på marken för att fota dem, men sen behövde jag hjälp med att ta mig upp igen. Jag glömde att jag inte var så stadig på benen.


Vi hittade också blommande jordgubbsplantor som överlevt åren i träda. En del av dem grävdes upp och planerades i de nya landen. Det kanske kan bli några goda gubbar framöver.


Idag kom Katrin på besök. Det var trevligt att träffa henne och prata en stund. Hon hade med sig en fin solros i kruka och goda hallon som vi smaskade på medan vi satt på verandan och pratade. Nu har jag varit hemma en vecka.Det börjar väl bli dags att ge sig ut på lite utflykter även om det så bara blir en liten biltur. Jag längtar efter att se lite andra vyer.


När Katrin åkt hem, gick jag en liten runda i trädgården för att se vad som blommar. Maskrosorna har börjat gå i frö. De är vackra men kanske inte så uppskattade. Bland buskarna hittade jag blommande Allium. De lila bollarna på höga stänglar är vackra.


Vid portalen har klematisen börjat blomma. Där har vi satt ett insektshotell. jag hoppas det kommer lite hyresgäster som vill checka in.


Klematisblommorna är riktigt fina. I år är de ljusare blå än de brukar vara tycker jag. Men de verkar trivas i alla fall.


Jag har ett helt land med rosor och mellan dem kommer det aklejor. De är bara små plantor än, men på södergaveln hiittade jag vita aklejor som blommade för fullt. Det måste ha drivit på bra där.


Ute idet höga gräset där vi inte klipper hittade jag dessa vackra vita klockor. De ser ut som någon sorts porslinshyacint men jag kommer inte ihåg vad de kallas.


Dammen är ett försummat område, men det blommade lite ändå vid kanterna. Förhoppningsvis lever näckrosorna. Det finns blad i alla fall.


Det var nära jag missade doftolvonets blomning. Blommorna hade börjat bli lite bruna men de doftade fortfarande helt underbart. Det var en liten rapport från min försummade trädgård. Nu blir det långhelg och det har ju lovats fint väder. Pojkarna kommer hem, en imorgon kväll och den andre när han jobbat klart på fredag. Det ser jag fram  emot.

1 kommentar:

  1. Önskar dej en riktigt fin helg.Fantastiskt fina blombilder.

    SvaraRadera