fredag 20 februari 2009

Trivsamt

Mina elever har fått skriva faktatexter om djur. Det är alltid roligt att läsa deras alster. Visst blir det en del formella fel och innehållet är inte alltid helt korrekt. Men de går ju bara i fyran. Idag läste jag igenom några av texterna. Jag fastnade speciellt för den som handlade om älgen, vårt ståtliga hjortdjur, som jag ibland kan se nere på ängarna, om jag tittar ut. Eleven skrev: "Älgen trivs i hela landet utom på Gotland." Man måste förstås tycka synd om de gotländska älgarna, som inte verkar trivas på sin ö, men det är inte så illa som det låter. Det förstår man, om man vet att det inte finns några älgar på Gotland. Eleverna borde kanske ha bytt ut ordet "trivs" mot ordet "finns". Att finnas och att trivas är inte riktigt samma sak.

Visst vore det skönt om de båda orden hade varit synonymer till varandra. Vi vill ju gärna trivas där vi är. Ikväll är det fredag och i många av landets TV-soffor sitter familjerna och fredagsmyser. Man äter något gott, tittar på finalen på "På spåret" och bara myser. Jag tror att fredagsmyset är ett sätt att stänga ute det tråkiga och jobbiga som vi möter i vardagen. Nu är det helg.

För en gångs skull lever vi i nuet. Annars är det så mycket annat som upptar våra tankar. Antingen grämer vi oss över sådant som varit eller så oroar vi oss för framtiden, inte minst i dessa dagar av kriser. Ibland kan vi vara lite mer positiva. Då kanske vi kan se tillbaka med nostalgi eller så drömmer vi om det som ska hända. Men ingenting av det här kan vi påverka. Det är egentligen bara nuet vi kan göra något åt. Det är här och nu vi kan leva och trivas. "Carpe diem! Fånga dagen!" För några år sedan skrev jag den här dikten, som handlar just om det:

http://www.trivsamt.nu/

Vi tror att det är i framtiden
som vi ska förverkliga våra drömmar,
att imorgon blir livet så
som vi önskar
och hoppas
och tror.

Men livet är här och nu.
Det är nu vi får förverkliga våra drömmar.
Det är nu vi får uppleva att livet är värt att leva.

Ibland dröjer vi oss kvar
på sajten nostalgi.då,
ibland söker vi oss
till livet.com/häftigt.
men det är på trivsamt.nu
som verkligheten finns.

Att trivas hör nuet till.
grämelse och hat hör dåtiden till,
oro och ångest till framtiden,
men trivsel och förnöjsamhet hör nuet till.
Det verkliga livet är
trivsamt.nu.

Njut av den här stunden. Den kommer aldrig mer tillbaka.

(OBS! Vad jag vet finns varken trivsamt.nu, nostalgi.då eller livet.com/häftigt. Men det hade varit roligt om trivsamt.nu hade funnits. Kanske någon som vill ta tag i den saken.)

Ha en bra dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar