lördag 16 oktober 2010

Höstpyssel och invintring

Höstmorgon - solen skiner på trädtopparna - på marken lyser det vitt av frosten. Det är kallt i luften men klart och skönt ändå. Det är sådana höstdagar vi vill ha inte de dimgrå och genom-märg-och-ben-kalla. Idag var det den första typen av höstdag. Hunden och jag tog en liten promenad innan frukost.


Frosten klädde in alla grässtrån och löv i sitt vita skal. Åkrar och ängar fick ett tunt täcke av iskristaller. Men solen gav marken och växterna färgen tillbaka. Det såg roligt ut när halva växten var frostig på skuggsidan och halva lyste röd  på solsidan. Fåren betade av de små strån som fanns kvar. De sökte sig förstås ut i solen. Jägarna var ute. Vi hörde jakthundarna skälla. Senare på dagen fick vi veta att de skjutit en kviga idag och två tjurar i måndags, en sextaggare och en tiotaggare. De som arrenderar jakten hos oss kom förbi för att betala arrendet.

Jag brukar vänta till frosten tagit dahliorna innan jag gräver upp dem. Idag var det dags att gräva. Det känns lite vemodigt att sätta grepen i jorden och bända upp knölarna. Nu ska de vila nere i potatiskällaren ända tills nästa år. De har verkligen blomman helt fantastiskt i år. Det blev fullt på hyllorna i potatiskällaren. I år har ju fuchsiabeståndet utökats med några stora pampiga exemplar som vi övertagit från min svägerska. Jag var tvungen att klippa ner dem lite för att kunna få in alla. Jag repade av de flesta bladen för att det inte ska bli så skräpigt. Sedan bar vi ner de tunga krukorna. Den här vintern ska jag se till så att det inte skottas upp ett berg av snö över luckan. I våras dröjde det så länge innan jag kunde ta mig ner och titta till mina krukor.

Vi bar in de sista trädgårdsmöblerna i ladugården. Missionshusbänken fick också komma in på vinterförvaring. Takko skuttade runt på gårdsplanen. Han jagade in en katt i vedboden och hoppade in efter. Sedan kunde han inte ta sig ut förrän jag öppnade dörren till logen. Det var en skön dag ute. Kvar är bara att plocka in och städa undan vid utearbetsbordet där jag brukar pyssla bl a med betonggjutningen. Men det får vi ta en annan dag.

Middagen smakade extra gott efter utearbetet eller så lyckades jag få till en riktigt god gryta. Jag brynte skivor av fläskytterfilé som sedan fick puttra en stund i creme fraiche, grädde, lite senap, viltfond och trattkantareller, allt smaksatt med salt, svartpeppar och persilliade. Det blev en riktigt krämig god sås.

Just nu håller jag på att virka en del amigurumi. Min kofta är färdigstickad så nu är det andra projekt på gång. På torsdag blir det virkcafé i Missionskyrkan. Det ska bli kul och spännande att se hur många som kommer. Välkomna alla som kan! Man får ta med andra handarbeten om man vill eller inget alls. Det är kul att bara umgås och prata.

Igår planerade Ingela och jag för vår satsning på 40 dagar som ska gå av stapeln efter jul. Det blir fjärde gången som vi har en sådan satsning i församlingen. Temat blir 40 dagar i Jesu fotspår. Vi kommer att läsa om olika människor i bibeln och deras möten med Jesus. För de allra flesta innebar det ett möte som förändrade hela livet. Vi hoppas att vi kan bli berörda av deras möten och göra egna livsavgörande upplevelser. Det är roligt att göra en sådan här satsning tillsammans. Många får vara med och bidra med texter i vår andaktsbok. Ännu fler får läsa och ta till sig.  Fast än är det mycket arbete innan boken är klar och gudstjänsterna planerade.

Imorgon har vi kyrklunch innan gudstjänsten. Det blir alltså sovmorgon imorgon också.

3 kommentarer:

 1. Sovmorgon, det är gott det. Har tagit två i helgen. Tidigar kvällar har det också blivit... jag är tillbaka till mitt naturliga tillstånd... kvällstrött och morgontrött - men pigg på dagen.
  Vänta med utevistelse till den mesta frosten är borta. HAr ju ingen hund jag måste gå ut med ... Eftermiddagarna är bäst, då är det riktigt "varmt".
  Ska laga till söndagsmiddag på fläskfilé , på ett ganska liknande sätt som du beskriver innan jag går ut.
  Kollade din tröja på din ( populära) pysselblogg. Fin. Blir lite sugen på att sticka tröja - gjorde ju massor av sådana förr i tiden. Men först ska jag fixa till några julklappssockor ... det är ett lagom projekt ... och användbart för alla i kalla vintersverige.

  SvaraRadera
 2. Mmm, så gott det låter med fläskfilé i så god sås...
  Jag har också haft sovmorgon idag, det var skönt.
  Sedan lade jag ned 25 kg älgkött. Det ska bli härligt att ta upp lite av det under vintern, tjälknöl, gryta, älgfärsbiffar och mycket annat gott kommer det att bli.

  Gott att kunna vintra in på allvar nu, idag hade vi -9 när vi vaknade.

  Har avslutat dagen med bokcirkel med Ödehuset och sinnesromässa. Bra avslutning på en härlig helg!!
  Ha det så himla bra i veckan!!

  SvaraRadera
 3. så vackra vinterbilder :)

  SvaraRadera