lördag 30 oktober 2010

Över ytan igen

Rådjur på väg in i trädgården
Det börjar flyta på lite bättre nu. Jag har kommit upp över ytan igen. En hel vecka hemma och bara ta det lugnt är vad man behöver ibland.

Egentligen har jag varit förkyld hela hösten, hostat och snörvlat till och från. Trött och hängig också. Inte orkat så mycket som jag är van vid. Det gjorde jag inte i somras heller eller under hela våren. I stort sett har det här året varit ett år i trötthetens tecken. Inte för att jag förstår varför. Jag har inte haft mer att göra eller tänka på än i vanliga fall. Trött har jag varit i alla fall.

Gulliver och husse
För sex veckor sedan började jag hosta kraftigt. Flera långa hostattacker varje dag. Alltid när jag skulle sova så att det tog ett tag innan jag somnade. Sömntimmarna blev färre än vanligt. Vårdcentralen ville inte ta emot mig. Jag hade ju inte feber, inte då i alla fall. Jag blev rekommenderad en medicin mot slemhosta, men när jag kom till apoteket, visade sig den vara receptbelagd. Så jag fick gå med min hosta. Ibland var det riktigt jobbigt när hostattacken kom mitt i en genomgång på en lektion. Mina stackars elever fick lyssna på mina hostningar. Ibland hostade jag så att jag nästan klöktes eller kiknade. Det rosslade och pep.

I måndags fick jag äntligen träffa en läkare som lyssnade på mig. Visserligen hittade hon inte så mycket. Men jag fick i alla fall en nässpray som jag tror har börjat hjälpa. Jag hostar fortfarande en hel del men nu kan jag hosta upp. Det känns som om det har vänt.

En hel vecka har jag varit hemma från jobbet. Det är inte ofta jag har varit det. Det brukar max bli två dagar. Sen släpar man sig tillbaka till skolan. Men nu tyckte jag att det fick vara nog. Det satt hårt inne, men när beslutet väl var fattat, kändes det som om jag kunde slappna av och bara vila. Jag behövde inte gå tillbaka till jobbet förrän krafterna var tillbaka. Jag kunde sova och bara vila mig igenom.

Så viktigt ät det att få vila ibland. Det har tagit hela veckan innan jag känner att jag är på väg upp över ytan igen.  Idag har jag t o m kunnat städa av lite i något rum. Och det bästa är att jag har en vecka till på mig att tillfriskna. Det är höstlov. Hos oss har alla höstlov, även lärarna. Inga studiedagar. Fast vi börjar med en studiedag direkt efter lovet.

Sjal på gång
Jag har verkligen inte gjort mycket den här veckan. En bok har jag läst klart, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Det var en rolig bok, ganska crazy men rolig på sitt sätt. Man fick ju faktiskt vara med om många stora händelser under hela nittonhundratalets historia och möta många kända personer som påverkat den. För övrigt har jag löst korsord, stickat och virkat en del. Oftast har jag varit ensam hemma. Maken har varit nere i Halland och gjutit betong. En dag var han i Jönköping och skrev prov för att få taxilegitimation. Det gick bra, så då bakade jag en drömtårta till honom. Det är en av hans favoriter.

Drömtårta nästa
Hunden vill ju ut ibland. Så han har mer eller mindre släpat ut mig på promenad. I början blev det inte så långa rundor och slut var jag när vi kom hem. Nu känns det lite bättre och jag orkar gå lite längre och snabbare. Det känns skönt för frisk luft i skogsmiljö behöver vi. Fast ibland kommer skogens djur till oss. Jag kan se rådjuren komma fram i trädgården när jag sitter vid skrivbordet. Där vill jag inte ha dem, så då får vi gå ut och skrämma iväg dem.

2 kommentarer:

 1. Skönt att höra att du är bättre. Klokt att ta en time out - ibland måste vi tänka mer på oss själva än på att skolan ska funka. Det gör den ju ändå.... på nå´t sätt :)
  Hundraåringen ligger och väntar på att bli läst. Se vad som hinns med på de tre extra lediga dagarna. Väl tänkt av era ledare att ge en hel veckas lov. Skulle ha varit skönt...
  HAr Åke fått jobb i HAlland? Måste vara skönt för honom att hitta ett arbete. TAxi - ja, det är inte helt fel det heller. Man får träffa mycket folk.
  Tack för Grön flagg tipsen via FB: Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 2. Hundraåringen ligger och väntar på att bli läst även här :-)
  Bra att du mår liiiite bättre, det går framåt nu hoppas jag.
  Hälsningar från Ewa och Johanssönerna

  SvaraRadera