onsdag 23 januari 2013

Dagens skatter


Igår bestämde vi oss för att ta en geocachingtur idag. Det skulle bli soligt och fint. Solen sken också nästan hela dagen medan jag jobbade. Men när jag kom ut från skolan för att åka hem, kunde jag bara skymta solen bakom några moln. Det var i alla fall ljust. Det blev en snabbt tur hem till hunden. Dit vi tänkt oss ville vi inte ta med hundarna. Därför gick vi en rastrunda först.

Vi möttes i Bredaryd vid sporthallen. Det var skönt att se några ungdomar på isen. Det är inte alla som sitter inne och spelar dataspel hela tiden. Cacherna vi tänkt oss till fanns i skogen mellan väg 27, infarten till Bredaryd från Lannahållet och sporthallen. Det var förstås 1000sjöar som placerat ut dem, D/T 1/3,5. När han berättade om dem för mig innan de kom, sa han att de inte var så svåra men kanske lite svåra att nå. Det var en ganska bra beskrivning.


Vi hittade en stig som förde oss lite närmare den första gömman. Området mellan vägarna bestod mest av tallbevuxen mosse. Vi tänkte att det nog var lättare att gå här medan det fortfarande var fruset. Vi kom fram till en brant sluttning. Här var det bara att sätta sig på rumpan och åka ner på termobyxorna. Sen var vi nere på mossplanet och kunde traska vidare mot gömman.


Gömman fanns på en ö i mossen. Vi hittade den snabbt och med gemensamma ansträngningar kunde vi logga den häftiga loggboken. Det var en riktigt fin gömma, som jag gav favvopoäng. Platsen låg nära vägarna. Vi hörde hela tiden bilarna som körde förbi. Ibland såg vi dem också mellan träden. Ändå var det en väldigt avskild plats dit få personer hittar. Det är ju vi geocachare som hittar sådana här platser.


Sen fortsatte vi mot nästa gömma, som var en mystericache. Det gick bra att ta sig fram mellan träden. Jag såg blåbärsris, lingonris, klockljung och till och med tranbärsrevor under det tunna snötäcket.


Det var inte så långt att gå, men på sommaren skulle det nog vara betydligt besvärligare att ta sig fram. Det är nog mest skogens djur som håller till här. Vi hittade legor efter rådjuren och följde deras stigar på vissa ställen när det passade.


Trots närheten till trafiken var det en lugn och skön plats. Jag gillar att gå på mossar. På sportlovet hoppas jag att jag kan ge mig ut på Store Mosse igen. Idag var det lite kallt i luften. Det kändes i kinderna, men samtidigt var det skönt att komma ut i friska luften.


Eftersom det var en myst så fanns inte gömman på koordinaterna, men det skulle finnas en ledtråd. Det gjorde det och den pekade i rätt riktning. Vi följde den och sen var det raka spåret till gömman. Här var det en vanlig liten burk. Vi skrev förstås i loggboken och lade tillbaka burken på samma ställe. Jag tog hand om geocoinet som låg i den. Det ska jag transportera vidare till en annan cache.


Närmaste vägen ut var mot parkeringen vid infoskylten på infarten till samhället. Det var också den rekommenderade parkeringsplatsen i beskrivningarna av cacherna. Vi tog oss enkelt ut dit genom att hoppa över ett fruset dike. Sen promenerade vi vägen tillbaka till sporthallen där bilarna väntade på oss.


Ungdomarna var kvar på isen och vi hejade på dem. Sen åkte vi till Smålänningen och firade fynden av skatterna med en fika. Det är billigt att fika där. För 50 kronor fick jag en stor köttbullsmacka, en biskvi och en mugg kaffe med mjölk. Det var gott.


Solen såg vi inte så mycket av under turen, men månen hade gått upp på himlen och lyste med sitt bleka sken på oss. Solens sista strålar lyste på de vackra molnen på himlen ovanför talltopparna. Det var vackert.


När jag kom hem, eldade jag i pannan. Senare kom maken hem med ännu fler saker från föräldrahemmet. En fårskinnsfäll var inte helt fel att ha under fötterna på våra kalla golv. Det är ju bara i köket som vi har varma golv. Jag stickade klart mina sockar. De värmer också fötterna. Imorgon ska vi jobba länge så då lär det inte bli utflykter eller några geocacher.

1 kommentar:

  1. Tuffa typer som trotsar kylan... jag njuter kort jag...

    SvaraRadera