fredag 25 januari 2013

Så vitt jag sett


Det var en riktigt kall morgon. Jag glömde kolla termometern utanför köksfönstret, men i bilen visade den -18,5 när jag åkte till jobbet. Inte ens hunden ville gå en långtur på morgonen. Eleverna var ute på lunchrasten i alla fall. Fast då hade väl temperaturen stigit en tio grader. De åkte skridskor och rullade runt på skolgården. Jag nöjde mig med att gå runt och kolla på mitt rastvaktspass.


Världen fortsatte att skifta i alla nyanser av vitt hela dagen. Rimfrosten klädde in alla träd och buskar i sin vita spets. Solen anades bara bakom skyarna på himlen, när jag så småningom kunde åka hem. Men nu ville hunden ut.Snökristallerna växte stora på stenar och stolpar. Idag pratade vi om nederbörd på NO-lektionen i fyran. I onsdags tog vi in ett antal femlitershinkar med snö, några med lössnö, andra med packad snö. Sen satte vi lock på hinkarna. Idag skulle vi lyfta på locken och se vad som fanns kvar och hur mycket. De gissade ganska bra. Sen klippte vi ut papperssnöstjärnor och dekorerade våra väderordböcker med. Andra gruppen hann inte göra det för de var sena från gympan. Det sista jag gjorde innan jag åkte hem var att sätta in två muggar till brädden fyllda med vatten i frysen. På måndag ska vi kolla vad som hänt.


Hunden drog iväg med mig på den vanliga skogsrundan, men vi gick inte hela utan vände efter ett tag. Han frös nog om tassarna. Jag var påpälsad så jag klarade mig bra. Jag tycker världen blir vacker i sin vita skrud.Hemma igen lämnade jag av hunden och satte mig i bilen för att åka till stan och handla. Vissa saker finns inte i närbutiken. Då och då får man ta en tur till stan. Först åkte jag till Biltema. Sen var det den stora mataffärens tur. Men på vägen ångrade jag mig och åkte förbi den.


Det var ju fortfarande ljust även om det var kallt. Jag hade inte tänkt att leta upp några burkar, men när jag ändå var i närheten, varför inte. Jag fortsatte förbi Prostsjön och norrut. Längs Lagans stränder har 1000sjöar lagt ut ett antal geocacher. Någon har jag hittat förut på andra sidan ån. Nu begav jag mig mot den första av två, Vattenväg Lagan~4~. Jag parkerade vid björnen, som fick agera parkeringsvakt den här dagen. Jag hade varit här tidigare så jag visste var jag skulle stanna. Då avbröt jag sökandet vid mörkrets inbrott.


Idag tog jag stigen ner mot Lagan. Det fanns gott om spår efter fyrfotingar men inga spår efter människor. I området fanns en jaktskyttebana, men som tur var, var det ingen där.


Jag kom ner till ån kantad av is, men i mittfåran strömmade fritt vatten. På sommaren skulle det vara fint att paddla här. Idag kändes det inte så lockande.


Gömman fanns nere vid ett vindskydd. Det var en riktigt fin rastplats som gjord för övernattning när man paddlar förbi. Här fanns torrdass och eldstad. Det hade varit skönt med en liten brasa, men det hoppade jag över den här gången.
Jag gick samma väg tillbaka upp till bilen. Då såg jag flera skyltar som pekade mot hajkplatsen. Detta var ännu en fin plats jag aldrig besökt tidigare och jag förmodligen aldrig skulle ha hittat till om det inte var för geocachingen.
Sedan fortsatte jag norrut så långt vägen räckte ända tills den spärrades av en vägbom. Där parkerade jag vid en ladugård och gick vidare. Jag följde en traktorväg en bit. Men den vek av mot Indiana Jones-bron som jag såg i höstas, när jag letade efter gömman på andra sidan ån.Det fanns gott om rådjursspår och legor där de vilat. Det var inte särskilt svår terräng att gå i. Jag korsade en kraftledningsgata och var snart framme vid gömman, Vattenväg Lagan ~2~. Det var förstås ännu en fin gömma, men det brukar det vara när 1000sjöar är i farten. Detta blev cache #1441 för mig, en riktig palindromgömma.


Nu var det dags att åka hemåt, men först handla lite mat. Hemma igen blev jag välkomnad av både hund och katt. Jag fick gå ut och elda för maken skulle åka direkt till Tonår, hade han sagt. Men det gjorde han inte. Han kom hem lagom, när jag tänt i pannan för andra gången. Fläkten hade stannat, men jag fick igång den igen. Annars blev det en lugn hemmakväll. I helgen har vi årsmöte i kyrkan.

1 kommentar:

  1. Frost är underbart vackert o du har verkligen fångat det fint. Härliga dagar även om det är kallt, kallt, mycke kallt.

    SvaraRadera