tisdag 21 januari 2014

Vinterbarnens födelsedagsfest


I januari är det många i släkten som har födelsedag. En av dem är min mamma. Hon fyller år den 17 januari, men i kyrkböckerna står det 11 januari. Det har hon fått leva med hela livet. Men vi firar alltid på den rätta dagen. I år samlades vi i söndags, den 19:e, för då kunde flest komma. Det blev lite knytkalas med bidrag från olika håll. På bordet fanns planka med olika frukter, rostbiff, kalkon och skinka, sallader och potatisgratäng.


Malmösonen var hemma den här helgen på visit. Han kunde lifta med sin moster både hit och dit. Vårt bidrag till kalaset var en budapesttårta. Det är lite krångligt att rulla hop tårtan så jag la ihop den i tre bottnar. Det är inte så många ingredienser till den och den är ganska enkel att göra bara man slipper spritsa ut smeten. Jag bara bredde ut den på plåten. Det går åt en hel del äggvitor till en tårta för 20 personer. jag funderade på vad jag skulle göra med gulorna. Katterna gillar äggula, speciellt Gulliver, men 12 st var lite väl mycket. Det ordnade sig på ett oväntat sätt. När jag skulle handla, hittade jag äggvita på dunk. ! kg flytande vita stod det på dunken. Vad praktiskt tänkte jag och la dunken i varukorgen. Inte så dyrt heller. Enkelt att vispa och fluffigt blev det. Ett bra tips till alla som bakar med äggvita.


På kaffebordet fanns även glass, lite frukt och skånsk spettkaka. Egentligen är det fler som fyller år i januari, men de flesta var inte med. Karlskronasonen hade tenta på söndagen, brorsdottern studerar till veterinär i Warszawa och min bror jobbade i ambulansen. Det var bara hans fru som också var på plats och som fyller år den här månaden.


Presenter måste man ju ha om man fyller år. Mamma fick ett stort rosa paket på sin 88-årsdag. Syrran hade rimmat en liten vers som antydde innehållet.


Det var en ny dammsugare. Båda hennes gamla dammsugare hade gått sönder till jul. Dessutom tycker vi hon är värd att få huset städat av någon annan. Så vi syskon bekostar städhjälpen. Hon ville genast pröva sin nya städmanick.

Detta var lite från helgens stora begivenhet. Det är alltid kul att träffa alla i släkten. Ibland är vi lite utspridda inte bara över Sverige utan även över jordklotet, men vi återkommer alltid till Kolvarp. Det r ju där släktens åldermor och centrum finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar