måndag 6 januari 2014

Nya årets första dagar


Nytt år igen. Vart tog det gamla vägen? Egentligen var det rätt skönt att bli av med det. Det var ett jobbigt år. Jag hoppas detta nya år blir annorlunda.

Vi firade nyår som vanligt på hemmaplan. Det blev en trerätters middag som vi lagade tillsammans under kvällen. Vi tittade på TV och tog det riktigt lugnt. Takko sov i soffan, tittade bara upp lite och fortsatte att sova och kura ihop sig i filten. Det såg rätt skönt ut.


Den yngste sonen var inte hemma på nyårsaftonen. Han firade enligt tradition med sina kompisar. De brukar träffas då. I år var de i Ljungby. Så på nyårsdagen fick jag ta en liten tur dit för att hämta honom. Vi passade på att logga en enkel gömma, Mini bro / Little bridge. Det var inte den bron som är på bilden. Det fanns många små broar över bäcken. Här blir nog riktigt vackert till våren när vitsipporna kommer. Men det är lååångt dit.


 Pojkarna reste tillbaka till sina orter i torsdags. Det var lite strul med bokning av biljetter, men det ordnade sig till slut. Vi åkte in till stan och åt lunch på Sushibaren. Fast det blev inte sushi utan yakitorispett i stället. Det är riktigt gott tycker vi alla tre. När jag lämnat grabbarna vid tåget, hälsade jag på mamma på sjukhuset innan jag åkte hem.


I fredags behövde jag ut och röra på mig lite. Katrin hängde med på en tur norrut. Vi gjorde ett återbesök i Duveled för att kolla lite saker.


Jag har en earthcache på gång där, men den har inte blivit godkänd än. Det kan vara lite knepigt att få igenom dem. Det är en speciell reviewer för earthcacherna. Det finns en hel del regler att tänka på. Vi får väl se när den kan tänkas bli klar. Just nu ligger bollen hos reviewern.


Sen fortsatte vi uppåt Torsvik. Där fanns två nya cacher som verkade lovande. Den ena hette Slottet Lyonya och hittades enkelt av Katrin. Jag snubblade förbi en bra bit, men hon gick rakt på.


Den andra gömman var lite knepigare, men med gemensamma ansträngningar kunde vi framgångsrikt logga även Nyckeln till framgång. Det var en trevlig gömma som fick favvopoäng av mig.


Det verkade som om skogen här användes för race med fyrhjulingar, men vi tog oss fram på två ben. Nu var vi lite hungriga och därför åkte vi fram till macken och köpte oss en grillad med bröd. Det var inte dumt med lite varmt i magen innan vi fortsatte till dagens huvudmål.


Tenhult var målet för dagen. Där finns en runda runt ortens elljusspår plus några andra gömmor som vi siktat in oss på. Gömmorna var väl inte så märkvärdiga. De flesta var enkla liksom burkarna, men vi fick en bra motionsrunda i uppförsbackarna som på slutet vände neråt igen.


Det fanns nio gömmor längs spåret. Den första hette förstås Elljusspåret #1. Det var enkelt att gå på stigarna. Vi mötte eller blev omsprungna av några motionärer, men det var lugnt för övrigt. Vädret var hyfsat. Det var nästan att molnen hade tunnats ut så att den blå himlen tittade fram, men sen blev det gråare och gråare.


Spåret passerade ett gammalt torp, Högalundstorpet. Vi gillar ju sådana stället och givetvis tog vi oss dit och letade upp gömman.


Man kunde se stenresterna efter torpet, men framför allt vittnade mattorna av vintergröna om att här har det bott människor som vårdat en trädgård.


Gömmorna var lite omväxlande gömda vilket är bra. Då blir det inte enformigt. Här fanns en liten hal bro som dolde en cache.


Den gamla mullekojan var upprustad ganska nyligen. Här fanns också en gömma som vi letade efter ett tag innan den uppenbarade sig på ett ställe vi tittat flera gånger på. Så är det ibland.


När vi kom ut ur skogen, hade vi fin utsikt över Tenhult. Vi såg ganska långt bort även om det var mulet.


Den sista gömman fanns i änden av en allé. Stigen kantades av buskar och träd, men nu var det inte så svårt att hitta den, när löven låg på marken. Det kan nog bli värre framåt sommaren. Det fanns nio gömmor plus de extra. Vi hittade alla utom en. Den var nog svår och GPS:en ville inte vara med den här dagen. Den visade ofta 8-10 m ifrån. Det har varit lite svårt med noggrannheten på sistone. Det kanske är vädret som påverkar. Det var gott att komma tillbaka till bilen. Där plockade vi fram mackorna och kaffet innan vi tog ytterligare en gömma. Sen åkte vi hem med 14 loggar i bagaget.


På lördagen hade Anna-Lena bjudit Katrin, Fredrik och mig till Hjälshammar där hon var stalledräng och kattskötare den här helgen. Maken var bjuden men han hade annat för sig. Vi fick jättegod lunch med älggryta och en smarrig efterrätt med bär och cheesecake i glas.


Efter lunch åkte vi till "träsket". Det har byggts en spångad led genom våtmarkerna från båthamnen vid Osudden upp mot Vandalorum. Den kommer att invigas till våren, men det går att gå åtminstone en bit redan nu.


Det är lite speciellt med den här typen av natur. Det kommer säkert att vara gott om fåglar här för att inte tala om mygg och knott.


Lagom till vårt mellandagsevent lade Fredrik ut en myst här, Träskpaddan. Det var den vi var ute efter den här dagen förutom upplevelsen av platsen och promenaden. Vi fick vandra fram till en liten rastplats där vi letade efter siffror som skulle ta oss vidare.


Med gemensamma ansträngningar kunde vi hitta de olika stegen fram till träskpaddans gömställe. Cacheägaren övervakade sökandet men gav inte några extra ledtrådar.


Vi lyckades i alla fall hitta paddan och logga gömman. Sen åkte vi tillbaka och drack kaffe. Det var kul att få träffas och umgås en stund. Anna-lena och jag funderade på en tur även under söndagen, men jag fick avstå på grund av förkylningen. Jag är riktigt hostig och rosslig nu. Det är bäst att inte utmana förkylningen för mycket. I stället tog jag det riktigt lugnt. Jag var knappt utanför dörren på hela dagen.


Idag var sista dagen på jullovet. Imorgon börjar vardagen igen. Då har vi studiedag så eleverna kommer inte förrän på onsdag. Jag passade på att serva några av mina gömmor. Först åkte jag till Hanahöjspåret och fixade en ny loggremsa till den tjuvaktiga skatan. Sen hämtade jag hem mitt TB-hotell. Det gamla döda trädet som det suttit på hade.fallit under stormarna så det låg ner. Jag fick lossa hotellet och ta hem för lite reparation. Det kommer att sättas upp igen längre fram, kanske på en annan plats. Nu ska vi ta en kopp te och varva ner innan sovdags. God fortsättning på det nya året!

1 kommentar:

  1. Kul läsning. Fina bilder. Iaf en del:-).Så fint barndoms du har. Äger din svåger firman? Gillade verkligen gömman i den rostiga hinken. Ha en bra vecka och sköt om dej.

    SvaraRadera