lördag 7 mars 2009

Vårvinter

Nu är det inte mycket is kvar på stigen som hunden och jag går varje morgon. Det känns skönt att vintern snart måste släppa sitt grepp om naturen. Våren är på gång även om det just nu dalar några enstaka snöflingor genom luften. Uppe i skogen är det fortfarande snö och vägen är täckt av is, men det dröjer inte många dagar innan den är borta. Den har redan börjat mjukas upp. Ibland kan kylan återta makten, men det är bara tillfälligt. Bit för bit befrias markerna från kyla och is. Precis som natten måste ge vika för ljuset från solen, så måste vinterns kyla ge vika för solens värme. Det blir vår. Den här tiden är skön. Det är för tidigt att ge sig ut och gräva i trädgården, men man kan planera och drömma. Och jag har redan sett det första flyttfågelsträcket sträva mot norr.

En av mina favoritförfattare är C.S. Lewis. Hans böcker om landet Narnia är helt underbara, inte bara för barn utan även för vuxna. I "Häxan och lejonet" har den vita häxan landet Narnia i ett isande grepp. Det är snö och is överallt. Alla fryser. Dessutom kan hon förvandla levande varelser till kalla stenstoder, om de misshagar henne. Men när Aslan, lejonet, kommer smälter snön och isen. Naturen börjar grönska och blomma. Alla levande varelser som bor i Narnia, både vanliga djur och mytologiska figurer, tinar upp och blir glada. Men kampen om makten är inte slut. Den vita häxan gör allt för att behålla greppet om Narnia. Det är på samma sätt som med vintern. Den ger sig inte alltid så lätt, men vi vet att en dag måste den kapitulera.

Det finns många paralleller mellan böckerna om Narnia och Bibeln. Narniaböckerna handlar ju om kampen mellan det onda och det goda, där den vita häxan representerar det onda och kalla och Aslan det goda och varma. Det finns många likheter mellan Aslan och Jesus. Båda står för det goda och leder kampen mot det onda. Precis som Jesus dör Aslan för att rädda världen. Men det är inte slut med det. Likt Jesus uppstår han igen.

Så här års tänker jag ofta på att även om Bibeln berättar att Jesus har vunnit kampen mot den onde, så vill han inte släppa taget om världen. Han vill inte släppa ifrån sig makten. Men en dag måste han ge sig. Fram till dess får vi vara med och kämpa. Våra liv kan få vara befriade områden, där det onda inte regerar utan där det goda får råda. Varje människa, som väljer att tro på Jesus, ansluter sig också till kampen för att befria fler områden från den ondes makt. Visst råkar vi ut för bakslag, men då får vi bara be om förlåtelse och börja om. I Narnia befrias alla förstenade varelser, när Aslan andas på dem. De blir levande igen. På samma sätt blir vi befriade, när Jesus får beröra oss. Vi får nytt liv genom hans ande.

Rom 8 :19-23, 38-39

1 kommentar:

  1. Hej! Satt här och surfade och kollade på lärare som bloggar... jag började ganska nyss... och märker attd et är bra för hjärnan.
    Kul att läsa om hur man har det i Forsheda, det ligger ju inte långt ifrån Grimsås där jag bor.... men i på andra sidan smålandgränsen... lovar att läsa igen!

    SvaraRadera