söndag 1 mars 2009

Idoler

För ett tag sedan var det Idol och Stjärnor på is. Nu är det Melodifestivalen och Let´s dance. Hela tiden finns de där, programmen som ska skapa nya stjärnor, nya idoler. Och vi går på det. Vecka efter vecka sitter vi där och tittar. Du kanske ringer också. Det gör inte jag. Nu ska man helst ringa in fyra gånger varje vecka i Melodifestivalen. Jag har kommit på att det bara kostar mig en massa pengar utan att jag får någon rejäl chans att påverka resultatet. Förresten är det sällan låtarna håller måttet. Det är väl låtarna man ska rösta på och inte artisten? Ibland tycker jag nog att låtarna kommer i skymundan. Det är artisterna som får glänsa. Det kan ju vara trevligt för dem. Det kanske är enda gången i livet de får visa upp sig för en så stor publik.

Man kan ju fundera på om det är riktigt sunt med all denna idolhysteri. Det här gäller inte bara artister. Det handlar även om den idoldyrkan som finns inom idrotten. Men den sämsta formen är väl ändå den kändiskult som kan blomma runt idoler, som gjort sig kända, inte för att de kan något eller gjort något bra, utan för att de varit med i ett halvhysteriskt program på TV. Dessa pseudokändisar brer ut sig på veckotidningarnas omslag och pladdrar i tv-sofforna utan att ha något att säga. Man känner igen dem på att de mest pratar om sig själva eller möjligtvis om någon annan kändis. Tyvärr är det många som bländas av dem, inte minst många barn och ungdomar. De har dem som förebilder och idoler, som de ser upp till och beundrar. Man kan fundera på vad det är hos dessa pseudokändisar som attraherar.

Förebilder tycker jag är bra att ha. Det finns ju många människor, som kan vara goda förebilder, både kända och okända. Vi kan se upp till dem och försöka efterlikna dem, men om vi dyrkar eller tillber dem går vi till överdrift. Idag var jag på gudstjänst och lyssnade på vår pastor. Han predikade om tillbedjan. Alla människor behöver någon eller något att tillbe. Jag tror att han har rätt i det. Vi behöver någon att se upp till, en förebild. Det är så vi människor fungerar. Det är här idolerna kommer in. Ordet idol betyder egentligen avgud. Avgudar är allt som ersätter Gud. Vi kanske skulle fundera lite mer på vad det är vi beundrar och dyrkar. Har våra idoler fått ersätta Gud i våra liv? Kan våra idoler ersätta Gud? Det finns bara en som är värd vår tillbedjan och det är Gud. Ingen människa kan ersätta honom. Det finns bara en människa som är värd vår tillbedjan och det är Jesus. I bibeln läser vi att han är både Gud och människa. Därför är han värd vår tillbedjan. "Den som sitter på tronen, honom och Lammet tillhör lovsången och äran och härligheten och väldet i evigheters evighet. " (Upp 5:13)

Vi kanske ska tänka till lite och fundera på om vi har några idoler som har fått ta den plats i våra liv som är Guds. I så fall är det dags att ge tillbaka Gud hans rätta plats. Vi kan ha andra människor som förebilder, men de är inte värda vår tillbedjan. Det är bara Gud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar