måndag 20 juli 2009

Etiketter

Just nu håller många bär på att mogna: krusbär, svarta och röda vinbär, vita också, i trädgården, blåbär i skogen och skogshallon längs stenmurar och på hyggena. Jag såg att surkörsbären, som fåglarna sprider i naturen, börjat få lite färg. Det växer frodas överallt på buskar och träd. Nu kan vi börja fylla våra vinterförråd med godsaker och nyttigheter.


Idag var jag på väg ut för att plocka hallon. Precis när jag klev ut genom dörren, började det regna. Vi har fått ganska mycket regn de senaste dagarna. Jag hoppas det håller uppe lite i morgon så att jag kan plocka hallonen då. Annars ramlar de nog av. Det blir säkert fler som mognar allteftersom. Hallon brukar man kunna plocka med 3-4 dagars mellanrum. Det är så gott med varma skogshallon på glass. Enkelt är det också om man har några burkar i frysen.


Jag tycker inte om att hitta burkar och påsar i frysen som det inte går att se utanpå vad de innehåller. Det händer att jag hittar sådana. Det är oftast inte jag som har lagt dem där. Jag gillar att skriva etiketter. Det är skönt att kunna skriva på burken "Blåbär -09" eller varför inte "Kantareller -09". När man stoppar ner en hel hög med burkar i frysen, kan man känna sig nöjd med dagens insats. Man kan se fram emot att plocka fram dem en efter en och njuta av innehållet längre framåt vintern. Visst är man en liten ekorre ibland.Jag tycker inte om att hitta burkar och påsar i frysen som det inte går att se utanpå vad de innehåller. Det händer att jag hittar sådana. Det är oftast inte jag som har lagt dem där. Jag gillar att skriva etiketter. Det är skönt att kunna skriva på burken "Blåbär -09" eller varför inte "Kantareller -09". När man stoppar ner en hel hög med burkar i frysen, kan man känna sig nöjd med dagens insats. Man kan se fram emot att plocka fram dem en efter en och njuta av innehållet längre framåt vintern. Visst är man en liten ekorre ibland.


Etiketter är bra om man använder dem på rätt sätt. Men man kan använda etiketter fel också. Peter Halldorf uttrycker det så här: "Etiketter är en välsignelse på medicinburkar, men en förbannelse när de hamnar på människor." Mycket klokt sagt. Inte för att jag knaprar i mig så särskilt mycket piller. Men man vill ju inte gärna ta fel medicin. Då är det bra att kunna läsa på burken vad den innehåller. Jag läser oftast det finstilta också så jag vet vilka biverkning tabletterna kan ge. Men när vi sätter etiketter på människor blir det inte lika bra. Det är inte lika enkelt att etikettera människor. Och har vi satt en etikett på någon, är det svårt att ta bort den igen. Det kan vara svårt att ta bort gamla etiketter på syltburkar, men det är ännu svårare att ta bort etiketter från människor.


Sylt och marmelad är lätt att beskriva med ett ord. Men om vi skulle ge oss på att beskriva på samma sätt, skulle det inte vara lika enkelt. Några få ord kan inte göra oss rättvisa. Det skulle behövas väldigt många etiketter. Jag funderar på vad de skulle stå på mina etiketter. "Lärare -80" kanske skulle vara en. "Mamma -86" en annan. "Scout - 60" och "Student -71" ytterligare några. Det går väl an om man får sätta etiketterna själv. Värre blir det kanske om andra ska skriva etiketterna.
Det bästa är nog att försöka låta bli att sätta etiketter på människor hur svårt den än är. Det kan vara bra att veta om det är jordgubbsmarmelad eller chilipasta man brer på mackan. Men människor avnjuter man nog bäst genom att låta dem överraska en. Randy Pausch berättar om ett bra råd han fick av en vän. Väntar man tillräckligt länge kommer folk att överrska och imponera på en. När man blir arg eller irriterad på folk, kan det bero på att man inte har gett dem tillräckligt med tid. Detta kan kräva stort tålamod, men i slutändan kommer folk att visa sin goda sida för nästan alla har en sådan. Om vi ger oss till tåls, kommer den att framträda.
Alla människor har sina goda sidor och sina mindre goda sidor. ibland hänger vi upp oss förmycket på de dåliga sidorna så att vi inte kan se de goda. Man kanske ska tänka så här: Om du försöker stå ut med mig och mina goda och dåliga sidor, så ska jag försöka stå ut med dig och dina goda och dåliga sidor. "Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom som ni dömer med skall ni dömas, och med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er. Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget öga?" (Matt 7:1-3)
Om ni inte har läst Randy Pauschs bok "Den sista föreläsningen", kan jag rekommendera den. Den ingår i min sommarläsning det här året. Pausch var professorn som fick cancer och med bara några månader kvar att leva höll han en bejublad sista föreläsning på temat "Att förverkliga sina barndomsdrömmar". Den är både tänkvärd och rolig. För den som inte orkar läsa boken, så finns en videoinspelning av föreläsningen utlagd på YouTube. Den är ca 1h 15 min lång men väl värd att se. Ni hittar den här:
Foto: Inga M Johansson, Jordgubbsmmmarmmmelad

4 kommentarer:

 1. Tänkvärt, som vanligt, det du skriver.
  Jag som tänker skola JÄMT - får in det där med etiketter i arbetet med namn och personlighet. Jag tror att man blir den eikett man får --- tyvärr. Och det är så lätt att sätta en etikett på en människa. Jag har varit HEMSK med det - ålderns "vishet" har gjort att det blivit bättre. ( F.ö. ett arv från min mor, det här med att döma folk)
  Vi har inte så mycket bär i år - det blir en del hallon - men de är så vattniga...Svarta vinbären är få - frost och torka tog blommorna. Krusbär har vi gott om på den enda busken.... men det är svårt att veta vad man ska göra med dem. Jag plockade massor av bär förr - men det visar sig att de ofta blir liggande i frysen i flera år ... och använder man så lite, så kan man lika gärna köpa. Om det inte finns massor av dem - som det gjorde med hallonen förra året - då är det så KUL att plocka.

  SvaraRadera
 2. Jag tänker göra marmelad av krusbären. Dessutom är krusbär makens favoriter. Svarta vinbär blev det en hel del. Plockade nog 8 liter idag och 1,5 liter skogshallon.

  SvaraRadera
 3. Jag fick en spann med krusbär idag, jag gjorde kräm på en del av dem på direkten. Men jag ska leta upp ett recept på marmelad, för det låter gott.
  Ska nu ut och plocka lite hallon till en tårta som ska garneras i morgon, det finns gott om stora skogshallon i år.

  Det är väldigt lätt att sätta etiketter på människor, som sedan är svåra att ta bort.
  Överlämnandet i skolan mellan olika stadier är på gott och ont. All borde få en chans att visa sig från den sidan man vill visa innan man blir "etikettiserad"
  Jag brukar slå med händerna för öronen när de börjar prata om eleverna på en dömande sätt, jag vill bilda mig en egen uppfattning.

  SvaraRadera
 4. Helt rätt. Jag brukar också slå dövörat till och vägra lyssna på vad som ofta är subjektiva fördömanden och fördomar. Jag vill helst bilda mig en egen uppfattning först. ge eleven en chans att visa sina bästa sidor. De sämre upptäcker jag tids nog.

  SvaraRadera