torsdag 18 februari 2010

Iskallt men hjärtevarmt

Nu kommer det mer snö igen! Man kan tycka att det räcker nu. Vår lilla grusväg är numera kantad av stora snövallar. Det känns som om man kör i en tunnel. Man får ta lite sats när man ska köra hem och sen får man styra rätt annars kommer man inte upp för den sista kullen. Man måste ha styrfart. Stannar man, kommer man knappt igång igen.

Det har varit likadant på stigen över kullen som inledder min hundrunda. För att ta sig ut på skogsvägen har man fått pulsa i snön och kliva i spåren från den som gått där innan. För några dagar sedan rotade maken fram den gamla snöslungan. Efter lite mekande gick den igång och han kunde slunga bort snön från stigen. Så nu är den bred och fin att gå på. Det underlättar förstås hundpromenaderna.

Bakom pannrummet har jag mitt utearbetsbord. Där ovanför hänger de längsta istapparna vi haft på flera år. De är vackra men inget man vill få i huvudet. Det är tur att ingen behöver går under dem. Det skulle vara om nån av katterna skulle smyga förbi där, men det är nog ingen större risk för dem heller.


Igår gjorde jag annan "is". Eftersom det är OS tyckte jag att det passade med blågul dessert. Det blev sorbet av mango och blåbär. Den är så enkelt att göra och både gott och nyttigt. Den riktigt kryllar av nyttiga vitaminer och antioxidanter och allt vad det heter. Om man inte sockrar alltför mycket, blir den inte så kaloririk heller. Vill ni veta hur jag gör? Mangosorbeten gör jag av ett paket frysta mangotärningar och lite havtornsjuice (eller apelsinjuice om man vill det), som jag mixar i matberedaren till lagom konsistens. Det är allt. Blåbärsditon består av frysta blåbär, egenhändigt plockade, lite socker och några skedar turkisk yoghurt. När man mixar dem blir färgen mer rödlila än blå. Men man vet ju att det är blåbär. Sedan slevar man upp de båda sorbeterna i skålar och dekorerar med några hela blåbär. Klart att njuta! Mums!

Det har inte varit så kallt ute på sistone, men elda får man göra ändå. Dagens skyltar hittade jag i pannrummet. Maken hade satt upp dem vid knappen där man växlar över från bara varmvatten till att få värme även i huset.  Hos oss finns det inte alltid bådadera. Det beror på om vi eldat nyligen eller inte. Innan man ställer sig i duschen kan det vara idé att kolla om det finns varmvatten. Det händer att jag duschar kallt ibland om jag inte hinner vänta på varmvattnet. Ibland när jag kommer hem på eftermiddagen kan det vara iskallt i huset. Då har vi glömt att slå över från varmvatten till husvärme innan vi åkte hemifrån. Om det är riktigt kallt ute har det förr om åren hänt att det bara varit 13 grader inomhus. Då blir det till att elda i pannan och tända värmeljus. Det går åt både ved  och ljus i massor. Det är väl tur att vi har egen skog, men veden ska hem också.

Det viktigaste i denna kalla tid är ändå att ha ett varmt hjärta. Förr brukade jag ibland få höra uttrycket "kalla händer - varmt hjärta", när någon hälsade på mig. Jag har som regel kalla händer och kalla fötter, men jag vet inte om det betyder att jag har ett varmt hjärta. Skulle det innebära att jag behåller värmen inom mig och inte delar med mig till andra? Det är väl inte det vi menar med ett varmt hjärta. Människor med varma hjärtan delar gärna med sig till andra och visar stor omtanke om sina medmänniskor. Jag hoppas att det kan sägas om mig. Jag försöker i alla fall att dela med mig både av materiella saker och idéer. Att snåla med medmänsklig omtanke gynnar ingen. Sant som det står: "I ränksmidarens hjärta bor svek, glädje får den som har gott i sinnet." (Ordspr 12:20)

Imorgon är det en speciell dag att fira på något sätt, men det återkommer jag till imorgon.

2 kommentarer:

 1. Du har varmt hjärta, Inga. Ett av de varmaste som finns.... Tur det, annars hade du inte stått ut i kall dusch och kallt eftermiddagshus. Vi har aldrig haft de problemen. Under många år eldade vi med olja, men har sen ett antal år gått över till pellets. Byte av panna och bränsle gjorde verkligen susen.
  Nyfiken på vad det är för dag du vill fira .... jag gissar på 25 årig bröllopsdag.... Få se om jag har rätt! Har aldrig funderat på det för egen del... men när jag funderar och räknar... så har vi det nästa år......
  Nu ger vi oss av till Malmö... få se när vi kan åka hem igen... hade tänkt stanna tills i morrn bara - men snön kanske tvingar oss att bli kvar tills söndag. Helt OK´... finns inget att göra hemma i detta tråkväder.

  SvaraRadera
 2. Du om någon har väl ett varmt hjärta som du delar med dig av frikostigt.
  Jag håller med A-L att det är nog ett av de varmaste som finns...

  Jag har sluppit kallduschar i den meningen...men på andra sätt har man genom livet fått en och annan kalldusch genom chockbesked av något slag. Men de duscharna går verkligen in i hjärtat och kyler ned för ett ögonblick.

  Jag är faktiskt inte trött på snön än, jag kan se det vackra i vårt vita landskap. Just nu har vi även ett par älgar som äter på ris som ligger kvar sedan vi avverkade utanför vårt hus. De är så ståtliga att titta på när de står där och äter. Hade det inte varit så mycket snö hade de aldrig kommit så nära huset =)

  Jag tror också att det är bröllopsdag av något slag...vi firar också 25 nästa år A-L =)

  SvaraRadera