onsdag 3 februari 2010

VägvalVilken väg ska vi ta? Har ni varit med om att man kommer till ett vägskäl och snabbt måste bestämma sig för vilken väg man ska ta? Ibland hamnar man fel för att man inte kunde bestämma sig tillräckligt snabbt innan man passerat avfarten på motorvägen eller så valde man fel i korsningen i farten. Det är tur att det oftast går att vända även om det tar ett tag innan man kommer till nästa avfart eller får en chans att vända om.

Det handlar om att bestämma sig, sa mina kollegor idag. De hade varit på en föreläsning igår kväll. Det var någon som arbetat mycket som mental coach åt bl a idrottare. Det räcker inte att försöka. Man måste bestämma sig för vad man ska satsa på. Hon hade varit så tuff att hon sagt åt den som skulle försöka bli nykter att då kunde hon inte hjälpa honom. Han var tvungen att bestämma sig annars kunde hon inte göra något.

Jag tror inte att man kan få allt eller bli allt man vill bara för att man bestämmer sig. Så enkelt är inte livet. Men visst hjälper det till att vara beslutsam. Det innebär att man satsar på det man verkligen vill uppnå. Då har man större chans att nå dit än om man bara ska försöka. Ibland saknar man den där beslutsamheten hos människor idag. Har vi blivit för loja eller vågar vi inte satsa?


Detta gäller även i skolan. Det finns många elever som inte gör sitt bästa, som aldrig satsar utan bara gör det de absolut måste och knappt det. När man presenterar en ny uppgift, får man ibland frågan: "Måste jag göra det?" Som lärare ställs man inför stora utmaningar idag när man ska motivera sina elever till att jobba. Det kan inte bero på att vi saknar mål i skolan. Vi gör inget annat än pratar mål och måluppfyllelse med våra elever i varenda ämne vi undervisar i. Det hör till i en målstyrd skola. Problemet är kanske att det är skolans mål och inte elevernas. Utmaningen för oss blir att göra skolans mål även till elevernas. Först då kan de bestämma sig för att nå målen och sedan kämpa sig igenom svårigheterna för att nå dit.

Det finns många områden i livet som lite beslutsamhet är bra. Det gäller även trons område. En del av oss har ju vuxit in i tron. Den barnatro man hade som liten har gradvis övergått till en medveten tro. Så var det för mig. Ändå tror jag att man behöver komma till en punkt där man bestämmer sig för att tro. Då blir tron också ett medvetet val. Även här kan vi ha svårt att bestämma oss. Vi velar hit och dit. Då växer hindren och det blir allt svårare att fatta ett beslut. Ibland är det bättre att bara bestämma sig och sedan köra på vinst och förlust. Man märker rätt snart om man hamnat fel. Ibland är det svårare och man ser inte om det är rätt förrän man kommer till slutet av vägen.

Tron hör ihop med hoppet. Man kan bara hoppas och tro att man är på rätt väg. Det är inte förrän efteråt man ser om det var rätt. Vi vill gärna veta att något är rätt innan vi prövar, men så fungerar det inte alltid. ibland måste vi pröva för att se.

"Må hoppets Gud fylla er tro med all glädje och frid och ge er ett allt rikare hopp genom den heliga andens kraft." Rom 15.13
Rådjuret hoppades nog att det skulle finnas något att äta. Han vågade i alla fall sig fram för att pröva.

4 kommentarer:

 1. Eller också får vi inse att skolans mål är skolans mål och att man kanske får ta det som det... och se elevernas behov och målmöjligheter. Måluppfyllelse är ett ord jag aldrig tar i min mun... för mej är det ett ord med negativ klang....

  SvaraRadera
 2. Så olika man uppfattar ett ord. För mig är måluppfyllelse något positivt. Man har uppnått något som man kanske jobbat hårt för. Det är väl värt att fira när man uppnår ett mål. Det kanske vi skulle göra lite oftare.

  SvaraRadera
 3. Jag kan också tycka att måluppfyllelse kan vara svåruppnåligt ibland. Jag säger ofta mål...målet är att...målet jag/du ska nå...

  Men jag tror att vi menar samma sak. För när målet är uppnått är det uppfyllt =)

  Visst ska man fira när man nått ett mål man satt upp. Vi är alldeles för dåliga på att fira, allt utom födelsedagar, i detta land.

  jag vill egentligen fira minsta lilla positiva sak. Ibland bara genom att påpeka det..oh, så skönt nu har jag kommit fram till detta målet...

  Där kan jag nog även få in hoppet, har man inte hoppet kvar så kommer man inte fram till målet.

  Bra tankar om vägval =)

  SvaraRadera
 4. Vi kanske har svårt att nå våra mål därför att vi sätter för stora mål som är för långt borta. Vi kan nog bli bättre på att ta små steg ett i taget, på att sätta upp små mål som vi ser en möjlighet att nå.

  SvaraRadera