söndag 21 februari 2010

Tung vinter


Den här helgen har de flesta säkert ägnat åt snöskottning. Det är inte lite snö som har dalat ner från molnen ovanför oss. Det har inte kommit så mycket på en gång, men det har snöat länge och då växer drivorna.

Snövallarna längs vår väg hade vuxit sig stora redan innan sista snön kom. Så nu fanns det inte plats för mer snö. Den ramlade ut på vägen igen när maken plogade med traktorn. Vi behövde få bort en del vallar och bredda vägen. Det är tur att man har trevliga vänner som har traktor med skopa där fram som vi kunde låna. Maken körde hela eftermiddagen igår. Sedan stannade traktorn mitt på vägen. Vi fick vänta tills i morse innan  vi laddat upp batteriet så vi kunde fortsätta.

Var är våra spår från igår?
Spåren avslöjar vart vi gått.
Höga vallar skymmer sikten

Jag skottade lite kring huset så vi kunde komma in och ut. Sedan ville ju hunden ut en runda. Det blev lilla hundrundan. Förra gången fick vi pulsa fram i nysnö. Nu kunde vi knappt se våra spår. Hunden försökte vänta tillbaka flera gånger, men jag fortsatte att spåra åt honom. På sina ställen gick drivorna upp till knäna. Vi tog oss runt i alla fall. Tiominutersrundan tog åtminstone dubbla tiden.


Skylten sitter när man kör in på vägen mot vår skog. 4 ton, det hoppas jag att jag inte väger även om det kunde kännas så när man pälsat på sig dunjacka och termobyxor m.m. Något som väger en hel del är förstås snö. Konstigt att det som känns så lätt när det singlar ner i form av flingor kan vara så tungt när man ska skotta bort det från trappan. Det är ju mest luft i snön. Man kanske kan överföra det till andra områden i livet. En små bördor kan kännas oerhört tunga om de läggs på hög särskilt om man måste bära dem själv. Det kan vara svårt att lyfta av sig dem ensam. Det går bättre om man hjälps åt, men tungt arbete är det i alla fall.

Lejonöron med snöhätta
Försvinnande spaljé
Det var vackert i eftermiddag innan solen gick ner. Det är oerhört vackert med gnistrande nysnö och en blek vintersol över vita vidder. Kameran fick följa med ut på rundan. I trädgården stiger snötäcket. Snart ser man inte de små rhododendronbuskarna. Bambun sticker upp ur snön liksom en hel del vinterståndare. Jag brukar inte klippa ner dem på hösten för de är så vackra på vintern också. Och så tycker småfåglarna om dem.

Vintern invaderar verandan
Allra skönast är förstås att sitta inomhus, dricka te och kolla lite på OS. Här hos oss är det bara jag som är något intresserad. De andra struntar fullkomligt i OS. Men jag gillar att titta ibland. Men jag gör gärna något annat samtidigt som att lösa korsord, läsa en bok eller virka amigurumi eller något annat. När det blir riktigt spännande som vid dubbeljakten igår kväll kan jag alltid lägga bort prylarna och bara titta. 


Våren är på väg i alla fall i mitt köksfönster. Mina chilifrön har grott och tittat upp med små gröna blad. Jag tänkte att det var bäst att starta tidigt. Förra året hann de bara få några chilifrukter. Snart är det dags att så fler frön och sätta sticklingar till sommarens blomsterprakt. Vi vet ju att det kommer en sommar vad det lider.

3 kommentarer:

 1. Jag såg snökristaller som landat en och en på min svarta tröja, när jag var ute och tömde postlådan. Det kändes rent andäktigt. Man ser ju väldigt sällan de enskilda flingorna. Oj, vad fina de små spröda kristallerna var. Dem skulle jag velat spara....
  Låter positivt med nya blad. Känns som de skulle kunna komma en vår igen, när du beskriver din fönsterodling. Ljuset finns ju !
  Det var en diskussion om snötyngden på skolans tak, i kväll på Facebook. Mammor undrade om de vågade släppa i väg sina barn till skolan och dess platta tak. Jag pratade med rektorn och han pratade med representant från Samhälls Bygg, och de sa att det inte var så farligt. Men att de skulle inspektera i morrn. Svenljunga kommun stänger sina skolor. Andra kommuner runt omkring stänger sporthallarna.
  Nu tror jag inte att det är så farligt, så länge det är så här kallt och ingen mer snö kommer.... Men andra gånger är man så väldigt försiktig... finns ingen riktig relevans.... Ha en bra arbetsvecka.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är väl bara att hålla med...snöskottning är en sak man lärt sig under denna helgen. Men jag var också ute på en promenad i vackert solsken på seneftermiddagen, det var helt otroligt vackert!!!

  Ha nu en härlig vecka på skolan, för jag hoppas att du känner dig helt frisk nu och orkar den kommande tiden =)

  SvaraRadera
 3. Läste och log!

  Det anlände ett paket med en liten virkad siames i dag, det var såååå söt, Tack tack.

  Eftersom bröderna Johansson var närvarande ville de mer än gärna leka med den lilla nya, så hon hamnade i bokhyllan här uppe på andra våningen.

  Jag gosar i nämnd ordning med Bröderna Johansson, vilken som nu råkar vara närmast, och med den lilla goa siamesen.

  Nämnas bör, för oinvigdas räktning att bröderna Johansson är två katter vid namn IXUS och XP, födda hemma hos Inga och nu boende här hos mig. Ägda av husets missionär.

  SvaraRadera