tisdag 4 oktober 2011

Skogen i staden

 När jag kom hem i eftermiddags, gick jag en liten runda i trädgården. Plötsligt såg jag något rödaktigt borta vid muren. Vad var det? Vad har jag planterat där? När jag kom närmare, gjorde jag nästan ett glädjeskutt. Där var den, min försvunna höstaster i mörkt lilarött. Jag köpte den för flera år sedan och den växte och bredde ut sig. För några år sedan delade jag på den och gav bort några plantor. Nästa år kom inte moderplantan upp. Den försvann och har varit borta i flera år. Men idag var den tillbaka. Dessutom har jag upptäckt en nästan vit variant av min låga blålila höstaster. Det betyder att jag nu har fem olika färger på höstastrar. Vad glad jag blev. Några kvistar fick förstås följa med in.

I skolan odlar vi också. Treorna sådde frön i torsdags. I fredags såg jag att de började gro. Idag kunde vi gallra bland de små plantorna. Vi jobbar med NTA-temat Från frö till frö. Växtlampan som vi hängt över odlingarna har tyvärr slocknat. Det var inte bra. Vi får se om vi kan få igång den igen.

Tisdagar betyder också engelska med femmorna. Vi har börjat med temat World Tour. Jag körde det med de som nu går i sjuan med lyckat resultat. Varför förändra ett vinnande koncept? Femmorna går in för förberedelserna inför vår fiktiva jordenruntresa. De har tillverkat pass och lärt sig en massa reseord som jag förhörde idag. Nu ser de fram emot avresan till första resmålet som fortfarande är hemligt för dem. Nästa vecka bär det av.

Efter lektionerna satt jag och kollegan kvar och filade på skriftliga omdömen i matte och NO. Vi skriver i Fronter och det gick ganska fort. Nu har vi bara några frågetecken kvar att räta ut. Men sen har jag fler omdömen att skriva i andra ämnen och klasser. Lite jobb som jag får fylla kvällarna med den här veckan. Nästa vecka ska omdömena ut. Därefter börjar utvecklingssamtalen och IUP-skrivandet. Det har blivit mycket "pappersarbete" även om vi numera skriver digitalt.
Efter skolan åkte jag in till stan en runda. Mina planer var att besöka Erikshjälpen och försöka hitta lite glasfat som jag ska ha till mitt nästa pyssel. Jag berättar mer om detta på pysselbloggen.  På Erikshjälpen bjöd de på kanelbullar när man köpte kaffe. Det var visst kanelbullens dag idag. Priset var ju som hittat, bara 5 kr för kaffe och kanelbulle. Vem kan motstå det?
 På hem vägen passade jag på att logga ett par cacher. Mitt i stan bakom Gröndalsskolan och Folkets Park finns en skog som kallas Bolaskogen. Den har restaurerats efter stormarna och är nu hemvist för en klurig gömma.
 Jag fick nästan storskogskänsla så fort jag kom in i skogen. Det anade jag inte att det fanns en sådan skog mitt i stan. Där fanns stigar kors och tvärs och gamla stenmurar, stora träd i gläntor varvade med tät granskog. GPS:n ledde mig till rätt plats och efter lite letande föll mina ögon rakt på cachen. Den loggades och med några kliv var jag snabbt ute på cykelvägen igen. Tillbaka i stadens larm och brus.

För den som inte är van vid den täta skogen kan den kännas farlig. Men för oss som är uppvuxna i smålandsskogarna känns den mer som ett hem. Den omsluter oss med sina skyddande träd. Inne i skogen märkte jag inte av blåsten på samma sätt som utanför. Vindarna var trots allt ganska kraftiga idag.
 En ny cache placerades ganska nyligen vid en av de vackraste utsiktspunkterna i de här trakterna. Jag brukar åka förbi där ibland och stanna till för att titta på utsikten över Store Mosse. Idag upptäckte jag att det fanns ett ännu bättre ställe med fikabord på ett litet berg där man hade en underbar utsikt. När man klättrar uppför den lilla bergsknallen, kunde man också hitta en geocache där. Det var ännu en lurig gömma av min granne geocacharen i Bredaryd. Nu finns min signatur även i den loggen.

På berget märktes blåsten på ett helt annat sätt än i skogen. Jag hörde ett vinande ljud som jag inte kunde bestämma. När jag vände mig om såga jag en liten vindsnurra. Det var därifrån ljudet kom. Idag gav den nog rejält med ström.

Sedan återvände jag hem till hunden. Maken jobbade sena passet så jag hade  huset för mig själv. Egentligen hade vi styrelsemöte i missionskyrkan men jag fick avstå från det och jobba med mina skriftliga omdömen och lokala pedagogiska planeringar. Det kändes rätt okej tack vare den friska luften jag fått del av på den lilla cachingrundan. Vi behöver komma ut i naturen för att orka med jobbet.

2 kommentarer:

  1. Skriver ni era omdömen så här i början på hösten? Vi gör v åra på våren, och så ska de delas ut före sommarlovet. Just nu har vi utvecklande samtal (hoppas vi) - och sedan så blir det nytt att skriva fram emot jul.
    Vår bedömningsmall har ju ändrats radikalt utifrån nya läroplanen. Hur är det med er .... är det mycket nytt. Skulle vara intressant att jämföra olika digitala bedömningsverktyg.

    SvaraRadera
  2. Det var så vi ville ha det som ni har det, men med ny rektor blir det nya rutiner. Mallen är nog ganska sig lik, men innehållet har ju förändrats.

    SvaraRadera