torsdag 4 april 2013

Geocachinguppdrag: Stenungsund

Vårens första krokus
 Det blev en riktigt lång dag igår, så idag har jag bara tagit det lugnt. Solen har strålat och den värmer skönt nu. Det märks att våren är på gång på allvar nu. Den första krokusen har tittat upp ur gräset. Igår morse såg jag ett ganska stort antal tranor flyga över gården på väg norrut. Det trumpetande ljudet gjorde mig glad.
Dagens första geocache hittad
 Vid tolvtiden kom Katrin och plockade upp mig. Hon skulle åka till Stenungsund och jag fick följa med. Det säger man inte nej till om det finns chanser till trevliga upplevelser. Vi hade ingen tid att passa förrän vid kl. 18 så vi kunde stanna längs vägen och leta upp lite geocacher. Den första hittade i närheten av en rastplats vid RV 27. Englas cache - blomregnbågen var namnet. Den kom i påskhelgen och är utlagd av en liten flicka.
Fikapaus
Vi passade också på att fika vid bordet innan vi fortsatte mot nordväst. Fika är alltid gott när man är ute. Det blåste lite kallt, men solen sken och det var en skön dag i alla fall.
En cache tillägnad Cykelharen
 Strax innan Lockryd finns en rolig cache, som jag åkt förbi några gånger. Det är så lätt att bara susa förbi. Den heter Cykelharen och är tillägnad en geocachare med samma namn. Skylten har ju modifierats lite och visst lockar det till lite fniss. Det kanske är hit påskharen cyklat när påsken tagit slut.
Skålgropar
 Efter Cykelharen bestämde vi oss för att köra på och inte stanna för några cacher förrän vi kom uppåt Stenungsund. Vi körde av E6:an i Kode och fortsatte uppåt Jörlanda. I Kode hittade vi en annan barncache, Williams cache. Barncacher är oftast enkla och har stora burkar som rymmer en hel del bytesföremål. Det är roligt för barnen. Men jag uppskattar mer de cacher som har något att berätta som t ex  Kyrkeby offerhäll i Jörlanda. Där fanns många intressanta skålgropar. Cachebeskrivningen var föredömlig. Man fick veta mycket om fornminnet.
Geocachen, Sveriges enda fysiska geocachingbutik
 Mitt på eftermiddagen anlände vi så till Stenungsund och Sveriges enda fysiska geocachingbutik, Geocachen. De säljer på postorder också, men hit kan man komma och handla. Jag har handlat på nätet, men det var kul att komma hit och se affären. Katrin har ju varit här en gång förut.
Katrin klurar bland butiksvarorna
 Helene aka Dottan var inte i butiken, när vi kom, men det var hennes syster. Vi fick kanonservice och kunde botanisera en lång stund bland alla prylar i butiken. Katrin fastnade vid den kluriga kuben.
Tålamodsprövande
 Hon bara skulle få upp den. Om hon klarade det skulle hon få den lilla cachebehållaren som fanns inuti. Det fanns jättemycket spännande attiraljer i butiken. Jag köpte förstås en del, men jag tänker inte visa vad. En del saker ska användas till nya gömmor. Då kan jag ju inte avslöja för mycket.
Äntligen klar, dags för pizza!
 Vi började bli hungriga och gick över till pizzerian vägg i vägg. Katrin tog med sig kuben och precis innan pizzabitarna landade på bordet fick hon upp locket. Det var jättegoda pizzor så stället kan rekommenderas. Sen återvände vi till butiken och handlade färdigt.
Nybörjarkurs i geocaching
 På kvällen skulle vi vara med på en nybörjakurs i geocaching på Vuxenskolan i Stenungsund. Det var Helene som skulle hålla den. Katrin ville vara med för att få inspiration och lärdom inför egna kommande kurser i Värnamo. Jag var bara med. Det var fyra andra deltagare. En man hade prövat på lite och hittat sju cacher. De andra började med att skapa sina användarkonton.
Ledare: Dottan /Helen Karlsson
 Helene gav baskunskaperna som behövs för att komma igång och svarade på deltagarnas frågor. De var väldigt intresserade och hade en hel del frågor. Vi hjälpte också till att svara och ge tips från vår erfarenhet. Sen gav vi oss ut på en liten runda för att leta upp några gömmor som Helene lagt ut till oss. Vi delade upp oss och Katrin och jag följde med en av männen. Det var både kluriga och roliga gömmor som vi fann. Kursen slutade vid kl 21 men det tog en stund innan vi var klara att ge oss av hemåt. Först åkte vi tillbaka till butiken så att jag kunde logga multicachen där. Katrin hade ju redan tagit den.
Energitankning
 Innan vi drog oss mot Småland igen, behövde vi lite energi. Vi åkte till det vanliga stället och fyllde på lite så att vi skulle orka ta oss hemåt under natten. Vi tänkte förstås försöka plocka lite cacher längs vägen. Vårt mål var att komma upp i 1600 cacher. Jag hade väl 15 kvar vid dagens början och Katrin 10 till.
Nattcaching på västkusten
 Vi såg lite av havet under dagen, men vi kom inte ner till det förrän det var mörkt. Då letade vi upp en cache nere vid en seglingsklubb. Det tog ett tag innan ficklampan avslöjade gömman. Sen åkte vi söderut och följde en powertrail. Vi loggade inte alla cacherna för de var placerade vid en cykelbana parallellt med vägen och det var inte alltid det fanns en lämplig plats att stanna på. Ibland stannade Katrin på vägrenen och jag lubbade till gömman och loggade snabbt. Sen snabbt tillbaka och så körde vi vidare.
Fotologg, nanologgremsan fullskriven
 Den minsta gömman på trailen var en nano. Den hörde egentligen inte till själva trailen, men fanns mellan två av trailgömmorna. Loggremsan in den pyttelilla behållaren var alldeles fulltecknad så vi fick göra en fotologg.
TB-hotellgäster checkar in
 Den sista gömman på västkusten blev ett TB-hotell. Katrin hade några coin och TB att lämna av. Det fanns en liten gris i hotellet men den skulle till Norge så vi lämnade den kvar. Vi åkte ju åt fel håll. Sen bytte vi förare. Katrin behövde vila  och jag tog över ratten. Det var inte så mycket trafik sådär sent på natten så jag kunde marschera på hemåt först på E6:an, sen RV 40 och därefter på RV 27. Jag var pigg och det gick bra att köra genom natten. Men vid Tranemo började ögonlocken ramla ner. Jag stannade vid Kroksjöns rastplats så att vi kunde byta chaufför. Det var där jag upptäckte att det släppts en ny cache. Jag tror min logg på den cachen säger allt.
Nöjda cachare efter mystlösning och FTF mitt i natten
Found it Found it
2013-04-04
{*FTF*} @ 03.14
Efter en cachingdag i Stenungsund med besök i cachingbutiken och studiebesök på nybörjarkurs åkte vi hemåt med diverse stopp för loggar. Jag körde från Stenungsund men vid Kroksjöns rastplats började ögonlocken ramla ner. Så jag stannade för att låta klokare ta över ratten. Hon bjöd på en energibar och medan jag tuggade på den kollade jag mejlen i mobilen. Ser man på, en ny myst i Gislaved! Där passerar vi ju om en liten stund. Ett sudoku! Vi tittar på varann. Båda är ju experter på sudokun. klokare plockar fram papper och penna och börjar rita linjer och rutor. Jag rabblar siffror. Vi bollar med siffrorna ett tag och vips så har vi alla siffror vi behöver. In med nuffrorna i GPS:en. Så det är där den är! Där skulle vi ändå åka förbi. Kollar om någon loggat. Nej, då kör vi. Inte mycket trafik men vi håller ganska normal fart och snart är vi framme vid GZ och klokare bromsar in 1 m ifrån. Jag hoppar ur och lägger vantarna på burken. Vi sätter oss i bilen för att logga. Ska loggremsan vara tom? JAA! Vi skrattar och fnissar medan pennan rafsar ner våra nick på plats 1. Sen kunde vi väldigt nöjda med utflykten vända hemåt. klokare släppte av mig hemma på gårdsplanen, jag klappade hunden och hoppade i säng kl. 4. På förmiddagen får jag ett SMS från Ardbeg10: "Ni är inte kloka!" klokare svarade: "Vi vet!" Men roligt har vi. Det blir favvopoäng, kanske inte för burkval, men för en fin myst och för upplevelsen och de glada skratten. TFG
Kvällshimmel i Rannäs
Efter gårdagen är det kanske naturligt att ta en lugn dag och inte göra så mycket alls. Sonen och jag åkte in till stan en liten runda. Då passade vi på att äta lite asiatiskt. Så slapp jag laga mat också. Det var riktigt varmt i luften idag och jag hoppas det vädret varar ett tag. Men framåt kvällen blir det kallare. Nu blir det en kopp te och lite soffmys medan dagen går mot sitt slut.

1 kommentar:

  1. Håller med ardberg! :) Tror inte att jag någonsin v vågar åka med er båda ut på äventyr, i så fall i midsommartid.... när det är ljust dygnet runt.
    Ha en bra avslutning på lovet!

    SvaraRadera