tisdag 30 april 2013

Valborg, vilken cirkus!


I morse anlände jag till jobbet vid vanlig tid. jag har mitt skrivbord vid fönstret i arbetsrummen. När jag tittar ut, ser jag att hela grusplanen har ockuperats av en cirkus under natten. De brukar komma varje år på valborgsmässoafton. Fast det var felra år sedan jag var på någon förställning. Det måste varit när pojkarna var små.


Hela dagen kunde jag följa hur de jobbade. Jag hade mina lektioner som vanligt. Men varje gång jag återvände till fönstret i arbetsrummet hade det hänt något på planen utanför. Eleverna var förstås också intresserade. Det gick ändå bra att ha engelskalektioner med femmorna. Det var bara när de släppte ut alla hundarna som det blev lite svårt med koncentrationen. Kamelen var också spännande.


Efter lunch brukar jag ha NO med femmorna, men inte idag. De tittade på film hela eftermiddagspasset. Så jag blev befriad och kunde ägna mig åt att rätta nationella prov i engelska och ha koll på cirkusspektaklet. Till slut var hela cirkustältet rest. Eleverna såg fram emot att gå på föreställningen. Jag hade andra planer.


Jag åkte direkt hem till hunden efter skolans slut för dagen. Sedan tänkte jag ge mig ut på en liten runda och leta upp några burkar. Det finns ett utsiktstorn vid Store Mosse som jag aldrig besökt. Det ligger på östra sidan vid Kvarnö. Där finns en gömma som jag länge tänkt söka reda på. Idag var dagen då det skedde.


Jag gick den korta spångade stigen fram till tornet. Gömman var enkel att hitta och sen klättrade jag upp i tornet. Det blåste rejält den här dagen men utsikten var fin.


Det var riktigt blött på mossen. Fåglarna höll sig på avstånd, men jag skymtade någon svan och några gäss längre bort. På andra hållet gick en trana. Det var en magnifik plats.


Sedan gick jag tillbaka till bilen. På vägen passerade jag intill en högstubbe där insekterna gjort gångar under barken. När barken ramlat av, avtecknade sig dessa som ornament i veden.


Det var en fin dag för geocaching och klockan var inte så mycket. Så jag fortsatte norrut till Vaggeryd. Det blev ett antal burkar hittade där också. Jag besökte flera olika gravfält.Det ena låg vid gamla riksettan, det andra fanns mitt i skogen. Alla dessa gamla fornminnen är spännande, tycker jag. ofta finns det bra information på skyltarna bredvid. Här får fantasin näring.


I skogen hittade jag också en fallen jätte. Det var en bjässe till gran som föll under stormen Gudrun. Den hade nog den största rotvälta jag någonsin sett.


Det är inte så lätt att ta kort på sig själv och bjässen. Stor var den i alla fall.


Jag gick en ganska lång runda genom skogen och kom ut vid ett bostadsområde i närheten av ån. Det var inte så mycket folk ute, men jag såg några som fiskade i ån.


Vitsipporna slår ut mer och mer i hagarna. Idag hittade även gullpudra i ett fuktigt dike vid Götafors kraftstation. Blommorna är rätt oansenliga, men de lyser intensivt i gulgrönt.


Cacherna jag hittade var både kreativa och fina de allra flesta. Här är ett litet urval, men jag säger inte var de finns. Jag hittade en gris med ett petrör i rumpan. Den såg lätt galen ut.


Ett rådjur hade fått bidra med dekorationen på en annan guldig burk. Den var inte lätthittad, men det gick ganska snabbt för mig. Många gånger gäller det att se de udda detaljerna.


Högt uppe i ett träd satt en liten blå smurf och höll  en geocache i händerna. Den var riktigt gullig. Men jag fick klättra upp fyra meter i en stor gran för att besöka honom. Det svåraste var att ta sig upp till de första grenarna, men jag har ju stegen i bilen.


Dagens bästa gömma var nog blåmesarna som sjöng så vackert för mig, när jag öppnade deras gömma. De sjöng in våren. Det var faktiskt den enda vårsång jag fick höra idag. Jag missade valborgsfirandet, men jag firade ju på mitt sätt. Det var minst lika roligt. Jag åkte hemåt igen och när jag passerade Forsheda, gick alla cirkusbesökarna hem från föreställningen. Hemma gjorde maken våfflor till oss. De slank lätt ner i den tomma magen. Sen var det dags att logga alla tretton fynden och en DNF på nätet.

1 kommentar:

  1. Kul cacher .... många som jag skulle vilja leta upp när det blir lov... innan dess är det möjligen lite spontancaching som hinns med.... för nu är det mycket med skola när man har en fem-sexa....alldeles för mycket :(

    SvaraRadera