söndag 28 september 2014

En dag i Borås


Det blev en lite oplanerad tur till Borås i helgen. Visst hade jag funderat på det tidigare, men det blev hastigt bestämt. Det blir så ibland när man inte vet hur mycket man orkar med och inte vill boka upp sig föratt sedan få lämna återbud. Jag åkte själv och kunde bestämma takten helt och hållet. Syfestivalen gågick hela helgen och det var dit jag ämnade ta mig.


Några gömmor tänkte jag också försöka logga så jag laddade GPS:en med en PQ. Dessutom kollade jag några challengecacher och insåg att jag klarade kraven på två som låg nästan längs vägen. Jag fick göra en liten avstickare mot Varbergshållet, men de kunde det vara värt. Jag missade infarten till den första, men jag hittade nästa infart och den var förbunden med den första. Det fanns visst en cache vid nästa också och den hittade snabbt. Sen promenerade jag tillbaka till den som jag missade och loggade den.


Vid vägkanten växte lummer som skickade ut sin revor över asfalten. Sporkapslarna skickade den upp son kandelabrar i luften. Det är häftiga växter. På vägen tillbaka till bilen kom jag på att att jag ju inte kvalificerat mig för den första av gömmorna. Jag fick skriva en liten notering i stället för att logga. Sen körde jag vidare till den andra som jag kvalificerat mig till. Den var också lätthittad. Jag kunde sen fortsätta in mot Borås.
Challenge #049 - 1000 olika utläggare
Challenge #072 - 1000 cacher i andra svenska län
Challenge #217 - 50 souvenirer


Syfestivalen höll som vanligt till i Åhaga. Det var som vanligt svårt att hitta en parkeringsplats, men till slut gick det. En hundralapp kostade inträdet. Jag hade varit lite orolig för att det skulle vara för mycket folk för min smak, men det var inte så farligt trångt ändå. Det är inte trängseln i sig som jag drar mig för utan alla virus som florerar där massor av människor möts. Jag är ju väldigt infektionskänslig och känner av attackerna från dessa otäcka organismer. Nu gick det bra trots allt, vad jag vet.


Inne i mässlokalerna fanns det många intressanta utställare. En del känner man igen sen tidigare besök och från sociala medier. Tant Kofta har jag träffat förut och även stickat efter hennes mönster. Jag hade min uppifrånochnerkofta på mig.


Magasin Duett har jag handlat av på nätet. Min snart klara Siri-kofta har jag stickat av deras Supersoftgarn. Nu passade jag på att komplettera med knappar och ett band som ska täcka den klippta framkanten.


En ny bekantskap var Fingerfärda som sålde vackra silkegarner och egna mönster. De färgade mullbärssilke i underbara färger. Jag var tvungen att ta en bild på fatet med härvorna. Dessutom fick tre härvor i den mörka blågröna färgen följa med hem. Mitt nästa projekt får bli en tröja i detta läckra och lätta garn.


Det var ingen idé att stå i matkön inne i mässlokalen. Burger King hade också en lång kö. Så det fick bli en grillad med mos på ICA Maxi. Sen tänkte jag ta mig till Pickesjön för att gå en runda runt den. Det var inte lätt att hitta dit. Många vägar som fanns på kartan i min GPS var avstängda p g a vägarbeten. Jag hamnade på en liten väg som blev smalare och smalare. Dessutom hamnade jag längre och längre från mitt mål men mellan oss fanns det långsmala sjöar. Till slut hade jag rundat dem och kom ut vid ett industriområde. Jag var nära att ge upp försöket och börja leta efter andra gömmor i stället, men jag körde ändå åt rätt håll. Plötsligt såg jag en gatuskylt med namnet Pickesjövägen. Det svängde jag in på och kom till slut fram till rätt ställe.


Jag parkerade på den lilla parkeringen där andra bilar stod och gav mig av på vägarna runt sjön. Det skulle vara en populär runda för motionärer och friluftsfolk. Jag stötte på ganska många under vandringen så det stämde nog. Vid infotavlan kunde man samla information till en multi. Det gjorde jag när jag kom tillbaka efter att ha rundat sjön. Pickesjön Multi var den sista gömman jag loggade innan jag åkte hem.


Första delen av rundan gick genom lövskogarna. Där fanns gott om bokar men stigarna fram till gömmorna var inte så tydliga. Gömmorna var här placerade en liten bit ifrån vägen, men man såg nästan hela tiden sjön bakom träden.


Det blåste en hel del så det gick vågor på sjön, men inne i skogen var det lä. Gömma nummer 2 hittade jag aldrig, men det var den enda DNF:en. Den kanske fanns där även om jag tror jag letade i varenda klippskreva som fanns.


Leden följde grusvägarna på båda sidor om sjön så man hade kunnat köra bil ed sträckorna. Mitt på leden mellan grusvägarna fanns en bred grusad stig som var lätt att ta sig fram på. Cykel hade varit ett utmärkt fordon utom i början, men man hade fått lämna den vid vägkanten när man letade upp burken. Naturen var ganska omväxlande. Jag gick genom blandskog, granskog och tallskog.


På andra sidan sjön km jag fram till ett gammalt kulturlandskap. Där hade det nog funnits ett torp. Det fanns gott om grillplatser runt om sjön, men jag hade ingen fika med mig så jag stannade aldrig. Lövträden har börjat skifta i höstfärger. Ute på ön lyste asparna i rött. Man kunde ana att lönnarna snart skulle skifta färg.


Gömmorna var ganska lätta att hitta. Det var som regel stora burkar gömda under stenar, rötter eller i stubbar. I granskogen hittade jag några naturliga stentrappor som förde mig upp till toppen på kullen där gömman fanns. Jag började närma mig slutet och det kändes i benen och ryggen. Trött var jag också. Det var kanske därför jag tappade min kamera efteratt jag tagit detta foto.


Jag fortsatte min vandring ovetande om vad som hänt. jag loggade nästa gömma och fortsatte till den sista i serien, Pickesjön #12. När jag nästan var framme vid den och ville ta en bildpå utsikten, upptäckte jag min förlust. Det var bara att vända och följa mitt spår tillbaka. Som tur var hitade jag kameran på marken ovanför stentrappan. Sen kunde jag fortsatta till sista gömman. Där hittade inte den sista siffran jag behövde till bonusgömman. jag provade några olika alternativ, men GPS.en ville inte visa mig något troligt gömställe så jag avstod från att leta efter den.

Här är ett litet smakprov på gömmorna:


Efter första tredjedelen av rundan gjorde jag en liten avstickare till en annan gömma som inte ingick i serien. Det skulle vara en stor låda och den hette Ammodepån. Vid vägkanten fanns det gott om gullris. Numera såg det mest ut som gråris för den gula färgen hade övergått i gråludet.


Det var en mysig skog jag hamnat i. På marken mellan granarna bredde mossorna ut sig som mjuka mattor. Det sviktade i steget.


Jag såg spår efter andra som letat här. Nygjorda stigar hade blottlagt marken under mosstäcket. Vid ett stort stenblock hittade jag det de hade letat efter. jag letadeefter något annat mindre synligt. det tog ett tag att koppla på cachingblicken. Gömman var väl kamouflerad, men til slut föll blicken på täckelset och jag förstod snabbt att här var den. En stor ammobox kunde lyftas fram och i den hittade jag ett litet petrör med loggremsa att skriva på. En fin gömma var det i alla fall och väl värd den extra avstickaren. Jag hittade en tvärsöverstig som jag kunde följa. Den förde mig tillbaka till stigen runt sjön.


Dagens resultat blev:

 • 10 knappar och ett kantband
 • tre härvor mullbärssilke och ett tröjmönster
 • två mystar, båda challengecacher
 • en multi
 • 12 traddar
 • två cacher i storleken large
 • totalt 15 loggade gömmor
 • ca 5 km fotvandring
 • 20 mil i bil


2 kommentarer:

 1. Åh, vad jag är avundsjuk på dej osm klarar att leva detta fria liv. Just nu känenr jag mig fången i 1) mig själv, 2. Vår by/hus/tomt 3) skolan. Får försöka ta tag i mig själv igen!!!! Hur är det med ert event? Kul med Lövö! När släpps gömmorna? Vill ju gärna leta några, det var ett tag sedan senast. Och mörkerletade, det är inte min/vår grej. Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev väldigt trött av det fria livet. Förkyld också.

   Vi rekade lite igår för att se om vi skulle kunna läggaa ut några gömmor. Vi har fått tilstånd att lägga ut max 5. Gömmorna kommer att släppas innan det blir mörkt, är tanke i alla fall.

   Ha en fin vecka!

   Radera