fredag 12 september 2014

Valfritt och skolan i det fria


I onsdags fick jag lite sovmorgon. När hände det sist? Egentligen var hela dagen lektionsfri för hela mellanstadiet flyttade ut i det fria. En gång var tredje år åker vi alla till Store Mosse och vandrar från Kittlakull till Lövö. Mitt uppdrag den här gången var att möta dem i Lövö, när de kom fram dit, och servera hamburgare till 90 personer.


Först hämtade jag all mat i skolans kök. Det var hamburgare och bröd med tillbehör och dricka. Sen fikade jag med de andra lärarna på lågstadiet som var kvar i skolan innan jag gav mig av mot Lövö. På vägen stannade jag vid Missionskyrkan och lånade några stekplåtar. Sen gick färden mot Lövö där jag började med att hugga upp lite ved och starta brasan.


Kreaturen höll sig lite längre bort på kullarna. Det såg lugnt ut i Bregottfabriken. Jag kunde öppna grindarna och köra in bilen på den ingärdade området så jag slapp bära all mat nån längre sträcka, men jag var noga med att stänga grindarna igen så de inte skulle ta sig in på området vid husen. Att döma av komockorna i gräset hade någon inte varit lika noggrann som jag. Ett ungt turistande par från ett annat land kom för att studera kartan. De skulle gå ut på mossen. Jag kunde tipsa dem om lämpliga stigar att gå och varna dem för invasionen av elever från Hanahöjskolan.


Jag skickade ett litet sms till en kollega och fick svar ganska snabbt. De hade precis anlänt till fikastället på halva vandringssträckan så det skulle dröja ett tag innan de kom fram till Lövö. Jag kunde sitta en stund och filosofera för mig själv medan brasan sprakade. Vår specialpedagog anlände med bil. Hon skulle hämta några vandrare som skulle vidare till Naturum. Alla barn fixar inte sådana här utflyktsdagar som bryter mönstret. Därför hade en del personal tagit med sig de eleverna till Naturum för att gå en mindre sträcka och grilla sina hamburgare där. Några kanske klarade av vandringen men inte den fria leken vid Lövö. Det var därför hon kom för att hämta elever. Medan vi väntade hjälpte hon mig att bära maten från bilen till grillplatsen.


Sen skymtade vi vandrarna borta vid skogsbrynet. En kollega, som gått först och satt ut tipsfrågor om mossen, kom fram en stund innan de andra började droppa in. Snart var det fullt av elever på Lövö. Det brukar vara en trevlig dag då vi kan umgås och ha kul tillsammans. Det behövs inte så mycket program mer än vandringen. De sköter programmet själva. Några brukar vilja gå bort till fågeltornet och kolla efter fåglar och andra djur.


Det blir alltid lite hektiskt en stund när hamburgarna ska grillas och serveras, men snart är alla mätta och belåtna. Då kan vi sätta oss och ta det lite lugnt. Eleverna har mycket att upptäcka på egen hand. Alla brukar vara glada och positiva. De är uppfyllda av upplevelsen ute på mossvidderna. Det är den där mosskänslan vi vill förmedla till dem.


Den stora bussen kan inte köra in ända fram till Lövö. Den smala grusvägen ut till den större belagda vägen är 4 km lång. Men bussbolaget kom med tre mindre bussar och skjutsade ut eleverna i skytteltrafik till den stora bussen som väntade där ute. Vi fick vänta vid grindarna medan bussarna körde fram och tillbaka. De sista grupperna packades in i de små bussarna och två elever fick åka med mig i min bil. Då fick alla plats och kunde ta sig tillbaka till skolan efter en härlig dag.


Valet har förstås uppmärksammats även i skolan. Igår hade vi skolval för mellanstadiet. Klass 6 var valförrättare. Alla klasser har jobbat med temat Demokrati. De har lärt sig om hur Sverige styrs och om de olika partierna.


I sexan hade de jobbat i grupp och gjort valaffischer. I vanliga fall brukar väl inte valaffischerna hänga inne i vallokalen, men det fick de göra hos oss i lilla gympasalen som fungerade som vår vallokal.


Klasserna hade olika tider då de gick dit för att rösta. Där gick det till på samma sätt som det kommer att göra på söndag. Vid dörren satt ett par elever och delade ut kuverten. Några i taget fick gå bort till scenen där valsedlarna låg i olika högar.


Sen gick de en och en och ställde sig bakom en skärm för att stoppa i sedlarna i kuverten. Det var de äkta skärmarna som används på söndag som vi också använde. På söndag är det på högstadieskolan som röstningen kommer att ske.


Nästa steg var förstås att gå med sina tre kuvert och sitt röstkort fram till valförrättarna, som prickade av dem på klasslistan, som utgjorde röstlängden, och stoppade ner kuverten i tre olika valurnor. En del elever var lite nervösa. Det var lite högtidligt och jag tror de kände att det här var något viktigt. Efteråt var det några elever i sexan som räknade rösterna. På en mattelektion ska vi sedan räkna ut hur många procent partierna fått. Det kan ju vara spännande att jämföra med valresultatet efter söndagens val, som verkar kunna bli en rysare. Blocken ligger ganska lika och det parti vi inte vill ska ha något att säga till om verkar få en vågmästarroll. Men vi får göra vad vi kan på söndag, vi som inte har avlagt våra röster än.

1 kommentar:

  1. Sitter och pillar i telefonen och ser att jag missat ett riktigt läsvärt inlägg. Inser att jag nog inte vet var Lövö ligger, har trott att det är den ön vi vandrade till för några år sedan
    Får undersöka närmare. Kul dag förståndigt att ta med de som inte klarar det fria till säkrare plats. Ha en bra vecka.

    SvaraRadera