lördag 20 september 2014

Sista sommardagen?


Det ser ut som om detta var den sista sommardagen på det här året. Imorgon ska det bli kyligare och sen kommer regnet tillbaka, säger de som kan tyda väder. Efter förmiddagens promenad med hunden och en runda med sopkvasten och trasorna tänkte jag att det var bäst att utnyttja den fina dagen med en tur till Apladalen. Maken hade för flera dagar sedan sagt att jag kunde åka på en tur på lördagen, men jag måste vara hemma klockan 18. Då skulle middagen vara klar.


I Apladalen pågick årets skördefest. Vi var där förra året och det var sig likt även i år. Det var mycket folk på plats och bilarna stod parkerade längs Tånnögatan i långa rader. Många lokala producenter var på plats och sålde sina produkter. Det var både mat och hantverk. Mat kan i och för sig vara hantverk. Jag provsmakade lite korv och ostkaka. Andra intressanta produkter var kaffe och choklad. Både Arabusta och Sakeusboden sålde kaffe.


Smederna var på plats och visade sitt hantverk. I bakgrunden hördes hela tiden dunkandet från en gammal maskin. Gamla traktorer kunde man också studera närmare och även provsitta.


I ett stånd hittade jag min kompis Katrin som berättade om släktforskning och geocaching för intresserade besökare. Hon håller kurser i båda ämnena på Vuxenskolan. Andra föreningar var också där och berättade om sin verksamhet.


Det enda jag köpte var ett glas nypressad äppeljuice med ingefära. Jag såg på medan han pressade frukten. Den var syrlig och god.


Katrin packade ihop sina saker och sa att vi kunde åka hem till henne och fika. Jag tog hennes campingstol i bilen så hon slapp ta den på cykeln hem. Hon cyklade åt sitt håll och jag gick till bilen. På vägen såg jag en valurna som måste hamnat lite fel eller så var det bara dekalen. Det kanske är så många ser på rösterna, de är bortkastade. Jag åkte till Blomsterlandet och handlade lite saker innan jag körde hem till Katrin. Där mötte jag också Fredrik och Tess. Vid fikat pratade vi lite om att ordna ett event om ett tag. Vi gjorde upp lite planer och imorgon ska vi åka ut och reka lite.


Det var dags för mig att åka hem till den utlovade middagen. Maken hade tingat en kock, i alla fall en blivande sådan. Oskar är en av mina f.d. elever som börjat på restaurangprogrammet och siktar på att bli kock. Han skulle laga en trerätters middag till oss. Dessutom hade maken bjudit in Ambjörn, som hjälpte till att servera. Han hade också varit ute med Takko och gått en hel timme. Förrätten serverades och det var en väldigt god Toast Skagen. Det började riktigt bra.


Huvudrätten kom in med rostade rotfrukter, kyckling och kantarellsås. Kantarellerna hade jag plockat själv för dem hittade de i frysen. Kycklingen var saftig och god. Jag orkade inte äta upp hela den stora portionen så det fick bli en matlåda att ta med till jobbet nästa vecka. Sen fick vi vila oss en stund medan desserten blev klar.


Citronmarängpaj är en av mina favoriter. Det hade Oskar fått lära sig att baka på skolan. Maken avstod från att smaka den för han gillar inte sådana pajer, men där missade han något riktigt gott, tycker jag. Den var mycket god.


Vi fick vaniljglass och varma bär till så han fick äta det i stället. Sen var vi proppmätta. Det finns mycket paj kvar tills imorgon.


Det här var första dagen i firandet. Vi kan fortsätta att fira även imorgon, men framför allt på måndag. Det är då den rätta dagen för firandet är inne. Eftersom vi jobbar då, måste vi ju tjuvstarta lite. På måndag är det vår trettioåriga bröllopsdag. Det kan väl vara värt att fira i dagarna tre.

1 kommentar:

  1. Helt otroligt en sådan make du har! Min relation till bröllopsdagar är noll. Vi gifte oss borgerligt och snabbt utan något annat arrangemang 1986. Vittnen var några som jobbade på kommunhuset. Så ville jag ha det då.... vet inte om jag gjort på annat sätt om jag gjort om det... jo, jag hade nog fixaT en liten fest för enbart familjen och gått till en liten kyrkolokal. Det tycks som om jag får skörda frukterna av mitt sätt att vara, då min dotter som ska gifta sig snart kommer att göra det i "hemlighet "också.... Vädret var ju helt enormt igår.... kunde sitta ute på altanen och läsa den bedrövliga matten.... Idag är det skoljobb framför datorn som gäller.... Önskar er ett härligt jubileumsfirande.... och ser fram emot ett event... om livet bara är schysst framgent, så kommer jag/vi.

    SvaraRadera