torsdag 15 oktober 2015

Minisemester #5 - Motala sjöstad


Änderna verkade förfölja mig. Överallt vart jag gick i Motala så kom det änder vaggande för att se om jag hade några godsaker till dem.


Det var dags för sista geocachingpasset för fredagen. Det förde mig ned till vattnet. På vägen dit plockade jag några julcacher. Den första var ✎ Godjulkorsord ♡ och sedan en kalendergömma XMAS2005-01 Motala. Det är ju bara två månader kvar till jul nu och ännu kortare tid till advent.


Sen promenerade jag vidare ner mot vattnet i Östergötlands sjöstad. Det var visst Motalas slogan och en hel del cacher var utlagda längs stränderna. Skylten jag passerade påstod att jag skulle ut i vildmarken, men det kändes fortfarande som om jag befann mig nära en tätort så det stämde nog inte så bra.


Högt uppe i tallarna fanns en höghöjdsbana för de modiga utan akrofobi. Jag nöjde mig så gärna med att logga gömman som fanns i närheten, Östergötlands sjöstad, höghöjdsbanan. Den satt visserligen lite högt men inte så högt.


En man promenerade förbi med sin hund på en liten kvällsrunda medan jag försökte få tag på burken. Jag lyckades få ner den och efter lite akrobatiska övningar fick jag tillbaka den också.


Det var ganska tomt och ödsligt på badstranden, bara några flanörer som var ute och gick längs strandpromenaden. Här ser nog annorlunda ut på sommaren.


Ute på Vättern skymtade några fartyg och bakom molnen såg jag en skymt av solen. Vågorna kluckade sakta mot land.


Jag promenerade norrut längs stranden för att försöka hitta Östergötlands sjöstad, sanddyner. Ovanför sanddynerna fanns ett stugområde och mellan dem växte det tallar och andra buskar.


I närheten av gömman hittade jag en tall med en egendomlig form. Den hade växt i en riktig krok nästan runt sig själv. Naturen skapar ibland spännande konstverk.


Nu började magen kurra och jag kollade var närmsta snabbmatsställe fanns. Det var inte alls långt borta. Så jag skyndade tillbaka till bilen och for dit. Det låg vid en ny rondell och var säkert ganska nytt det också. Det såg nytt ut och dessutom fanns det andra nymodigheter som jag inte stött på förut. Man kunde beställa och betala i en automat. Det gjorde jag enkelt.


Sen satte jag mig och väntade tills mitt nummer ropades upp. Det gick nog att beställa på det gamla vanliga sättet också.


Maten såg ut som vanligt i alla fall. Där var det ingen skillnad. Jag blev mätt och orkade fortsätta en liten stund till.


Intill restaurangen fanns en kulle och där skulle det finnas ett TB-hotell. Jag klättrade uppför kullen där det också fanns picknickbord med fin utsikt. På andra sidan fanns en dunge med en jätteek. Det var där gömman fanns. TB Jätten var namnet på den och det syftade nog på trädet. Jag hittade två resekryp som bönade och bad om att få följa med mig. Det kunde jag inte motstå förstås.


Intill nästa gömma växte det en gran med gott om kottar. En av utläggarna bakom denna Petroleum Tango-gömma kallar sig passande nog Cottex och ligger bakom många gömmor i Motala med omgivningar. Dessa bensinmacksgömmor är oftast snabbloggade.


Det fanns flera pulkabackar i Motala. Kullen vid Jätten var en sådan, men även Agneshögsbacken var det. Jag såg inte mycket av backen men det påstods finnas en pulkabacke i närheten. Gömman var enkel och i samma stil som många av Motalas cacher. Petrör, gärna modell mindre, utnyttjades flitigt. Det var sällan jag hittade större burkar.


På andra sidan RV50 fanns ytterligare en gömma. Jag promenerade genom en gångtunnel dit. Det gick fortare än att hitta en väg med bilen. Spola kröken uppmanades jag av cachenamnet. Det är inga problem för mig som inte gillar starkare varor. Det fanns flera krökar att leta bland men gömman hittades och loggades.


Sen tog jag bilen en liten bit ner till Motalabron. Här fanns också några sjöstadscacher. Det började mörkna lite men än var det folk ute och promenerade längs vattnet. Det fanns fina promenadvägar här.


Det skulle finnas en gömma under själva bron, men den fanns nog lite högre upp bland stenplattorna och jag ville inte chansa. Ingen cache är värd att dö för, säger de ju. Så farligt hade det nog inte varit, men man kan ju skada sig allvarligt ändå.


Jag fortsatte promenadvägen utåt i hamnen. Här hade man fin utsikt mot bron. Det kom några båtar förbi och även någon ensam kajakpaddlare. I vassruggarna fanns fler ekor förtöjda.


Östergötlands sjöstad, klykan blev nästa fynd. Skymningen föll men än såg jag att logga burkarna.


Östergötlands sjöstad, stenbryggan låg förstås intill en stenbrygga där man nog kunde bada.


En liten båt lurade i vassen. Det kanske fanns en och annan gädda också. Utsikten mot bron var häftig.


På båda sidor om vattendraget fanns fina villor. Med det läget var det nog lite högre priser på villorna.


Kvällen sista fynd gjorde i ficklampsskenet nere vid småbåtshamnen. Östergötlands sjöstad, jollarna kallades den gömman. Nu var det rätt så mörkt och jag började bli trött. Jag hade tänkt försöka hitta fem gömmor till för att komma upp till 4000 loggade gömmor, men det fick vänta tills nästa dag. Det var dags för mig att återvända till vandrarhemmet och värma mig med en kopp te. Andra dagen på minisemestern var till ända.

1 kommentar:

  1. Intressant att se den nya bron. Den har ju varit på tapeten att bygga i 20-30 år. Ganska länge sedan jag var i Motala och loggade. Men tror mig minnas att jag var vid södra landfästets närhet och loggade någon. Kommer även ihåg burken i Vätternrundancyklisten.

    SvaraRadera