fredag 16 oktober 2015

Minisemester #7 - Earthcachedagen


Sista dagen på min lilla minisemester i Motala var också Internationella Earthcachedagen. På dagens planerade program stod ett besök vid en Earthcache, men först åt jag frukost och packade bilen. Det var ju dags att lämna Mallbodens Café och Vandrarhem för den här gången.


Än var det inte riktigt dags att lämna ifrån sig nycklarna. Det var ännu ingen som kommit till caféet, när jag gav mig ut på en liten runda innan de öppnade.


Ett utvald gömma att logga någon gång under vistelsen var en letterbox. Jag kom på att jag glömt ta med ett vykort så under gårdagen inhandlade jag några sådana att ha i bilen. Här skulle man stämpla kortet med sin stämpel och logga loggboken som låg i postlådan. Sen skulle vykortet levereras till en postlåda hemma hos CO, antar jag det var. Det blev ett gulligt hundvykort som avlämnades på rätt plats, får jag hoppas. Gömman hette Letterbox Boren.


Mellan letterboxen och postlådan hos CO fanns en annan gömma som jag stannade vid. Där såg jag en bekant bil. Den hade jag sett flera gånger under gårdagen och även mött en kille på väg till den. Nu fick jag syn på den och en tjej som klev ur den. Jag parkerade intill bilen men hon hann kliva in i skogen med raska steg innan jag hann hälsa på henne. Dessutom var det inte åt samma håll som jag skulle. Det kanske fanns en mystfinal i närheten som hon var på väg till. Bilen var finskregistrerad och jag räknade ut att det var ett team på tre personer som åkte i den. De hade legat före mig längs VÖPT under gårdagen. De hade också loggat en del mystar som jag också löst. Eftersom jag bara stötte på en person åt gången, antar jag att de spred ut sig och loggade på olika håll. Så kan man också göra. Jag hittade min gömma i alla fall, Lilla Björkelund, och jag kunde logga deras bil-TB. Bilen var en Dacia Duster och den har jag tittat på som potentiell cachingbil när geoFabian tjänat ut.


Sen drog jag mig ner mot sjön Boren. Vid Borenshult finns fem slussar som lyfter båtarna från Boren upp i Göta Kanal för vidare färd genom Motala ut i Vättern.


Här fanns också en liten gömma ute på piren. Det var gott om sjöfåglar som låg och vilade på stenpiren. Änderna flyttade lite på sig när jag kom klivande.


En del simmade ut en bit i vattnet, andra satt kvar på stenarna och väntade på solens varma strålar. Det var lite molnigt på morgonen, men solen såg ut att kunna skingra molnen lite i alla fall.


Längst ut på piren skrämde jag iväg två kanadagäss som vilat där. Det var där gömman fanns så jag fick kliva lite försiktigt bland träcket efter fåglarna.


När jag vände mig om, hade jag fin utsikt upp mot slussarna. Enligt beskrivningen skulle man ha planterat olika sorters lövträd på de olika nivåerna. Idag var det ingen båt som ville varken uppåt eller nedåt i slussarna.


Nu var det snart dags att återvända till till Mallboden för en sista fika och för att lämna ifrån mig nycklarna. De hade inte öppnat än för klockan var bara halv elva, men jag fick köpa fika ändå. Den här gången valde jag en morotskaka till kaffet.


Sen tog jag en sista titt på torrdockan och båtarna som var indockade där innan jag klev i den packade bilen och for vidare. Det blev inte raka vägen hemåt. Jag hade några utvalda mål kvar på listan.


Det första av dem var att logga en Earthcache för att få en ny virtuell souvenir till min geocachingprofil. Jag hade valt ut en Earthcache i skogarna lite utanför Borensberg. Så jag återvände till trakterna där jag åkte under gårdagen. Ett ställe jag åkte förbi på vägen till Earthcachen hade en rolig övergångsskylt. En sådan hade vi behövt därhemma.


Vägen jag körde utgjorde en del av F-slingan i VÖPT, så jag stannade och loggade lite fler powerttrailcacher. Det gick ju snabbt att logga dem.


Dagen innan hade jag åkt förbi Danmark. Idag passerade jag Marocko. Jag såg en pil mot Marocko dagen innan, men nu loggade jag en gömma precis utanför stället som kallades så.


Mitt på slingan kom jag fram till dagens första mål, Tälleberga kyrka. Det var ingen riktig kyrka utan ett jättestort flyttblock som kallades så. Det fenomenet har jag stött på förut. Ivars kyrka var också ett flyttblock. Blocket syntes inte från vägen och det fanns ingen markerad stig fram, men jag hittade en smal stig att följa. Jag anade stenblocket bakom träden, men ändå blev jag överraskad av storleken när det väl visade sig i sin helhet.


Earthcachen var enkel att logga. Man skulle skriva svaren i sin logg och det hade alla gjort. Så egentligen kunde man bara skrivit samma sak utan att besöka platsen. Det tycker jag är lite fusk och dessutom missar man en fin upplevelse. På ena sidan fanns det isräfflor som man skulle studera. Här syns de som mörka parallella linjer.


Jag var inte ensam om att besöka denna Earthcache den här dagen, men jag såg ingen på plats. Vi var väl där vid olika tidpunkter.


Loggningen gav mig en ny souvenir, min #72. Sen fortsatte jag F-slingan tills jag kom ut på en annan väg. Där svängde jag in mot Borenberg för att sedan fortsätta till nästa resmål, mitt sista inplanerade stopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar