söndag 29 november 2015

Förberedelse för firande


Nu är det klart. Imorgon kan vi tända det första ljuset och fira Advent. Den här dagen har ägnats åt förberedelser. Först städade eller började åtminstone. Det blev inte riktigt klart innan nästa aktivitet. Så jag fick fortsätta när vi kom hem igen. Men nu ligger den rätta duken på bordet, adventsljusstakarna lyser i fönstret och lyktan är tänd på verandan.


En liten hyacint köpte jag för et ttag sedan. Nu har den slagit ut ordentligt och doftar jul i huset. Jag kan inte ha så många hyacinter åt gången för då storknar maken. Jag får väl skaffa en i taget.


Vi åkte in till stan för maken behövde införskaffa lite prylar. På förmiddagen bytte han till vinterdäck på min bil. Det blev lunchbuffé på Österport innan vi handlade mat och åkte hem. Som vanligt vill ögat mer än magen.


När vi åkte hem, gick solen ned och himlen färgades rosa. Kvällen kommer fort så här års. Det var en vacker kvällshimmel. I stugorna tändes ljusstakarna och ljusslingorna. Nu behövs de verkligen, särskilt på landet där vi bor. Annars skulle de vara kolmörkt.


När städningen var avklarad förutom köket som är makens avdelning, satte jag till en saffransdeg till de traditionella bröden. Jag brukar alltid baka Drottning Kristinas julbröd till första advent.


Medan saffransbröden jäste blandade jag till fyllningen. Den består av smör, socker och mald mandel. Inga märkvärdigheter, men det blir så gott.


Förr gjorde jag två bröd av en sats, men numera gör jag tre för annars blir de så stora. Ytterdelen består av två klumpar som jag rullar ut, snor om varandra och formar till en ring. I mitten lägger jag en tredje klump som en rund platta. Sen får de jäsa under duk. Innan de åker in i ugnen penslar jag dem med ägg och strör pärlsocker på ytterringen. I mitten trycker jag ner fyllningen i gropar och strör mandelspån över.


Sen åker de in i ugnen för att gräddas gyllenbruna. De får svalna lite under en duk. Vi provsmakade faktisk ett av bröden, men egentligen är de godare imorgon. Det blir förstås en fika då också.


Takko vill också smaka, men han hjälpte inte till ett dugg med bakningen. Då låg han i sin bädd och sov. Städa kan han hjälpa till med. Han jagar moppen men han gillar inte dammsugaren. När den är framme och låter, gömmer han sig under bordet.


Vi var ute två rundor idag. Först blev det en lång skogsrunda på förmiddagen. Sen blev det en mörkerrunda runt byn. Det verkar som om alla i byn är klara att fira advent. Det lyser i gårdarna och stugorna. Det är väl vi också och nu är vi färdiga för sömnen också.

1 kommentar:

  1. Får bli lite vanliga saffranslussekatter på lördag. Brukar bli bra att äta upp innan julen är slut, om jag lämnar en påse i Hjälshammar också.
    Visst är det fint i alla husen med adventsljusen. FAst kulörta utebelysningar, det har jag lite svårt att se det vackra med. Man kan iallafall le åt dem som tycks älska det!

    SvaraRadera