tisdag 12 juli 2016

Måndag med grabbarna


Första semesterveckan, men maken jobbar den här veckan också. Självvalt! Men sonen har en vecka ledigt och då får väl grabbarna och jag ge oss ut på lite semesterutflykter. Våra planer för veckan var att en dag besöka min mamma och att logga någon gömma sm kommit längs vägen. På morgonen såg jag att det kommit en till gömma på en plats som jag kände väl igen. Det passade ju alldeles förträffligt med våra planer.


Lunch vid badstranden lät väl både mysigt och idylliskt. Vi stannade till vid Söderport och handlade med oss lite asiatisk buffé att njuta av. Nu var det inte så mysigt för det blåste rätt rejält. Den ensamma bänken stod precis i värsta vindfånget. Så vi flyttade på den och ställde den i lä bakom bilen. Sen kunde vi äta vår lunch utan att maten blåste bort.

Det kom en ung familj för att bada. Det såg kallt ut där de vadade i vågorna. Den här badplatsen i Eriksbo är väl inte så känd så det var nog lokala intressenter som säkert undrade hur vi hittat dit. Här har jag varit flera gånger förut. Vi har haft hajk här bland annat. Om man följer stigen en bit bort kommer man till Åsbroäng. För mycket längesen var jag på läger här. Jag kan inte komma ihåg att det var pojkar med på lägret så jag undrar om det inte var ett flickläger i början på 60-talet. Det var andra tider då.


När vi alla blivit mätta, tog vi strandstigen drygt hundra meter bort för att leta upp gömman Badplats Eriksbo. Takko var glad att han fick följa med den här gången. Vi mötte en dam med hund när vi skulle vika av ner mot vattnet. Platsen verkar ganska välbesökt i alla fall.


Vågorna skvalpade mot den steniga stranden där man kunde göra strandfynd om man ville ge sig ner dit. Vi nöjde oss med att leta upp den lite kluriga gömman. Det var sönerna som gjorde det största jobbet. Jag bara pekade lite med handen, men de har väl lärt sig av sin mor att man kan och ska pilla på allt när man letar burkar.


Vi var inte först att logga och det hade vi inte räknat med heller. 1000sjöar hade varit morgonpigg som vanligt så viv visste att vi inte kom bättre än tvåa. Det gör inte mig något. Jag jagar inte FTF:er om det inte ramlar på mig cache där jag befinner mig. Det är fler än jag som observerat att det inte är lika stort tryck längre när burkar släpps. Det kanske har släppts för många och efterfrågan är mättad. På en del håll är det trångt på cachingkartan. Entusiaster finns alltid men det finns många som bara tar lite burkar då och då. Just nu får jag väl räkna mig till dem. Jag funderade också på om inte en del gamla och ganska ointressanta burkar borde arkiveras för att ge plats åt nya gömmor. Man kanske skulle se över sitt bestånd. Det är roligt att logga gamla gömmor, men helst ska de ha något att visa. Det gäller förstås även nyare gömmor och det finns de som aldrig borde kommit till. För närvarande fortsätter jag med mina månadsmystar och nöjer mig med det.


 Efter loggningen vände vi tillbaka mot bilen. Det var inte så långt till nästa gömma som heter Våtmark. Det lät riktigt spännande med ett litet fågelparadis vid Åråns mynning i Furen. Jag har inte lagt märke till det här stället förut. Vilken tur att det kom en gömma här då så vi kunde stanna till och studera lite fåglar. Gömman hittade sonen innan jag hann hjälpa till. Jag behövde bara skriva min signatur i den lilla loggen. Det var en snygg gömma.


På slänten hade man planterat havtornsbuskar. Det fanns bär på en del av dem men de var förstås inte mogna än. Havtorn är både goda och nyttiga.


Gömslet var mest som ett plank med fönster i. Man kunde stå under tak och titta på fåglarna utna att störa alltför mycket. Förut var det visst ett surhål här, men 2011 hade man grävt upp en massa och skapat några dammar. Nu trivdes fåglarna bättre och även grodorna.


Vi såg en hel del fåglar mest skrattmåsar, men även kanadagäss och några gäss som vi bara såg på avstånd. Tofsviporna kände vi enkelt igen och det kanske var en strandpipare som vadade längs vattenbrynet.


Till de större djuren som befolkade området hörde stutarna. Fåglarna brydde sig inte om vår närvaro, men stutarna blev lite nyfikna på oss och ville närma sig. Vi var inte så sugna på en träff. Vi tyckte att det var dags att dra vidare. Hittills hade vi haft tur med vädret. Inget regn fast det fanns mörka moln på himlen när man kikade åt olika håll. Regnet kom senare på hemvägen och då kom det rejält med vatten.


Dagen huvudmål var Kolvarp och ett besök hos min mamma och pojkarnas mormor. Vi satte den yngre generationen i arbete med att fixa kaffe och skära upp lite vattenmelon åt oss. Det var läskande och gott.


Mamma såg pigg ut även om fötterna var svullna. Hon andades nog lite lättare nu verkar det som.Det var roligt att träffas och prata en stund. Det är betydligt lättare än att prata i telefon med henne. Det är tur vi har cyberrymden också så att vi kan hålla kontakt.


Lille Noah dök upp tillsammans med sin mormor och sken som en sol när han fick syn på hunden. Det är en riktig solstråle. Han fyller snart ett år och har lärt sig att gå riktigt bra nu. Gammelmormors rollator är rolig köra runt med. Det blev ett rollatorrace i köket som slutade med en karusell. Då blir man lätt lite yr i mössan.


Sen var det dags för oss att säga hejdå och åka hemåt efter en trevlig utflykt med grabbarna. Vi kom hem strax före maken. Sen blev det en lugn hemmakväll medan regnet strilade på fönstren.


Gandalf har ont i ett ben så hän är väldigt stillsam av sig just nu. Takko sympatiserar men han kan vara lite jobbig nu. Ibland ylar han så att man blir tokig. Han är väl en gammal senil gubbe som ser lite dåligt och inte riktigt hänger med. Elva år fyllde han i helgen. Men har har sina ljusa stunder också.

3 kommentarer:

 1. Låter som en riktigt härlig dag. Nog är det så att vissa gömmor borde bort. Tycker att det antingen ska vara rundor eller något att visa. Kommer just på att jag faktiskt borde lägga ut några kompletterande gömmor på mina två skolrundor. Har fått arkivera någon på varje runda... och då bör de ersättas. Bra att du påminner..Hoppas katts ben bättrar sig snart.
  Lycka till på fredag.

  SvaraRadera
 2. Tyckte väl att fåglarna såg ovanligt biffiga ut😉. Verkar som ni haft en fin dag. Här kändes det som att det regnade mer eller mindre hela dagen.
  Håller med om att cacher ska ha något att visa. Antingen en sevärd plats, en runda värd att gå eller en gömma som är kul, antingen på plats eller att lösa.

  SvaraRadera
 3. Tyckte väl att fåglarna såg ovanligt biffiga ut😉. Verkar som ni haft en fin dag. Här kändes det som att det regnade mer eller mindre hela dagen.
  Håller med om att cacher ska ha något att visa. Antingen en sevärd plats, en runda värd att gå eller en gömma som är kul, antingen på plats eller att lösa.

  SvaraRadera