lördag 13 mars 2010

Gospelgung vs Melodifestivalen


Den här lördagen har jag sett fram emot ett bra tag. Den blev så bra bra som jag förväntat mig. Det jag väntat på var konserten i Missionskyrkan med gospelkören Souled Out från Glimåkra folkhögskola. Som gammal körsångare kan man ju inte missa ett sådant tillfälle hemma i sin egen kyrka. Det var vi som tagit hit kören men det blev ett ekumeniskt arrangemang tillsammans med Svenska kyrkan. Fritidsnämnden var också med på ett hörn.

Gospelmusiken ligger mig varmt om hjärtat. Det är roligt att sjunga gospel. Man får använda hela kroppen och det gjorde den här kören. Flera av mina foton blev alldeles suddiga därför att hela kören gungade. Men det är så det ska vara. Kören bestod av ungdomar som studerade på gospellinjen på folkhögskolan i Glimåkra. De sjöng mest mindre kända låtar men det svängde verkligen om dem. Vi fick sjunga med i Go tell it och He´s got the whole world dessutom i kanon. Hela kyrkan var fullsatt, men jag tyckte att publiken kunde gungat med lite mer.

För mig är gospeln glad musik. Det engelska ordet gospel betyder ju evangelium på svenska. Det ordet kommer ju i sin tur från grekiskan och betyder det glada budskapet. Gospeln har verkligen ett glatt budskap till lyssnarna. Sångerna handlar ofta om hur Gud älskar oss och vad han gjort för oss. Det är mycket lovsång i dem som t ex i Keep on praising som var en av låtarna vi fick höra. Jag tror att många var gladare när de gick hem än de var när de kom dit.

Efter konserten var det fika i församlingsvåningen. Det var väl några som gick hem för att titta på Melodifestvalens final. Men vi stannade kvar. Dels tycker jag att årets bidrag i melodifestivalen varit lite blekare än vanligt och därmed blir programmet mindre intressant. Dels hade jag räknat ut att vi skulle nog komma hem i tid för att kunna se resultatet. Vi kom hem när de tre-fyra sista bidragen framfördes. Man har ju fått höra alla bidragen innan så det gjorde inget att man missade början. I år har jag inte haft någon storfavorit. Det var väl rätt låt som vann. Den hörde till de bättre och Anna sjunger bra. Nu är äntligen melodifestivalsveckorna över. Eurovision kan jag däremot vara utan.

Jag filmade en del av en av låtarna på konserten. Filmen är lite skakig för jag hade inget stativ med mig. Dessutom är ljudet inte så bra. Jag stod längst fram till höger bredvid högtalaren. Det var mer tryck i kören än vad som framgår av filmen. Men den är ett minne och ger en liten glimt av vad vi fick vara med om.


Imorgon har vi bön och lovsång i Missionskyrkan. Det blir kanske inte samma gospelgung, men det är alltid skönt att sjunga lovsånger till Guds ära.

"Jag sjunger om din storhet, Gud, min konung,
nu och för evigt prisar jag ditt namn."
Ps 145:1

3 kommentarer:

 1. Kul med filmen du lagt ut. Man får verkligen gospelkänslan. När jag var ung och betydligt mycket mer med i kyrkliga sammanhang än vad jag är idag, så lyssande jag ofta på göteborgska "Choralerna". Ville gärna sjunga den typen av låtar själv, men det var lite svårt att få till i Rängedala kyrkokör.
  Skulle gärna vara med om en gospelkonsert igen... även om jag är ganska säker på att jag skulle höra till de mindre gungande åhörarna .... jag har verkligen blivit en stel gammal tant. :(

  SvaraRadera
 2. Choralerna var mina favoriter också. Sjöng en hel del gospel i kör på 70-80-talen. Lite kan vi nog svänga idag också.

  SvaraRadera
 3. Jag hade mycket hellre lagt min kväll ihop med gospel istället för det ytliga som man ser på melodifestivalen. Det blir ett så härligt gung i gospellåtarna. Det är en ny önskan jag har för vår kör att få sjunga med i en gospelkör som kommer på besök, vi får se om jag kan få önskan uppfylld.

  Klart att alla svänger med i takterna när man hör dem...det går inte att stå still!!

  SvaraRadera