onsdag 24 mars 2010

Möte med smaker från Asien

Sushi med Kycklingspett Yakitori
De senaste dagarna har jag ätit asiatiskt. Igår besökte maken, sonen och jag den nya sushibaren i Värnamo. Jag gillar sushi så det var gott och trevligt. Japansk mat passar mig. Vi fick misosoppa till förrätt, sedan 8 sushibitar och kycklingspett med yakitorisås och ris.

När jag växte upp fick vi smaka japansk mat,  när min moster och hennes familj var hemma i Sverige. De bodde ju större delen av min uppväxt i Japan. Jag kommer ihåg de tunna prassliga tättskrivna breven med spännande frimärken på som kom med jämna mellanrum.Jag skulle gärna besöka landet men det ligger så långt borta. Sonen studerar japanska och har vissa planer på att åka dit och eventuellt studera där. I så fall bara måste jag ta mig dit och hälsa på.

Japansk akleja

Det japanska temat finns i min trädgård också. Sedan några år tillbaka håller jag på att skapa en japansk hörna i en del av min stora trädgård. Jag planterar lite nya väster varje år. Jag vet att det borde vara lite mindre av gräsmatta och mera av grus och stenar och vatten, men hittills har jag inte orkat gräva bort gräset mer än där planteringarna är. Där finns i alla fall rhododendron, bambu, en del japanska gräs, japansk akleja och en del andra växter från de japanska öarna. Jag kommer att fortsätta på temat även denna sommar.

I eftermiddag var vi bjudna hem till en kollega på filippinsk mat. Hon och hennes familj var på Filippinerna för några veckor sedan och hälsade på den ene sonen som jobbar där just nu. Det var också gott. Vi fick en god sallad med mango till förrätt och kycklingspett, ris och två såser, en jordnötssås och en gjord på mangoraja och creme fraiche. Sedan blev det bildvisning innan kaffet. Det var trevligt att träffa kollegorna och prata om annat än skolan. Nja, lite skolprat blev det väl. Högljudda var vi i alla fall.

Det är en helt annan värld man ser på bilderna från Filippinerna. Det är svårt att föreställa sig hur det är att leva där. Vi besöker gärna de vackra stränderna och badar i det varma vattnet med underbara fiskar. Men livet kan vara hårdare för dem som bor där alltid. Det är så lite vi förstår av deras värld.

Dagens skylt har anknytning till denna träff. Personalrummet är också en mötesplats där vi kan träffas och prata om allt möjligt. Nu när vi inte äter lika ofta med eleverna utan har med egen matlåda, blir det fler tillfällen att umgås på rasterna. Vi sitter där med våra uppvärmda matlådor och pratar. Det är faktiskt värdefull tid som utvecklar vår gemenskap och vårt samarbete. Visst pratar vi jobb ibland fast vi har rast.


Imorgon blir det i alla fall svenska smaker, ja, rentav småländska. På torsdagar äter jag med en klass och imorgon är det utlovat isterband med stuvad potatis. Det ser jag fram emot, smålänning som jag är.

3 kommentarer:

 1. Det är spännande med alla olika smaker på mat från världen.
  Man får alltid nya favoritsmaker när man testar nått nytt =)

  Visst är mötena mellan kollegor viktiga! Vi pratar mycket med varandra vid matbordet, det kommer alltid upp intressanta saker att diskutera, fast mest är det skolan och eleverna förstås.
  Personalrummet på vår skola används nästan aldrig, vi fikar och äter tillsammans med eleverna. Det är mycket trevligt=)

  SvaraRadera
 2. Vi har tyvärr ingen matsal på vår skola. Eleverna får gå till 7-9-skolan för att äta. När vi inte äter med eleverna, stannar vi här och äter i personalrummet. Visst är det trevligt att äta tillsammans. Man lär känna eleverna på ett annat sätt och även kollegorna.

  SvaraRadera
 3. Man får nog träna sig att gilla sushi så där riktigt mycket. Jag har inte ätit det så många gånger. Malmödottern i det närmaste lever på sushi och andra asiatiska vegetariska eller fisk hämträtter.
  Har en flicka med fillipinska rötter i klassen. Hon åker till släkten på F varje år. Hon älskar det landet, trots att hon berättar om misären som finns där. Men männniskorna är så vänliga och öppna, säger hon.

  SvaraRadera