torsdag 25 augusti 2011

Algebraisk promenad


Matematik är ett av mina favoritämnen. Det har alltid varit så. Matten finns ju överallt omkring oss. Jag gillade matte när jag gick i skolan och jag gillar matte nu. Därför är det kul att jag får undervisa i matte i två klasser, både femman och sexan.

Dessutom får jag vara engagerad i två matteprojekt. Det ena började redan förra året. Hela vår skola är med och utvecklar vår undervisning mot mer laborativ matematik. Vi har samtalat utifrån en bok i en studiecirkel. Det här läsåret ska vi börja bygga upp en matteverkstad. Det ska bli riktigt spännande. Det finns ju så mycket roligt att göra med eleverna.

Det andra matteprojektet hade sin uppstart i eftermiddags. 17 lärare från 10 skolor i kommunen, som arbetar i år 3-9, ska jobba med NTA-temat Mönster och algebra. det är ett område som många elever och lärare tycker är svårt. Jag ska hålla i utbildningen på temat.

Vi samlades på BU-kontoret där vi fick smörgåstårta och information av projektledarna. När det blev min tur att ge ett litet smakprov på uppdragen och utmaningarna, blev konferensrummet för litet. Vi fick gå ner till den stora korridoren i stadshuset. Där fick deltagarna "ta sig över floden" med hjälp av en "båt". Det är en av introduktionsutmaningarna i temat. Visst löste de uppgiften galant.

Ibland kanske de yngre eleverna löser en sådan här praktisk uppgift bättre än de äldre. Åttorna hade kanske krånglat till det medan fyrorna hade bara testat och förmodligen hittat en lösning. Målet är förstås att generalisera och hitta ett algebraiskt uttryck. Det kanske åttorna klarar bättre än fyrorna. Det ska bli spännande att utbyta erfarenheter med alla kunniga pedagoger som jobbar i olika åldrar.

Ikväll var det lite annan matematik. Vi hade ledarsamling i missionskyrkan och planerade höstens samlingar i de olika barn- och ungdomsgrupperna. Vi lyckades fylla alla rutorna i kalendern. På måndag börjar UV-scout igen. Det blir en rivstart på måndag. Då börjar jag jobba igen efter min sjukskrivning. Men på morgonen ska jag först träffa arbetsterapeuten och få lite övningar för handleden, som fortfarande är väldigt stel och värker lite hela tiden. Musklerna i underarmen är nog lite understimulerade för de hänger och fladdrar som gäddhäng.

För mig känns det lite som att räkna ner efter sommarlovet. Då gäller det att utnyttja alla dagarna som är kvar av ledigheten. Imorgon åker maken och jag ner till Malmö. Sonen fyller 25 nästa vecka så vi ska fira honom. Hans lillebror har redan anlänt från Karlskrona. Vi ska kinesa hos min syster och svåger. 19 kvadratmeter räcker inte för fyra som ska sova någorlunda bekvämt. Vi hoppas hinna med lite annat också. Det är ju sista dagen på Malmöfestivalen imorgon. The Ark har en av sina sista spelningar sent på natten, om vi orkar vara uppe. Vi får väl se.


1 kommentar:

  1. Hoppas att ni hinner se the Ark. Dom är så bra ... tycker jag. Tänkte försökt ta oss till malmö i kväll också... men de funkar inte C-E måste hålla i fabriksinventeringen på Nexans. Får lyssna på CD stället... på väg till Skåne i morgon. Ha det bra1

    SvaraRadera