söndag 29 september 2013

After Work i Gränna


Fredagar slutar jag ju lite tidigare. Så i fredags bestämde jag mig för att göra en liten utflykt. Tanken på denna utflykt har funnits en tid, men dels måste tid finnas och dels var det ju en bit att åka. Jag hade inte bestämt mig på morgonen om resan skulle bli av. Efter jobbet åkte jag hem och rastade hunden. Sen satte jag mig i bilen och åkte norrut. Solen sken och bilen rullade på förbi vägarbetena och de höstfärgade skogarna längs vägen.


Efter en och en halv timma var jag framme vid målet. Örnen, S.A. Andrés luftballong, hälsade mig välkommen vid infarten och då förstår ni att jag hamnat i Gränna.


Det fanns två anledning för mig att åka till Gränna. Den ena hade med geocaching att göra. I Gränna finns en speciell cachetyp som jag inte har loggat förut. Det är en webcamcache och sådana finns det inte så många kvar av. Man får inte längre lägga ut den typen av cacher. Här finns den kvar i alla fall. Uppe vid Grennaskolan sitter en webbkamera och tar bilder varje minut. Man kan hitta dem på en webbsida och se sig själv stående på torget utanför.


Geocachen ska loggas genom att man sparar webbkamerans bild och laddar upp den i loggen som bildbevis. Nu vet jag inte om det är så mycket till bevis. Den inringade grå figuren på bilden är jag. Det skulle kunna vara vem som helst men ni får väl lita på mitt ord att det är jag. Cachen är i alla fall loggad nu.
WebCam Gränna


Den andra anledningen till grännabesöket var den här butiken. Den heter Countryline och säljer kläder i linne. De finns på nätet och ska snart öppna en nätbutik, men jag ville så gärna besöka butiken på plats för att kunna prova kläderna. Det visade sig vara ett klokt beslut då storlekarna varierade väldigt.


Det var en fantastisk butik med underbara kläder. Jag provade många modeller och hade svårt att välja. Till slut fastnade jag för en klänning åt det vinröda hållet med lite smock och två fickor. Dessutom blev det en ärmlös blus i beige med svarta prickar och över den ska jag ha en svart stickad kofta i lingarn. Hit måste jag åka fler gånger. Det var trots allt inte så dyrt. Rabatt fick jag också. Bensinpengar kallade damen i butiken det. Det kunde behövas ett bidrag för jag hade ju åkt långt.


Efter provandet var jag hungrig och tittade efter något matställe som var öppet. Jag hittade Fiket och gick in där. Då hamnade jag i en helt annan tid. Fiket var inrett med femtiotalsprylar. Musiken som spelades var femtiotalsmusik. Det var ett riktigt häftigt ställe.


Maten var också god. Det blev en Grillis med ost och skinka, hembakat bröd som grillades och serverades med en sallad. Det var ingen vanlig toast det. Sen tog jag en nötkongress. Det var längesen jag bakade sådana.


Efter kafébesöket tog jag en promenad i Gränna centrum för att se om jag kunde hitta några fler gömmor. Amalia, polkagriskokerskan, stod staty på ett ställe och där skulle det finnas en gömma under en liten bro, men den hittade jag inte.


Jag gick tillbaka mot torget där bilen stod. Utsikten i gränderna är fantastisk. Solen sken på hus och växter som lyste av färger i rött, gult och grönt. Där nere låg Vättern och en bit utanför syntes Visingsö.


Vildvinet täckte husväggarna och fladdrade i viden för det blåste lite mellan husknutarna. Gränna är en vacker stad med en härlig småstadsatmosfär.


Gatorna och hela torget är täckta av kullerstenar. Torget sluttar rejält och det är ganska knaggligt att gå där. Det gula huset är det berömda riksinternatet Grennaskolan.


Jag satte mig i bilen igen och körde vidare norrut till Brahehus, greve Pers gamla borg. Där har man en fantastisk utsikt mot Visingsö. Solen höll på att gå ner över Vättern och Visingsö och det gjorde inte vyerna sämre.


Det finns en gångtunnel under motorvägen över till ruinen. Den gick jag genom och upp till stenborgen. Här blåste det rejält men mössan var redan på. jag fick sällskap av en annan fotograf. jag funderade på om han också var geocachare, men han försvann ganska snabbt. Så jag fick leta upp gömman själv.


Jag gick på klipporna runt hela borgen för att komma till den. Det hade varit enklare att gå åt andra hållet, men det vet man inte förrän efteråt. Jag lämnade två resekryp i burken och tog med ett annat.


Det fanns tre gömmor vid Brahehus. Jag hittade alla tre utan problem.
Ruin with a View
View over the ruin
Brahehus rastplats


Sen vände jag hemåt igen. Nu hade solen gått ner och det började bli riktigt mörkt. Ficklampan fick komma fram. Jag stannade till på några platser till för att leta efter burkar. Den ena fanns vid en bensinmack men där var för mycket folk så jag kunde inte leta ostört. Då fortsatte jag till en staty som hette Löparna, men där var det för mörkt att leta. Det blev i alla fall två rastplatser till som jag kunde logga i mörkret.
Rastplats Gyllene Uttern
Gunneryds rastplats


Sen åkte jag Sveriges vackraste landsväg söderut utan att stanna någon gång. Snart var jag hemma igen. Det var en härlig kombinerad shopping- och geocachingtur. Ibland får man göra sådana här utflykter på egen hand. Det kostade förstås en del, men det kanske det var värt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar