lördag 26 oktober 2013

Höstpyssel i skolan




Som omväxling kommer här ett inlägg som inte handlar om geocaching utan om skolan. Just nu har ju höstlovet börjat, men innan dess jobbade vi på för fullt. De senaste veckorna har vi dessutom haft utvecklingssamtal.


Femmorna fick bygga mosaikmönster på några mattelektioner. Det gällde att kunna se mönstret och bygga vidare. I vårt matterum finns många bra materiel som vi kan använda. Vi köpte ju in en hel massa under vårt matteprojekt. Nu gäller det att använda det. 


Eleverna byggde mönster av de kvadratiska markörerna och räknade hur många markörer det gick åt av varje färg. Sedan gällde det att se hur mönstret ökade för varje steg. De dokumenterade i en tabell och försökte komma på hur man skulle kunna räkna ut nästa steg eller ett steg längre bort.


Det blev väldigt vackert när mönstren  växte fram på bänklocken. Gången efter samtalade vi om resultaten och jämförde våra tabeller.


En del valde att rita och måla på rutiga papper. Hur de än gjorde så märktes det att tankarna snurrade. De undersökte och tänkte. Och alla var med och fick bra resultat.


I sexan har vi jobbat med temat Energi. Vi använde oss av naturskyddsföreningens material Energifallet. Då kom vi bl a in på att vi kastar så mycket. Vi visade exempel på hur man kan göra nya saker av gamla förpackningar. Jag hittade några roliga saker i somras som vi försökte oss på. Eleverna tog med antingen en aluminiumburk eller en mjölk/juice-kartong.


Min kollega och jag gjorde en prototyp och samtidigt fotograferade vi processen. Sen var det enkelt att göra en powerpoint av bilderna. Burken blev en ljuslykta för värmeljus. Kartongen blev en börs/portmonnä/plånbok, kalla det vad du vill. Originalet hade tryckknapp, men vi lät eleverna själva fundera på hur de skulle kunna stänga den. När jag hinner, kanske jag lägger ut beskrivningarna på hur vi gjorde på min pysselblogg.


Det ska bli spännande att se resultatet av elevernas arbete med återbruk. Vi kanske gör en utställning i skolans bibliotek.

Det var en liten rapport från skolans värld. Vi gör många roliga saker även om inte alla gillar allt. Men så är det ju med allting. När vi pratar med eleverna vid utvecklingssamtalen, kommer vi ofta in på att allt kan inte vara lika roligt. Ibland måste man göra de mindre roliga sakerna också. Men nu har vi lov och det har vi förtjänat allihop. Sen kommer de mörka och jobbiga veckorna i november då vi bara väntar på advent och alla julförberedelserna. Sexorna har redan börjat fundera på lucia.

1 kommentar:

  1. Kul rapport... och absolut kul att läsa om skolan....Mönsteridé, absolut. Tack för den!

    SvaraRadera