tisdag 15 oktober 2013

Höstvandring på Hofsnäs


En fantastisk höstdag denna brittsommar gav vi oss av på en härlig tur till Västergötland. Det var Katrin och Tess och så jag. Det var en tjejrunda så Takko fick stanna hemma ho maken. Här var vi för 1,5 år sedan och vandrade ungefär samma stigar. Då var det vår och cacherna var betydligt färre men vårblommorna desto fler.


Vi började med att fika i solen. På väg till Hofsnäs hade vi loggat en cafécache vid prästgården i Länghem, men det caféet var stängt. Tur att vi hade eget fika med. Vi tog med matsäcken till ett picknickbord på den stora gräsmattan vid parkeringen vid Hofsnäs. Platsen ligger på ett näs mellan Åsundens två stora vikar. Det var många som ville ut och gå här den här dagen. Det var ju perfekt väder för en promenad.


Medan vi satt där och njöt började Tess skälla så mycket hon orkade. Det visade sig att en häst hade tittat upp bakom stenmuren bakom oss. Tess är lite rädd för hästar, men vi kunde lugn henne att det var en snäll häst.


Efter fikat började vi vandringen för att logga de femton cacherna på rundan. Den första gömman hette Eken och fanns i en stor ihålig ek. Den hittade jag enkelt. Alla gömmorna på rundan var ganska enkla och rundan är lämplig för familjen och nybörjare.


Vi följde stigen på östra sidan norrut. Den var lättrampad och kantades av träd i de mest otroliga färger denna fantastiska höst kunde erbjuda.


Det blåste lite på den här sidan men solen sken hela dagen på oss. Utsikten var härlig och vi klarade av den ena gömman efter den andra.


Tess sprang många kilometer den här dagen. Vi gick väl ungefär 5 km, men hon sprang nog det dubbla. Vi mötte många andra vandrare men ingen mer geocachare som vi såg i alla fall.


På en stubbe växte det en spännande och vacker svamp. Det var ingen sort vi kände igen. Vi gav den namnet tigersvamp, men den har säkert ett annat namn också.


Det var otroligt vackert i hagarna med buskar och träd i alla höstens färger. Hofsnäs är naturskyddat och här finns många gamla träd och många nedfallna stammar och gamla stubbar.


Förra gången vi var här fanns det mer vatten i sjön. Den torra sommaren och den även regnfattiga hösten har nog sänkt vattennivån i sjön rejält. Nu var det långgrunt och stranden var bred.


Burkarna bestod för det mesta av filmburkar eller medicinrör. Tess är duktig på att plocka fram burkar. "Sök geocache", säger vi och så letar hon. Det blir förstås lite hundgodis när burken är framme. Hon hittade flera av dagens gömmor.


Efter halva rundan hade vi kommit upp till den nordligaste punkten. Där fanns informationstavlor och en cache förstås. Jag fick kliva upp lite för att nå gömman men det gick bra med lite stöd.


Vägen som går mitt på näset är smal men belagd. Det var en del bilar som passerade och parkeringarna utnyttjades av flanörerna. Vi gick bara en liten bit på vägen när vi genade över till andra sidan.


Tess gillade trapporna över staketen in till betesmarkerna. De påminde lite om agilityhinder. Hon poserade gärna uppe på trappans högsta steg.


Nu gick vi söderut längs den västra sidan av näset. Här var det mera lä. Snart kom vi fram till ytterligare en gömma som Tess nosade fram åt oss.


Överallt fanns det sittplatser där man kunde vila eller varför inte logga en cache. ibland var det enkla bänkar, ibland även bord.


I hagen fanns långhornade nötkreatur. Hornen såg lite farliga ut, men de låg lugn och rörde inte en min när vi passerade förbi.


På den här sidan var stranden ännu mera långgrund. Tess älskar ju att bada men det var långt ut till vattnet. Stigen gick inne under trädens skugga. Vi hittade alla cacher utom en. Där letade vi länge, men denvar nog borta. jag såg idag att cacheägarna lagt ut en ny burk. De hittade inte heller den gamla.


När vi loggat en burk nära stranden, gav vi oss ut på den torrlagda sjöbottnen så att Tess fick rusa runt och leka lite. Det fanns gott om sten i sjön. Här och där såg vi grund som nu låg ovan vattenytan.


Sen fortsatte vandringen tillbaka mot bilen. Det var härligt att sträcka ut benen men man blir förstås lite trött och törstig av vandringen.


Efter ett par timmar var vi tillbaka vid badplatsen på Hofsnäs. Bryggorna var upptagna inför vintern. Ingen ville bada i sjön mer i år. Men det fanns gott om soldyrkare vid stranden.


Här vid badplatsen fanns den sista gömman på rundan. Vi kan nog hålla med om att det var grunt där. men gömman hittade vi hur lätt som helst.


Solen kastade långa skuggor på marken men träden glödde i solljuset. Vi återvände till bilen för att åka hemåt igen.


Den här rundan kan vi verkligen rekommendera alla som gillar att vandra och geocacha samtidigt. Den var lagom lång, lagom svår och lagom många burkar.


På hemvägen loggade vi förstås några fler gömmor. Vi hittade en rolig gömma vid ett reningsverk. Den passade väl in i omgivningarna som inte luktade så gott precis.


Från nästa gömma, älgen, hade vi fin utsikt mot kyrkan. Det påminde oss om att älgjakten börjar i våra trakter den här veckan. Men vi såg ingen älg.


Den sista gömman var en stor burk kallad Bring your own pen, BYOP. Det var en trevlig tvåstegsmulti som var lagom svår att hitta. På promenaden mellan stegen hade vi fin utsikt över en liten sjö. Några fiskaresatt i en båt och nån annan fiskare med fiskespöt i handen passerade oss vid gömman. Detta blev den sista loggade cachen den här dagen som resulterade i 18 nya loggar. Det var en trevlig dag.

1 kommentar:

  1. Visst var det en lite för lätt runda. men hellre det än för svår. Promenaden är ju klart viktigast. Få se om det blir någon mer geocachingpromenad detta år. Naturen på Hofsnäs är ju helt underbar... året om. Liksom maten på restaurangen....
    Har för ovanlighetens skull inget alls inbokat i helgen... Kanske det kan bli geocaching då.... beroende på vädret. HA det så gott, även nu när både mörker och löv faller!

    SvaraRadera