måndag 25 november 2013

Kvällsbak


Alla har vi väl våra traditioner. Inte minst inför advent och julen kommer de fram. Hos oss är en av traditionerna att baka speciella saffransbröd inför första advent. Det blev kvällens aktivitet för mig.


Jag fick god hjälp av Sammy. Han var mest intresserad av ägget, som jag skulle pensla de jästa bröden med. Det är klart han fick det som blev över. Nu kommer hans päls att glänsa för det gör den om man ger katterna ägg.


När all god fyllning är nedpetad i gropar och pärlsockret och mandelspånen är strödda över, är det dags för ugnsvärmen. Det blir varmt och skönt i köket, när ugnen är på. Idag var det riktigt kallt, när vi kom ut på morgonpromenaden. Det var minus sju i bilen till jobbet och det blåste kallt om öronen på rastvakten.


Takko övervakade kvällens aktiviteter från sin bädd. Det kunde kanske bli ett smakprov, så blev det inte. När bröden är klara och svalnade, ska de frysas in. Även om vi inte är hemma till helgen, måste vi ju hålla på traditionerna. När vi kommer hem, får vi tända det första ljuset och smaka på saffransbröden.


Jag har bokat ett hotellrum på hemlig ort. Maken vet inte vart vi ska än mer än att helgen kommer att innehålla ett besök på en julmarknad. Det ska bli roligt att åka bort några dagar, bo på hotell och njuta av hotellfrukosten. Hunden får hälsa på sin extrahusse och det blir andra som vaktar huset. Om jag hinner städa och pynta huset innan helgen, det får vi se. Annars finns det ju fler dagar, om Gud vill och vi får leva.

2 kommentarer:

  1. Så roligt att bjuda på hemlig ort! Ni ska väl inte ända till Lübeck? Saffransbröden ser gudomligt goda ut.... Här blir det väl bara vanliga lussebullar med den goda kryddan. Tar med mig några till Hjälshammar också, ska ju dit och leta cacher på söndag. Man vet inte... det kanske kommer ett par nya också.....Ha det så fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen häråt! Det är ju bara att logga på. Ser fram emot några nya gömmor att logga i Hjälshammar. Där fanns ju gott om vägar och stigar att följa. Det blir inte den gamla hansastaden, men en annan gammal stad från den tiden med slott och allt. Ha det bra!

      Radera