onsdag 6 november 2013

MEGA Sweden FAD 2013


Dags att summera lördagens innehållsrika program. Det blev en lång dag som gett efterdyningar i flera dagar. Gamla tanter är ju inte vana vid att vara upp dygnet runt näst intill. Dagens mål var att delta i Fumble After Dark, som i år gick av stapeln i Hölö söder om Södertälje. För första gången lämnade FAD västkusten och drog österut. Det blev lite längre resa än de vid de två tidigare megaeventen jag besökt. Ett megaevent är ett geocachingevent med fler än 500 deltagare. I Hjällbo förra året var vi 842 registrerade deltagare. I år blev det ca 760. Det fanns alltså gott om andra geocachare att umgås med.


Vägen till FAD började med ett frukostevent vid Bredasten. Jag blev upplockad 06.30 vid macken i Forsheda av 1000sjöar. Sedan hämtade vi klokare i Värnamo innan vi åkte till Hamburger Hill. Några geocachare från Emmaboda hade ordnat ett event på vägen. Det var fler så ämnade sig till Södertälje, men även några andra dök upp. Vi stannade inte så länge så vi hann träffa alla. Det fanns fler stopp längs vägen som vi ville besöka.


I Jönköping anordnades ett CITO-event vid vätterstranden. Vi var där en gång tidigare på ett CITO. Det står för Cache In Trash Out och innebär att man plockar skräp. Vi kom i god tid dit och jag hade en plastpåse som vi fyllde med skräp. Snart dök det upp andra cachare. Några var med redan i Värnamo, andra mötte upp här. De kom från olika håll och de flesta skulle vidare norrut. En del samlades här för att samåka.


Vår chaufför för dagen var 1000sjöar. Han lotsades oss vant mellan de olika eventen och cacherna. Vi kunde bara hänga med. Givetvis blev det några cacher loggade längs vägen också. Vi hade lite tid innan nästa event så vi åkte över Vättersnäs och letade upp några burkar.


Det var nog inte den här gamla bilen som avsågs med cachen Bilar, Bilar, Bilar, men den fanns nära platsen där vi parkerade. Det var en av de cacher vi loggade längs rutten.


Nästa samling hölls på torget i Gränna. Många i gänget dök upp till detta fikaevent, men arrangerande CO kom inte förrän vi nästan var på väg att dra vidare. Han hade fått problem med bilen och fick åka och byta bil. Under tiden umgicks vi med de andra besökarna, fikade och fotograferade. Det finns ju en webcam som man kan logga på torget och några passade på att göra det. Det gjorde jag ju för ett tag sedan. När loggboken till slut dök upp och vi signerat den, drog vi vidare.


Vi åkte inteE4:an hela vägen utan körde lite mindre vägar mot Mjölby. Därför blev det några stopp vid lämpliga burkar. En enkel serie cacher som finns på många ställen i Sverige är Petroleum Tango. Det är enkla gömmor vid bensinmackar. Vi hittade några sådana de här dagen.


När vi anlände till Albackens rastplats, var redan en hel del bekanta ansikten från tidigare event där. Nu var det dags för ytterligare ett CITO. Vi gjorde en miljöinsats även om det inte fanns så mycket skräp att plocka.


Vi hittade bara några små cigarettfimpar, men några andra plockade fram resterna av en stor högtalare som låg i buskarna. Vi funderade på om man kunde göra en gömma av den, men den gick nog till soptunnorna. Det fanns en gömma vid rastplatsen, som vi givetvis loggade.


Det blev också många spårbara loggade den här dagen. Många geobilar har ju en egen spårbar travelbug. Det var många som gick runt och fotade dem för att kunna logga att man sett dem.


Det fanns även geocachare med spårbara koder. De finns på allt möjligt. Det finns till och med de som tatuerat in en travelbug med kod. Jag själv har en namnskylt med spårbar kod. På FAD köpte jag en tröja med spårkod. Jag har tänkt använda den på flera olika saker. Det kanske blir en mössa med kod med tiden.


Efter CITO nr 2 för dagen fortsatte vi norrut. Några stopp till blev det. Vi måste givetvis ha en klättercache när 1000sjöar var med. Det var inte så svår klättring så jag kunde nog ha klarat den själv. Den gav mig faktiskt en ny D/T-kombination.


Annars fanns det ganska många skyltcacher att hitta och logga längs vägen. Men till slut ville vi bara komma fram till målet.


I Hölö hade redan många samlats. Det var gott om bilar på parkeringen. FAD började på förmiddagen, men vi kom väl inte fram förrän lite efter lunchtid. Vi missade invigningen, men det gjorde inte så mycket.


Vi registrerade oss och fick komma in i stora hallen. Där fanns några utställare men inte alls så många som det brukar vara. Vi saknade bland annat Geocachen.se. Det blev inget handlar mer än några lotter och tröjan.


Även FAD hade en spårbar. Här kunde vi föreviga besöket och samtidigt logga koden som fanns på baksidan. Det är Sankt Ragnhild som lyser med ficklampan. Inte långt från Hölö finns en stor serie cacher utlagda så att de bildar en bild av Sankt Ragnhild, som väl är traktens skyddshelgon.


Eftermiddagen kunde ägnas åt föreläsningar och workshops, men vi hade redan hört det mesta. Så vi gav oss ut i omgivningarna för att cacha. Vi började med en WherIGo. Det är en särskilt typ av geocache som man kan ladda ner. Man tar sig till en zon och då dyker det upp en fråga i GPS:en. Här handlade frågorna om geocaching. När man klickade på rätt svar, fick man riktning och avstånd till nästa frågezon. Det var ungefär 10 frågor innan vi kom fram till finalen. Där fanns en riktig burk med loggbok att logga. Här stötte vi på en bekant från i somras, som följde med oss runt. Det var bara jag som hade laddat in wherigon i min GPS, så de andra fick hänga på.


Sen tog vi bilen runt i trakterna. Det fanns många andra som också var ute i samma ärende. Överallt stötte vi på andra geocachare.


En av de cacher vi loggade var en myst som jag löste hemma för ett bra tag sedan. Det var nog när jag sett var FAD skulle hållas. Den hette Sankta Lucia och gömman fanns vid en medeltida kyrkoruin. Sådana platser är alltid spännande att besöka.


Även här fick vi sällskap av andra som löst mysten. Det var nog en del som också hakade på andra utan att själva ha löst den.


En annan gömma fanns vid en gammal runsten. Den såg lite väderbiten ut, i varje fall biten. De här trakterna har nog många runstenar.


Det fanns också andra spännande miljöer. Vi hamnade vid Kulturhuset. Det var ett hus som säkert vållade en del skriverier när det byggdes, kan jag tänka mig. Det brukar sådana här skapelser göra.


Cachen vållade inga problem i alla fall. Den hittade vi och kunde logga. Det fanns mycket klotter överallt. Det kanske ökar ju närmare storstaden man kommer.


Under hela dagen var det bara en cache som vållade oss problem. Den låg vid Vasshuset. Den var nog borta. Men platsen var intressant och vi såg en massa gäss en bit ut i vattnet.


På våra irrfärder hade vi nu kommit till Järna. Där finns Vidarkliniken och antroposofernas högkvarter i Sverige. Här hittade vi en liten nanogömma. medan vi loggade den kom en äldre dam förbi och undrade vad vi gjorde. Vi berättade om geocaching och varför det var så många geocachare ute här i trakterna. Hon såg väldigt skeptisk ut när vi sa att hon borde prova på. Vi värvade nog ingen ny geocachare där.


Vi stannade sedan vid ett gränsmärke mellan Södermanlands län och Stockholms län. Där fanns en annan gömma.


Vid en gammal kvarn såg vi en konstig fågel på en pytteliten ö. Vi kunde inte bestämma vilken art den tillhörde. Men den satt på sin ö och tittade på oss.


Sedan återvände vi till Hölö och den stora hallen. Vi fikade lite och pratade med andra medan vi väntade på att klockan skulle bli 17. Då skulle laddningsstationerna för GPS:erna öppnas.


Det blev en lång kö till laddningen. Vi hade tur och hamnade ganska långt fram i kön. Laddningen gick fort. Sen fanns kvällens gömmor i apparaterna. men vi fick inte ge oss ut direkt.


I stället samlades alla i stora hallen och väntade på att utsläppet skulle ske. Det skedde klockan 18. Då gav sig över 700 geocachare ut i mörkret för att leta gömmor. Det är många som inte tycker att mörkercaching är något att ha. Man ser ju inget av omgivningarna då. Det är sant, men detta är en annan sorts geocaching. FAD handlar mer om gemenskap och lite äventyr och inte om vackra platser. Egentligen är inte gömmorna det viktiga och man får inte med sig så många loggar hem heller.


I år fanns en ny typ av geocacher med. De kallas Labcacher och är ett slags försökscacher. Man provar olika idéer och de finns bara tillfälligt vid megaevent som FAD. Det fanns tio labcacher. Vi besökte två av dem. Den första hette Haunted Kindergarten och fanns i en nedlagd förskola. Där släpptes vi in i omgångar för att leta efter ledtrådar. Den var upplagd som en kriminalgåta. När vi hittat alla ledtrådarna, kunde vi gå till finalen och där hittade vi ett lösenord som vi behövde för att kunna logga cachen på nätet. Denna var rolig och en riktig upplevelse. Här är en länk till en youtubefilm från denna labcache.


De andra cacheserierna var som de brukar vara på FAD. Man får leta efter plastbrickor med delar av koordinater som leder till en final. Vi hittade två sådana finaler. En serie kallades Memories of FAD. Det var tre roliga fältpusselcacher som funnits med tidigare år. De ledde fram till en annan finalcache. Vi löste alla, men den sista brickan med koordinater hittade vi inte. Det var fler som letade där utan resultat. Det visade sig att den inte fanns på plats. Den kom dit senare, men då var vi inte kvar.


En annan av labcacherna var FAD-baren. Den brukar finnas med men vi har oftast inte varit vid den tidigare om åren. Nu råkade vi hamna där och fick glögg och pepparkakor. Dessutom fick vi ett lösenord så att vi skulle kunna logga labcachen. Det visade sig att det var felstavat och inte funkade, men jag föreslog att vi skulle stava ordet korrekt och då fick vi igenom det.


Efter ett antal timmar i skogen var vi ganska nöjda. Då återvände vi till Hölöhallen. Nu var jag hungrig och ville ha något varmt att äta. Det serverades vildsvinskebab under dagen, men vildsvinen hade tagit slut. Nu serverade de kronhjort i stället. Det lät spännande tyckte jag.


Det smakade riktigt gott och mycket mat fick man för 80 kr. Det var pitabröd, kött, sallad och dressing. Vi tog med kebaben in i hallen. Det började bli lite kyligt därute. Det märktes att vi var lite längre norrut. Temperaturen sjönk mot nollgradigt.


1000sjöar hittade en lugn vrå där han kunde lägga sig på golvet och ta en liten lur. Vi andra satte oss vid ett bord med emmabodagänget och pratade medan vi åt. Fler och fler kom tillbaka från cachejakten.


Klockan 23 avslutades eventet med lottdragning och prisutdelning. Vi vann inget i år heller. Till sist avslöjades var nästa års FAD ska hållas. Det blir i Skåne, i närheten av Hässleholm. Det tyckte vi var bra för då får vi inte så långt dit.


Sen sa vi adjö till FAD för att ge oss av hemåt genom natten. Arrangörerna hade väl många timmars arbete kvar efter eventet. Vi hade ett antal timmar hem.


Innan vi åkte från Hölö ville vi logga den sista finalgömman också. Klokare hade nämligen fått tag på de sista siffrorna vi behövde till koordinaterna. Vi var inte ensamma om detta önskemål. Ett stort gäng samlades i skogen där gömman fanns. Här var det en riktig loggremsa att signera. Jag plitade dit våra nick när den kom i min väg. Sedan åkte vi därifrån.


Vi gjorde något stopp även på hemvägen. Man behöver sträcka på benen ibland. Där hittade vi en grymt rolig gömma, Gyltholken. Den lät när man klämde på den.


Roliga gömmor förgyller tillvaron. med alla gömmor och event längs vägen blev dagens resultat bra. Drygt 35 loggar blev det, men egentligen är det väl själva eventet och alla deltagarna som är den största behållningen.


Det var stundtals tät dimma på hemvägen. Vi stannade för att tanka och sedan tog klokare över ratten. Det gick bra att köra automatväxlad kärra också. Själv kunde jag slumra lite i baksätet. Vi var hemma vid fyratiden på morgonen. Då var det skönt att hoppa direkt i säng. Nätlogga fick vi göra dagen efter och nu har jag summerat resan här också.

1 kommentar:

  1. Att du orkar. Men tycker man något är kul, då¨är det ju så att man orkar mer än man tror. Helt otroligt vad du fastnat för den här sysselsättningen. Måste kännas härligt att verkligen BRINNA för något! Ha en bra fortsättning på veckan och fortsätt brinna för det du gillar! Anna-lena

    SvaraRadera