fredag 16 januari 2015

Fredagsmys(t), klippt och serv(er)at


Fredag igen! Veckorna går fort. Jag får väl säga som min mormor sa när hon närmade sig 100: "Först så är det måndag och sen är det fredag och det var den veckan." Förra fredagen kommer jag knappt ihåg, men det är väl inte så konstigt. Då hade jag varit sjuk och sängliggande. Det vill man ju helst glömma. Den här fredagen hände det lite mer.


Efter skolan hade jag bokat tid för klippning. Man behöver ansa testarna ibland. Det tog inte så lång stund. Sen hade jag några fler ärenden på stan, som inte heller behövde ta hela dagen. Jag hann till och med fixa ett par av dem innan klippningen. Två av mina fotomystar behövde lite omsorg. Den ena var Folkrörelsekvinnan, som fick en ny loggremsa i stället för den fullskrivna. Den siste loggaren hade satt burken väldigt högt, men jag lyckades få ner den. Sen var det Kopparkatedralen där första steget hade försvunnit. Den lilla klisterremsan hade väl blåst bort. Den nya gjorde nästan detsamma. Den ville inte fästa på underlagen, men som tur var hade jag tänkt ut ett alternativ. Jag fick flytta steget några meter så löste det sig. Ny bild till beskrivningen knäpptes och sen kunde jag uppsöka frisören.


Efter pratstunden med frisören fortsatte jag mot Prostskogen. Där var jag för bara ett litet tag sedan, men jag bytte aldrig loggbok då. Jag hade fått indikationer på att den var väldigt blöt. Det visade sig stämma. Jag tog en liten promenad längs Prostsjön. Snart var jag framme vid burken och kunde plocka ur de blöta loggremsorna, torka ur själva burken och lägga i en ny fin och torr loggbok i en zippåse. Nu får vi hoppas att den håller ett tag. Jag hittade fina små och billiga böcker på Tiger när jag var i Malmö sist.


Sen gick jag tillbaka till bilen, men jag stannade och fotograferade lite vid strandpromenden. Det är fin utsikt över sjön. Idag var det snöfritt men det låg ett tunt lager is på vattnet.


Trollet står kvar på sin plats. Här finns många gamla träd med knöliga utväxter, så kallade vrilar. Det här trädet tycker jag ser ut att ha fått en inneboende. Trollet kikar ut på dem som passerar förbi på stigen.


Alarna låter sina grenar med förra årets kottar hänga ut över vattnet en bra bit. Det låg en stock i vattenbrynet, men den hade nog legat där ett tag. Det var inte stormens verk. Det blåste en del även idag, men det var inte kallt.


Veckans väder har annars varit lite växlande, ömsom under nollan, ömsom över densamma. Det har varit ett litet centimetertjockt lager snö, som nästa dag smält bort för att den tredje dagen ge ett islager att halka fram på. Vi går våra rundor, hunden och jag, även om de inte alltid blir så långa. Några dagar har vi tagit den långa turen.


Vi möter inte så många motionärer så här års även om inte alla har gett upp. Hunden ger förstås inte upp i första taget, men när det snöar eller regnar lite rejälare, vänder han gärna nosen hemåt igen.


Det gör jag gärna också när de förhållandena råder, men jag skulle nog sakna våra promenader om jag inte kunde ge mig ut på dem dagligen. Det blir ju frisk luft både morgon och kväll.


I onsdags var det en bönesamling i Missionskyrkan. Hela den här veckan är ju en bönevecka inte bara här hos oss utan över hela landet. Alla kyrkorna här i området ordnar en gemensam bönevecka. Det är samlingar nästan varje kväll i olika kyrkor. Jag orkar inte gå på alla, men jag kunde i alla fall gå på den i onsdags. Det var en bra samling. Det fanns mycket att nämna i bönen. Vi bad för de konflikthärdar som finns i vår värld och för de människor som drabbas av förföljelse och krig och kanske måste fly. Vi bad öppenhet och respekt för alla i behov av hjälp från oss som inte är i samma situation.

Nästa vecka börjar årets satsning i vår församling. I ganska många år har vi satsat 40 dagar med ett speciellt tema. Årets tema är 40 dagar med Guds nåd. Även i år har vi gjort en liten andaktsbok. I den läser vi bibelord och texter som medlemmar i församlingen har skrivit. Vi stannar upp inför ord som barmhärtighet, förlåtelse, försoning, förnyelse och upprättelse. Det här året har jag inte varit lika engagerad i arbetet med andaktsboken. Det är andra som dragit det tyngsta lasset. På onsdag kör vi igång, men man kunde köpa andaktsboken redan i onsdags.


Efter promenaden till Prostskogen hade jag fortfarande gott om tid i stan. Jag tänkte inte åka hem och sedan behöva köra en gång till in till stan för att hämta sonen vid tåget. Nu började det skymma lite, men jag åkte upp till Gröndal och tog ännu en liten promenad, den här gången för att logga en gömma. Jag parkerade vid slutet av en av gatorna och gick sedan gångstigen mot ett litet skogsparti.


Gömman var en myst som kom för någon vecka sedan. O, vad lurig! var namnet på den. Det var en klurig gåta av en sådan typ som jag oftast inte alls begriper mig på. Det var en massa grupper av siffror. Det kanske är mitt matematiska sinne som förvillar mig för ibland handlar det inte om siffrorna. Jag fick lite tips från en ung geocachare som löst den och loggat. Några fler har löst den och fått grönt i geocheckern, men det är inte så många som loggat på plats än. Idag var det min tur. Ja, det var nog mer tur än skicklighet som gjorde att jag hittade den relativt snabbt. Ficklampans ljuskägla svepte över granar och björkar. Plötsligt såg jag den lilla luriga burken. Därför tog det inte så lång stund som jag förväntat mig.


Jag hade visst ännu mer tid att fördriva. Det blev både en fika och lite shopping innan det var dags att bege sig till stationen. Tåget från Växjö anlände punktligt och sonen klev ut på perrongen. Sen åkte vi hemåt med ett kort stopp vid affären för att handla lite mat. Det blev varma mackor ikväll medan vi tittade på På spåret. Den här gången var jag snabbare än deltagarna på att gissa rätt resmål. Jag tog både Rio de Janeiro och Helsingborg på 10 poäng. Leeds tog lite längre stund, men jag hade det på tungan samtidigt som de tävlande. De andra frågorna gick det väl både bra och dåligt på. Det är så det mesta är här i livet, ibland uppåt och ibland nedåt.

1 kommentar:

  1. Du hittar fina motiv, trots vintern du. En sjöutsikt gör mycket för att man ska finna fina motiv. Tog inte med kameran idag heller, då vi gick fem kilometern kring Krok och järnväg. Tänkte att det kunde vara en bra runda för geocachare, men C-E tyckte inte alls det var en bra idé att lägga en runda som passerar järnvägen på ett "tillåtet" och ett otillåtet ställe, När får E egen lägenhet?
    På onsdag ska jag ut och åka tåg är det tänkt. Från LImmared till Göteborg. Ska få genomgång av vad det innebär att vara med i TIMMS, vilket mina fyror är utvalda att vara. Ska bli kul med en tågresa ... och en och en halv timme ungefär i Nordstan.

    SvaraRadera