lördag 17 januari 2015

JanuarijubilarI vår släkt ät det många som fyller år i januari. En del har vi redan hunnit gratulera, men dagens jubilar firade vi på den rätta dagen. 17 januari föddes min mamma även folkbokföringen säger något annat. 89 år fyllde hon den här gången.

Dagen började i lugn och ro. Jag kunde sova ut och sen softa medan de andra flyttade runt på sonens pick och pack. Jag tog en runda med hunden och vi åt lite soppa till lunch. Senare vankades det festmat. Vi gav oss hemifrån och inhandlade tulpaner på vägen till Kolvarp. Det är en tradition att mamma får en bukett tulpaner på sin födelsedag.


Festen började mede smörgåstårta och ostbricka. Den var riktigt god tårtan och inte så kladdig av majonäs. En stor bit lyckades jag få med mig på tallriken och mätt blev jag dessutom.


Alla kunde förstås inte vara med, men vi femton i alla fall på kalaset. Faten länsades men det fanns smörgåstårta kvar.


Det är alltid trevligt att träffa släkten och prata lite. Det kan bli ganska högljutt när vi ses. Några hör lite dåligt så vi måste höja rösterna ibland.


Lite senare blev det kaffe och tårta. Till det smakade vi också på äkta skånsk spettkaka som syrran haft med sig från den sydligaste av våra svenska provinser. Ett specialverktyg hade hon inhandlat så att vi kunde skåra mästerverket på rätt sätt. Dagens jubilar är förtjust i detta bakverk. Det hör väl inte till mina favoriter men jag kan äta en bit eller två om jag får kaffe till.

Efter ett antal timmar återvände vi till Rannäs där hunden väntade på oss. Årets januarijubileum var avklarat.

1 kommentar:

  1. Så härligt att ha en mamma, när man själv är över 60. Njut så länge det varar. Apropå njutande, så ser den "riktiga" tårtan betydligt godare ut än spettekakan. Men fin är den, spettekakan. Ett riktigt ögongodis! Ha en bra arbetsvecka!

    SvaraRadera