söndag 6 september 2015

Dagens mål


För ovanlighetens skull blir det en matblogg den här gången. Om ni vill läsa om något annat, får ni vänta ett tag. I onsdags stod fiskbilen utanför ICA-affären och jag passade på att köpa lite strömming. Det var länge sedan vi åt stekt strömming med potatismos. Idag var det dags. Först åkte vi till gudstjänsten i Missionskyrkan, men sen satte jag igång med att skala potatisen till potatismoset. Medan de puttrade i grytan preparerade jag strömmingsfiléerna.


Här kommer ett litet enkelt recept i bilder som det är bara att följa. Jag hade köpt sex filéer. De hamnade i frysen men idag plockades de fram för tining. jag klippte bort ryggfenan innan jag lade dem med skinnet nedåt på skärbrädan.


Dessutom plockade jag fram smör till stekningen, ströbröd till paneringen, persilja och Kalles kaviar till fyllningen. Jag brukar nämligen göra mina strömmingsfiléer dubbla.


Kalles kaviar ringlades över filéerna. Sen strödde jag hackad persilja på ena halvan innan den andra halvan lades ovanpå.


Sen vände jag de dubbla filéerna i ströbröd. Jag öste på en hel del över så att det fastnade lite mer. De är ju lite fuktiga så det fastnar, men man kan trycka dit lite mer.


Pannan hettades upp med en stor klick smör i och eventuellt lite olja. Sen var det bara att lägga ner strömmingspaketen och låta dem sakta tillagas.


Efter ett tag var det dags att vända dem så att de skulle få färg och tillagas på andra sidan. Det doftade jättegott från pannan. Under tiden de stektes fixade jag potatismoset. Smör, mjölk, salt, vitpeppar, lite muskot och lite hackad persilja var övriga ingredienser. Pa tallriken hamnade sedan ett strömmingspaket, potatismos och hemkokt lingonsylt. jag brukar inte gilla lingonsylt till potatismos, men här passade det. Vi åt med god aptit och lät oss väl smaka.


Under tiden gräddades min äppelkaka i ugnen. Det är mitt superenkla recept som hela familjen älskar och gärna gör. Vi skalade 5 äpplen och skivade dem i den smorda formen. Vi har en handvevad maskin som både skalar, kärnar ur och skivar äpplena på några sekunder. Den är superbra och makens favoritpryl i köket. Över äppelskivorna varvar jag sedan socker, gärna råsocker eller blandat med strösocker, vetemjöl och havregryn. ibland hackar jag hasselnötter eller andra nötter och strör över. Idag blev det lite mandelspån som jag hittade i en burk i lådan. Lite kanel över alltihopa och sedan skivar jag smör ovanpå. Det går bra med osthyveln om smöret är kallt. Allra överst ringlar jag honung eller sirap för knäckighetens skull. Idag blev det honung.


Jag satte in formen i 200 grader tills utan är lagom gyllenbrun och lite knäckig. Sen fick äppelkakan vila en stund så att den blev lagom ljummen att äta.


Till äppelkaka ska det förstås vara vaniljsås. Idag blev det en köpt variant som behövde ätas upp. Lite kaffe till och så var efterrätten perfekt. Sen gav vi oss ut på en liten kvällsrunda, hunden och jag. Den blev inte helt lyckad, men mer om det i ett annat inlägg en annan dag.

1 kommentar:

  1. Kul med lite matlagningstips. Har inte gjort dubbelströmming på länge. Ser gott ut. Anser att strömming kan vara bland det godaste man kan äta ... och bland det sämsta... beroende på fiskens kvalitét. Fet och go ska den vara. Mager och benig är inte mycket att ha. Äppelkakan ser också god ut! Blir nyfiken på den o-lyckade kvällrunda....

    SvaraRadera