torsdag 10 september 2015

Skördetid i Rannäs


Igår började de tröska havren i Rannäs. Alla åkrarna har stått gula av mogen havre ett litet tag så det var väl dags nu. I morse var det frostigt på marken och is på rutan. Jag fick skrapa vindrutan på bilen innan jag åkte till jobbet. På lunchen åkte jag hem för att ta ut hunden eftersom jag hade utvecklingssamtal efter lektionerna och kom hem lite senare. Då hade de inte satt igång tröskan än, men den stod parkerad.


Det går inte börja förrän det har torkat upp lite. Solen sken så det torkade nog bra. Min pappa hade flera skördetröskor så jag kommer ihåg precis hur det var. När jag kom hem efter jobbet, var de igång. De fyllde vagnarna med säd.


Sen fortsatte de att tröska resten av fälten. Åkrarnas vajande säd försvann och ersattes med halm. Det känns bra att åkrarna brukas och inte växer igen med slly eller planteras igen med granplantor.


Efter lite fika gav vi oss ut på kvällens långa promenad. Solen stod lågt så det blev långa skuggor efter oss på marken.


Det blev den vanliga skogsrundan som vi känner utan och innan vid det här laget. Takko vet precis vart vi ska gå. Fast ha vill göra många stopp och nosa efter doftspår.


Furorna höjer sig över mängden. Granarba och lövslyet är betydligt lägre, för att inte tala om blåbärsriset, lingriset och ljungen.


Himlen var blå ovanför tallkronorna. Det var riktigt varmt i luften. Nu är det knepigt med klädvalet. På morgonen frös jag om öronen och önskade att jag plockat fram en mössa att ha på, men på eftermiddagen var det nästan svettigt i solen.


Insekterna var aktiva längs vägkanten. En morgon för ett par dagar sedan var vägkantens gräs översållat med spindelnät där daggdropparna glittrade. Det var otroligt många nät uppspända och i en del satt en liten spindel i mitten och väntade på sitt byte. I morse såg jag inga spindelnät. Det var kanske för kallt.


En del blommor är populära. Den här vädden hade många besökare samtidigt. Minst två humlor slåss om godsakerna tillsammans med några mindre kryp. Det var en riktigt välbesökt restaurang.


Nyponen lyser röda från buskarna vid vägkanten. Det är skördetid där också. Maken fixade till lite nyponsoppa när han kom hem. Det var köpepulver, men den smakade bra med lite vaniljglass och en macka. Annars är hemmagjord nyponsoppa riktigt gott.


Ungdjuren glodde på oss när vi gick förbi. De brukar vara mer nyfikna och följa efter oss, men idag var de lite lata.


Kvällarna är int så långa längre. Solen går ner lite tidigare för varje dag och det blir mörkare och mörkare. Vi får njuta av de ljusa och soliga dagarna vi får.


Vi får också njuta av årets skörd på plommonträden. Nu börjar de sista plommonen ramla av. Vi kan inte äta upp alla och det har inte blivit någon plommonmarmelad än i år.


Några äpplen blir det på äppelträden. Den här sorten är inte riktigt mogen än, men det är jättegoda äpplen att äta när de mognat.


De röda näckrosorna blommar fortfarande i dammen. De ser nästan konstgjorda ut, men det är de inte.


Nu är det klart med boende på FAD i Örebro också. Katrin och jag bokade hotell ikväll. Anmält mig och betalt har jag gjort för ett bra tag sedan. Så nu kan jag se fram emot mitt femte FAD och en obruten svit sedan jag började geocacha. Det ska bli kul med ett par dagar bland burkarna i Närke.

1 kommentar:

  1. Visst har det varit fina dagar! Gillar hösten så mycket! Och våren! Gillar båda årstiderna mer än sommaren.... för den kan göra en lite rött och besviken... va det gäller både värme och regn och rusk. Vår och höst är vädervariationer tillåtna, och de fina dagarna är ena bonusen. Fina bilder som vanligt....Tror inte våra plommon kommer att hinna mogna. Massor av kart är det.... men sen sort. Allt är minst två veckor försenat i år. Solrosornas blomning är jag också lite tveksam till... HA en bra helg! Vi åker till Malmö... och ser fotboll... och träffar Karin.

    SvaraRadera