fredag 25 september 2015

Fredagsrunda i solen


Fredag igen! Veckorna rullar på rätt snabbt nu. Efter en mastodonttorsdag är det gott med en kort fredag. Igår var det Mattelyftet efter att lektionerna var avslutade. På kvällen var det tjejträff i stan så jag stannade kvar och passade på att shoppa lite. Sen var jag jättetrött och då var det tur att fredagens lektioner reducerats till mattelektion med femmorna. Sen serverade vi korv med bröd innan det var dags för Skoljoggen. Som vanligt var min uppgift att åka hem till Rannäs och bemanna vattenkontrollen. Jag serverade vatten och blåbärssoppa till alla som joggade förbi. De var duktiga och klarade av 6 km utan att knorra. En del sprang till och med 12 km, den långa rundan som högstadiet tar.


Efter skolan åkte jag hem till hunden och gickut med honom. Nu var inga elever kvar i spåret och vi kunde gå vår vanliga runda utan att möta någon. Sen tyckte jag att det var för fint väder att bara sitta hemma så jag åkte en liten runda och logggade några ströcacher som inte blivit av att jag loggat. På väg in mot stan såg jag hela regnbågens valv över stan. Det fanns två regnbågar på himlen. Det var lite blött på vägbanorna så det hade nog kommit lite nederbörd.


Jag fortsatte norrut mot Hörle. Där fanns en gömma av 1000sjöar ute i blåbärsskogen. När jag svängde av in på skogsvägen såg jag en bil parkerad. Jag gissade på bärplockare snarare än geocachare. Det stämde nog bra för jag skymtade en man gå hukad bland tuvorna lite längre in i skogen. jag tror inte han försökte gömma sig utan han plockade nog lingon.


Stenahie? Aldrig! var det lite kryptiska namnet på gömman. Om man känner 1000sjöar, så vet man att han avskyr att leta i stenahien dvs. stenmurar och stenhögar. Här var det inte ett stenahie men väl ett annat hie. Så kan man också göra. Det kan man säga om cachen också. Så kan man också göra. Jag hade hört mig för lite om vilket redskap man behövde så jag hade rätt utrustning med mig. Jag lokaliserade burken ganska snabbt, men det tog en liten stund att få fram loggremsan. Arbetsställningenvar väl inte så värst ergonomisk där jag lång framstupa på den mossiga marken och spanade med ficklampan i ena handen och redskapet i den andra. Progressiva glasögon kan ställa till problem dessutom, men det löste sig till sist med lite tur.


Det var en finfin gömma som jag gärna gav favvopoäng. Sen traskade jag tillbka till bilen och körde vidare norrut längs riksettan. Det fanns fler gömmor som jag inte loggat.


Alldeles i närheten av riksettan fanns ett gammalt ställe. Det enda som fanns kvar av byggnaderna var en jordkälare. Det är konstigt att dessa underjordiska förvaringsutrymmen klarar sig så länge efter att andra byggnader försvunnit. Här vet man förstås inte hur de försvann.


Någon hade haft fest i källaren. Jag såg resterna efter festen. Det fanns inget kvar, men det gjorde inget då jag inte gillar dessa drycker. Jag hittade en annan behållare som hade ett intressantare innehåll. Det var burken till gömman Underjord.


Lite rester fanns det kvar efter det gamla stället. Ett knotigt gammalt äppelträd stod en bit ifrån jordkällaren. Det fanns flera gamla vårdträd som stått där länge som en ask och en ek. Dessutom fanns ett syrenbuskage alldeles intill källaren.


Ett av de gamla träden hade fallit med ålderns rätt. Det låg på marken och barken hade ramlat av. Veden var vackert grå och ådrad. Det såg nästan ut som en karta. På ett ställe hade två hyresgäster installerat sig. De rosa runda svamparna är vargmjölk Den andra är en sorts trädsvamp som jag inte vet namnet på.


Färden fortsatte sedan norrut till Tväbäcken. Här hade det också funnits ett torp men nu fanns bara en byggnad kvar och den höll på att förfalla. Myrorna byggde flera stackar i hörnen. Jag hade gärna behövt ett dass, men hellst ett lite fräschare så det fick ordnas på annat sätt. Den lilla burken kunde i alla fall hittas och loggas.


Lite nedanför inåt skogen till rann en bäck. Det kanske var Tväbäcken som gett platsen dess namn. Jag hade parkerat lite längre åt söder och följde djurstigen tillbaka dit. Sen fortsatte jag en bit till. Det fanns några fler aspiranter på loggning.


En riktigt intressant plats var Posthuset i Hultsgärde där nästa gömma fanns. I det här huset lämnades posten för två byar i närheten.


Det var inget stort hus, men det var välskött. Jag parkerade bilen intill på vägkanten och tog mig uppför slänten till posthuset.


Det var ingen tvekan om att jag kommit rätt. I fönstret över dörren fanns postens välkända logga med hornet och kronan.


I huset fanns postfack för båda byarna. Det fanns också gamla foton och information om gårdarna i byarna.


Gömman hade en enkel och tydlig ledtråd så jag behövde inte leta efter burken. Den kunde loggas utan problem på bordet i posthuset. Utanför dörren blommade fortfarande blåklockorna. De kom lite sent iår, men de har blommat otroligt länge. Årets blomstersäsong blev jättelång.


Sen tänkte jag åka till Tallnäs och leta efter en gömma där, men den planen gick om intet. När jag skulle svänga ner mot Tallnäs stiftsgård, upptäckte jag att det stod minst två mindre bussar på gårdsplanen och en massa ungdomar höll på att kliva ur. De skulle nog tillbringa helgen i Tallnäs. Där jag trodde gömman fanns stod ett helt gäng mugglare. Inte en chans att leta där idag. Det får anstå till en annan dag. Sen körde jag hemåt på lite slingriga småvägar innan jag kom ut på den stora autostradan och kunde gasa på hem till Rannäs.


Det är snart dags att ta den långa tuppluren. Imorgon blir det fler gömmor för då ska jag på event i Grimsås är det tänkt. Det ska bli trevligt att träffa lite fler geocachare, en del gamla bekanta, andra lite nyare. Nu tar vi en horisontell livspaus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar