lördag 9 januari 2016

Januarisnö


Snön har lagt sig som ett fluffigt täcke över marken här i Rannäs. Det kom lite flingor redan igår, men idag har snöat lite mer. Det har inte kommit mycket på en gång utan lite hela tiden. På förmiddagen syntes stubben på åkrarna. Nu kanske den döljs av snön. Jag har inte varit ute och kollat.


Fåglarna behöver mat nu. Det blir svårare för dem att hitta när snön lägger sig över allt. Jag såg inte så många fåglar när vi var ute. De satt väl och ugglade i buskarna.


Hunden och jag tog vår skogsrunda innan det kom mer snö. Himlen var alldels grå men det var inte så kallt i luften som tidigare under veckan. Bara några minusgrader, tror jag.


Vid "Skogsbiblioteket" var det fortfarande julfint. En liten gran pyntade den gamla mjölkakannan utanför ingången till raststugan. Det var inga jägare ute idag i alla fall.


Hunden älskade att nosa runt i snön. Det doftade tydligen mycket trtos snöfallet. Han skuttade runt och lekte för glatta livet. Själv var jag så otroligt trött idag. Jag har bara jobbat två dagar efter ledigheten och ändå är jag jättetrött. Jag kanske har dåliga blodvärden. Vi får se vad de säger på måndag när jag tagit proverna.


Maken höll på att röja bort snö med traktorn. Plötsligt ringer han och säger att han behöver mina bilnycklar. Han skulle flytta min bil så att han kunde ploga där. Han hade startat bilen med reservnycklarna som var hemma, men när han stängde dörren så låste bilen in nycklarna. Så den stod hemma på gårdsplanen med motorn igång och han kunde inte komma in i den. Det har hänt mig också så jag stänger inte dörren utan att ha nycklarna i handen.


Vi hade en bit kvar innan vi var hemma så maken tog cykeln och mötte oss. Han fick mina bilnycklar och kunde cykla hem och flytta på bilen. Det gick visst bra att cykla trtos snö på vägen. Han köpte ju en ny cykel för ett tag sedan och den verkar bra.


Den gamla traktorn fick lufta på sig lite idag. Vi röjer ju vår egen väg så den fick tjänstgöra i snövädret, men det får nog bli en vända imorgon också för det kom mer snö senare.


Dagens bild från Herregud&CO var i alla fall uppmuntrande. Inget varar för evigt på denna jord. Inte ens vintern som tur är. Men än är det lång tid kvar på den innan våren kommer. Det får bli lite mer inomhusaktiviteter så här års.


Idag har vi inte till solen. Den här bilden tog jag tidigare i veckan. Solen höll på att gå ned och då bildades en ljuspelare. Det är ett fenomen som uppträder när det är kallt väder, har jag lärt mig nu. Det finns nålformiga iskristaller i luften som bryter ljusstrålarna så att det bildas en ljuspelare. Det kan det bli även vid artificiellt ljus som gatlyktor. Alltid lär man sig något nytt.

1 kommentar:

  1. Så fin solnedgångsbild. Tror att vi missar sådant. eftersom vi har en del skog i vägen. Hoppas att dina värden är bra och att du snart blir piggare igen. Längtar otroligt mycket efter våren.... vet att det är två månader tills man kan hoppas. Ha det så gott !

    SvaraRadera