fredag 15 januari 2016

Kallt, kallare...


Kylan har återvänt. Det blev en kort tids blidväder, men nu är det ju kallare än nånsin. I morse visade termometern utanför köksfönstret minus 16 grader. När jag åkte hemifrån hade temepraturen stigit två grader men det märktes knappt. Det blev en kort och snabb runda hunden för ingen av oss ville vara ute för länge i den här kylan.


Igår drog det in en front från väster. Det såg i alla fall ut så och väderkartan på tv hade en front inritad. Jag såg framkanten tydligt när jag gick över parkeringen på skolan. Mörka moln tornade upp sig bakom högstadieskolan.


När jag parkerade hemma på gårdsplanen syntes i alla fall solen under molnbanken. Ovanför oss var himlen ljusblå med små lätta moln. Vilka skarpa gränser det finns även i naturen ibland. Det inte bara vi människor som drar upp skarpa gränser mellan oss.


Tidigare i veckan sjösatte jag mitt årsprojekt i geocachingen. Jag hade lite lösa planer på att lägga ut en mystgömma varje månad under hela det här året. Varje cache skulle ha åtminstone en lös koppling till månaden. I tisdags skickade jag in Januarisnö och den publicerades på morgonen efter. På förmiddagen var den loggad. Den var inte så svår, men man kan nog krångla till den och slå knut på tankarna i huvudet, om man inte hittar rätt spår. Eftersom det är en myst lägger jag inte ut några bilder från gömstället.


Januaris månadsgömma handlade om böcker på temat snö. Det brukar ju trots allt ha kommit en del snö på årets första månad. Dessutom passar det bra då att krypa upp i soffan en i en skön fåtölj med en kopp te i handen och en spännande bok i sitt knä. Nästa månad blir det ett helt annat tema. Jag har redan börjat att spåna på den gömman, men jag tänker förstås inte avslöja mer nu.


Igår kväll var det tjejträff och för en gångs skull orkade jag vara med. Fast jag var ganska trött efteråt. Det var roligt att träffas och jag hoppas att jag kan vara med fler gånger under våren. Idag hade jag inga lektioner. Jag sitter med i skolans trygghetsgrupp och vi skulle träffas för att se över våra ordningsregler och vår handlingsplan mmot diskriminering och kränkande behandling. Ibland kan dessa planer kännas bara som pappersprodukter utan någon betydelse för verkliga livet. Men efter den senaste tidens alla rapporter om övergrepp, kränkning och diskriminering av olika grupper och personer, känns det verkligen angeläget att jobba med dessa frågor med eleverna.


Det var frotfarande kallt när jag kom hem. Snövallarna var täckta av iskristaller i form av isnålar. Hunden och jag tog en lite längre tur, men det blev inte hela skogsrundan idag. Sen skyndade vi in i stugvärmen. Än har vi inte fått klart med bergvärmen så vi får fortsätta att elda i pannan ett litet tag till, men snart ska vi kunna ha lite jämnare temperatur inomhus.


Solen sken i alla fall. Det känns lite ljusare än tidigare. Det går åt rätt håll. Vi vände en bit uppe i skogen. Det var ännu kallare när inte solen nådde ner mellan träden.


En myrstack hade visst fått besök. Det kanske var en räv som letat efter lite snacks i form av myror. Vi har rätt gott om rävar här har jag förstått av all spillning jag sett. Någon Mickel har jag väl också skymtat.


Ikväll blev det en tur till stan för att hämta sonen som kom med tåget från Kalmar. På söndag ska det bli släktkalas. Temperaturen hade nästan sjunkit ner till morgonens nivå, när vi klev ur bilen här hemma.

Till sist kan jag väl få bjuda på lite musikalisk underhållning. Jag kunde inte välja bland alla kompositörerna så det fick bli en mix. Trevlig helg, alla!

1 kommentar:

  1. Kallt.. men lite fint. Konstigt att man vänjer sig så snabbt till rådande årstid.
    Ska förhoppningsvis besöka din mystgömma i morgon. Hästjobb igen... fast bara kväll och morgon denna gång. Ser fram emot nästa myst... lagom svår för en så´n som jag, hoppas jag. : ) Din femma... den vill jag gärna ha förklarat för mig någon gång.... tror att man måste ha en viss förförståelse (typiskt läraruttryck!!) för att komma fram till en lösning.
    Var också på tantträff igår... eller ...jag var ju äldst... firade en som fyllt 50. Ha det så gott i helgen!

    SvaraRadera