fredag 1 januari 2016

"Ring in det nya" 2016


Då har det nya året 2016 både sjungts, ringts och skjutits in. Här knallar det utanför dörren för fullt, men det är inte vi som skjuter nyårsraketer. Det är i grannbyn Torskinge, men det brukar både synas och höras ända hit. Som tur är har inte Takko några större problem med smällarna. Trots det ville han inte gå ut.


Under nyårskvällen är det tradition att vi i familjen lagar en  trerätters middag tillsammans. Ja, det brukar förstås mest vara jag och pojkarna som lagar maten. Maken får ta hand om disken i stället. I år var vi alla samlade och yngste sonen bestämde förrätten. Det blev crepes med räkfyllning. Han fixade crepes och jag gjorde stuvningen. Det blev godare än jag trodde.


Sen brukar vi pausa en stund innan det är dags för huvudrätten. Vi har ju hela kvällen på oss och det tar en stund att tillaga allt. Sen hinner vi titta lite på TV och umgås med varandra. Någon kanske tar en liten lur också.


Huvudrätten bestod av grillad entrecote med kantareller, potatisgratäng och två såser, rödvinssås och bearnaisesås. Äldste sonen lagade potatisgratängerna i portionsformar. Köttet hade jag marinerat sen vi kom hem från Jönköping i en lag av lök, vitlök, rosmarin, dragon, soja och rödvin. Det blev mört och fint. Såserna köpte vi och värmde på spisen. Kantareller har vi plockat själva. Det var riktigt gott faktiskt. De flesta var nöjda med grillningen som var "well done". Det var bara yngste sonen som hellre haft "medium rare" men de sa han inte innan och då är det ju försent att klaga.


Efter en lång paus kommer så desserten. Pojkarna och jag diskuterade den tidigare och de ville gärna ha pannacotta. Det är en vanlig nyårsdessert hos oss. Man kan göra den i förväg och smaken går att variera. I år blev det chokladpannacotta med lite cointreau och vaniljpannacotta toppad med apelsinklyftor, riven choklad och en liten chokladkaka.


Sen orkade vi inte mer. Vi var mätta och glada. Det var Takko också som fått smaka både på förrätten och huvudrätten. Pannacottan bryr han sig inte om och det blev inget över heller så. Årets nyårsmeny får väl anses vara inte bara godkänd utan riktigt lyckad.


Sen väntade vi in tolvslaget från Skansen. Vi hörde Malena Ernman läsa Tennysons dikt och nedräkningen till årsskiftet. Femman byttes till en sexa. Vi kunde önska varandra Gott Nytt År. Det önskar jag också alla läsare och alla jag känner.


3 kommentarer:

  1. Och så avslutade ni kvällen med dina goda tryfflar. Grillad entrecote? På riktig grill... alltså utomhusgrill? Låter lyxigt! Åt entrecote i onsdags, då vi var i Gbg och kollade på en "Fröjdefull jul". Åt på en restaurang på avenyn innan föreställningen.Helt ok.. men visst så ger kombination av såser och svamp godare ut!
    Vi stod för förrätten på vårt traditionsfirande... sex par med anknytning till byn, den yngste fyller 50 i februari.... den äldsta ( tror jag) är 66. Bjöd på något som kallades Västerbottenruta ( smördeg övertäckt med äggstanning + västerbottenost) garnerad med lax, räkor, rom och CEs goda avokadoröra. Huvudrätten var fläskfilégryta med rosépeppar samt en fantastiskt god sallad och två sorters bröd. Till efterrätt bjöds ingefäragalss med chokladsås och kanderade nötter. ott, men mäktigt. Mår lite som jag "förtjänar" efter att ha druckit vin av olika sorter till detta och kommit i säng framåt halv två. Knäppt att trötthet ska behöva det nya året till till....alltid. Får ta på broddkängorna och gå ut en stund. ÖNSKAR DEJ OCH DIN FAMILJ ETT JÄTTEFINT 2016!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, vi grillade i ugnen. Smidigare så här års, men grillen står på verandan så det hade gått att grilla utomhus också. Er meny lät också jättegod. Har varit ute och motionerat hunden. Ska nog bli en liten geotur strax med Katrin, Fredrik och Zack. God fortsättning på det nya året!

      Radera
  2. Får ha som nyårslöfte att läsa igenom kommentarer! ingefärsglass....gott.....rättat här!

    SvaraRadera