onsdag 22 juni 2016

Besök i Jönet, sen hem till stock och grus


Efter en ganska eländig vecka så började den här veckan lite bättre. Jag mår i alla fall lite, lite bättre. Orken har ökat något och magen har börjat stabilisera sig. I måndags hade vi planerat in en geocchingdag. Jag skulle åkt till Vrigstad tillsammans med Anna-Lena, Katrin och Camilla, men de flesta av oss var lite krassliga så vi sköt upp resan på obestämd tid. Det var förstås en besvikelse Jag hade sett fram emot denna utflykt, men hälsan går före allt annat. Igår kom Katrin på besök och fiakde tillsammans med mig och pojkarna. Det är kul att få besök ibland. Annars blir det ibland långtråkigt att gå och dra här hemma.


Idag blev det en lite längre utflykt. Jag hade fått en kallelse till Länssjukhuset på Ryhov för en ultraljudsundersökning av hjärta och lungor inför min transplantation. Eftersom denna inte bör göras för långt i förväg så anar jag att det nu kanske finns datum i planeringen, åtminstone preliminära sådana. Vi åkte strax efter åtta och kom fram i god tid. På förmiddagen var det först undersökning av hjärtat. Jag kunde se hur det jobbade på en skärm när den biomedicinska analytikern Anna undersökte min blodpump. Det verkade ha gått bra och vi blev utsläppta. Lite senare skulle vi komma tillbaka för lungundersökningen hos samma tjej. Klockan var bara elva men vi gick till matsalen och åt fläskkotletter. Maten var hyfsad, men salladsbaren var nog det bästa.


Det var fortfarande väldigt gott om tid när vi ätit klart. Jag ville inte ge mig ut i affårer, men maken hade lite ärenden. Jag skickade iväg honom upp till A6. Själv satte jag mig i väntrummet och läste lite.


Det fanns en trevlig bok om svenska prylar bland tidningarna på bordet. Den studerade jag en bra stund och hann läsa det mesta. I alla fall de mest intressanta sidorna. Det var många saker som hade svenskt ursprung.

Maken kom tillbaka i tid för nästa undersökning. Nu fick jag andas i ett rör med en klämma över näsan. Först satt jag inne i en bur. Anna instruerade mig hur jag skulle andas. Ibland skulle jag andas in jättemycket och hålla andan innan jag blåste ut luften igen. Sen fick jag kliva ur buren och andas in luftrörsvidgande medicin innan vi gjorde om övningarna. Jag har nog aldrig haft särskilt stor lungkapacitet och det märktes på resultaten men de funkar nog ändå som de ska.


Efter undersökningarna var jag ganska trött, men en kopp kaffe ville vi ha. Vi åkte bort till Espresso House för där visste jag att man kunde parkera alldeles intill. Då behövde jag inte gå så långt. Det var en hög trappa att ta sig uppför, men det fixade sig med gåstavarna. Vi fick vårt kaffe och våra kakor som egentligen var helt onödiga. Maken summerade besöket så här: Gott kaffe, men dåliga kakor. De föll oss inte riktigt i smaken. Sen åkte vi raka vägen hem. Jag slumrade lite i bilen på hemvägen medan maken rattade Kian söderut.


När vi kom hem, mötte vi killen som kör ut vår avverkade skog. De hade börjat lägga upp de olika travarna på åkern nedanför trädgården. Vi insåg att maken inte skulle varken hinna eller orka sköta om skogen, så vi har lejt bort gallringen till Södra. Det var nog ett klokt beslut, tror jag. Nu när vi har bergvärmen behöver vi inte så mycket ved heller.


Det hände mer saker i Rannäs den här dagen. Jag gick upp och vilade en stund. Sen kom maken in och sa att nu hade de lagt på det sista ytlagret på vår väg. Det har vi väntat ett bra tag på, men de kunde inte lägga på det förrän det hade regnat en del, sa de. Nu var det tydligen rätt tid.


Maken fotade en del när grusbilen släppte sin dammiga last på vägen. Det dammade bra efter lastbilen. Nu regnar det så då borde dammet lägga sig.


Onsdagen var alltså en ganska händelserik dag. Imorgon blir det sjukhisbesök igen. Den här gången ska jag till Värnamo. Sen är det midsommar och lite planer finns väl för de dagarna också.

1 kommentar:

  1. Tror att det var bra att skjuta upp geocaching ett tag. Vill gärna ha med dej i letet... och inte utsätta dej för virus. Ha en bra midsommar. .. hör av dej om du orkar med ett besök.

    SvaraRadera