lördag 25 juni 2016

Braai i Kolvarp


Midsommardagen var varm redan från början. Jag var uppe vid sjutiden och redan då kändes det att det skulle bli en svettig dag. Våra planer för dagen var att åka till mamma i Kolvarp. Min bror skickade ut en förfrågan för några dagar sedan om vi ville grilla tillsammans antingen där eller hemma hos dem i Möcklehult. Det blev Kolvarp så att mamma kunde vara med.


Det droppade in folk på gräsmattan med matkassar och grillar i händerna. Vi hade med oss lite var att lägga på grillen. Nästan alla mina syskon var med utom min syster i Malmö som hade annat för sig. Hon hälsade i alla fall till oss via sociala medier. Det går åt lite picknickbord till gänget, men det fanns det tillgång till på platsen.


Pojkarna fick ladda vår lilla grill som vi hade med och se till så att glöden tog sig. Vi andra satte oss i skuggan och pratade med varandra.


Systerdottern och hennes fästman kom med jordgubbar plockade från landet hemma hos hans föräldrar. Det var tur det för de jordgubbar som mamma skickat bud om med min syster hade ruttnat bort. De råkade väl ut för samma sak som vi med dåliga jordgubbar. De kan inte ha varit dagsfärska. Syrran hade bakat en tårta i stället, men lite jordgubbar skulle vi få smaka.


Snart kunde vi lägga på grillskivorna på gallret. Sönerna var dagens grillmästare i vår familj. Vi plockade fram lite chips och bröd som försnacks. Man kan ju bli hungrig av att vänta på köttet, när man känner den goda doften från grillarna.


Dricka gick det också åt den här varma dagen. Man blir inte bara törstig av värmen utan också av den välkryddade maten.


Grillröken lade sig tät över gräsmattan. Tre grillar var igång, men ändå var det en del som fick vänta lite på att få plats på gallret. Arton personer var vi med lille Noah, som sov det mesta av tiden. Han vaknade lagom till kaffet.


Min bror grillade förstås boerewors. Det är en sydafrikansk korv som de stoppar själva. Det brukar bli ganska många kilon innan grillsäsongen. De träffas ett gäng och gör den tillsammans. Det är andra kompisar som har bott i södra Afrika eller har rötter därifrån. Grillfest på afrikaans heter braai och det var just det vi hade.


När våra grillskivor var färdiga kunde vi lämna över grillen till andra och hugga in på tillbehören. På förmiddagen fixade jag en potatissallad, mitt vanliga recept. Det blev faktiskt riktigt god den här gången, men det brukar den bli. Sen gjorde jag en rödgrön sallad med röd paprika, körsbärstomater, vattenmelon och isbergssallad. Ett litet vitt inslag utgjordes av fetaost som jag älskar i sallad. Sen blev det lite vitlökssmör med persilja till köttet.


Så här såg resultatet ut på tallriken. Den röda salladen uppskattades av familjen. Den var läskande med vattenmelonen i. Maten smakade väldigt gott eller så var vi riktigt hungriga. Det kunde ha varit en kombination också.


Snart hade de andra också fått på sina grillbitar på gallren och kunde börja äta. Några hade valt andra alternativ som sill och potatis. Det går ju bra när man har knytkalas och plockar med sig valfri mat.


Vi satt i skuggan vid den murade betongringen på gräsmattan. Den ringen murade min pappa för längesen. Det var när han tröttnade på att gräva upp rötter från de stora lönnarna i alla rabatter. Det fanns två stora lönnar vid grindstolparna ute vid vägen och deras rötter fanns i hela trädgården. Sedan dess har vi varje år planterat blommor i den murade ringen. Numera är både lönnarna och grindstolparna borta men ringen finns kvar.


Mamma kunde också vara med ute, men hon satt på verandan så slapp hon ta sig nedför trappan. Hon har lite svårt att andas just nu och värmen gör det inte bättre. Fötterna svullnar och det gör de nog på de flesta såna här dagar. På verandan fläktade det lite och det var riktigt skönt.


Hon hade fina blommor i sina krukor. Mina fuchsior är inte så stora pch fina som hennes var. Men så kom ju mina fram väldigt sent från potatiskällaren. Jag misstänker att mammas är nyinköpt för året.


Efter ett tag var det dags att plocka fram tårtan, jordgubbarna och kaffet. Vi var fortfarande mätta efter grillningen, men lite jordgubbar direkt från landet säger man inte nej till. De smakade jättebra, söta och goda. Lagom tills vi var klara började det mörkna på himlen österut. När det började mullra hade vi plockat ihop våra pinaler och var beredda att åka hemåt. Ett åskväder var nog på gång och det behövde komma regn också. I Kolvarp var det ännu torrare än hemma hos oss. Gräsmattan var gulare, men vår har ju tagit sig efter de senaste regnen.

Vi åkte hemåt och nu var det den äldste sonen som övningskörde. Den yngste körde på ditvägen. Det går riktig bra för dem båda, men lite har de att lära och så behöver de erfarenhet. När vi kom hem hade åskvädret följt med oss. Det började mullra här också och efter ett tag kom dessutom regnet. Det blev inte så mycket men även några droppar räknas. Åskan drog vidare och det blev lite svalare i luften. Det tackar jag särskilt för. Jag mår lite bättre när det inte drar sig uppåt trettiostrecket.

Den här helgen har varit en bra helg. Jag har varit riktigt pigg och orkat mycket. Imorgon får jag nog vila lite mer. Vilken tur att det finns en dag kvar på helgen. Fast jag är ju ledig hela veckan som kommer förutom ett sjukhusbesök som vanligt på torsdag.

1 kommentar:

  1. Så underbart att ha en sådan stor släkt, en släkt som nästan alltid finns för en. Känner mig riktigt fattig i jämförelse....Kul att läsa så mycket positivt. Hoppas att ditt må-bättre håller sig hela tiden nu. Jag tycker också att det ska bli gott med lite svalare väder. Värme är skönt, men nu har det varit för bra några dagar.

    SvaraRadera