torsdag 30 juni 2016

Måsar, sprutor och italienska smaker


Då var det torsdag igen. Som vanligt var ett återbesök på sjukhuset inbokat. Maken jobbade men pojkarna och jag åkte in till stan till klockan ett. Det var dags för den andra sprutan i den sjätte kuren. Den går ganska fort att injicera. Sen fick jag en massa tider inbokade. Så nu vet jag lite vad som ska hända framöver. Vi fick vänta en stund på läkaren som ville prata med mig. Medan vi väntade spanade vi ut genom fönstret och sonen upptäckte en fiskmås som låg på ägg på taket en bit bort. Där hade den bra utsikt.


Det kan vara lite tröttsamt att vänta, men till slut kom läkaren. Jag fick skriva på lite papper inför transplantationen av stamceller. Nu är det ju på gång. I måndags fick jag en kallelse till Jönköping. Jag ska läggas in fredag 15 juni för mobilisering av stamcellerna. Jag får sprutor som ska stimulera produktionen av stamceller och se till så att de kommer ut i blodet. Förmodligen kommer jag hem dagen efter. Tio dagar senare ska jag till Linköping för skörd av stamcellerna. Då ska de plocka ut dessa ur blodet. Det kan ta två till tre dagar beroende på hur mycket de får ut vid första försöket. Det kanske krävs två försök för att kunna spara stamceller så att det räcker till två transplantationer. Efter det ska jag få en behandlingskur till av samma sort som jag har nu innan det blir dags för de starkare cellgifterna. Någon gång i slutet av augusti eller början av september ska jag sedan få tillbaka mina stamceller. Nu vet jag att planerna kan ändras. De kanske upptäcker något vid nån provtagning som gör att de måste skjuta på behandlingen, men det känns bra att ha en preliminär plan i alla fall.


Efter sjukhusbesöket passde vi på att äta lunch på stan. Jag hade sett att det pågick en italiensk matmarknad på Flanaden så vi åkte dit. Där fanns flera stånd med mat men också lite andra varor. Man kunde köpa blommor, smycken och stråhattar. Men mest var det mat som serverades. Det fanns korvar, ostar, sötsaker med mera.Kaffe fanns förstås också.


Vi ville ha något att äta på platsen. Man kunde köpa med hem också, men vi bestämde oss för att sätta oss vid ett av borden, när det blev några stolar lediga. Det fanns fyra olika stånd där man kunde välja olika rätter: pizza, pasta, risotto och italiensk streetfood. Det sista bestod av bröd med fyllning eller risbollar. Till risotton kunde man få kyckling. Pastan serverades med olika smaksättningar. De flesta var vegetariska.


Vi valde olika rätter alla tre. Jag tog en pizzabit med prosciutto och spenat. En av sönerna tog risotto med kyckling i vitt vin. De smakade bra båda rätterna och vi blev mätta.


Den andre sonen valde pasta med bacon och parmesan. Den smakade mycket parmesan men var god. Till rätterna var det kolsyrade drycker som serverades. Jag tror inte det fanns tillstånd att servera några italienska viner. På marknaden var det kontanter som gällde. Annars försvinner ju dessa mer och mer. Tur det finns automater i närheten. Priserna var humana.


Ganska mycket folk passerade förbi och många handlade. En del tog med hem, andra satte sig och åt på platsen. Mitt emot oss satte sig en pappa med två små barn för att äta pizza. Han tyckte väl att det var ett bra sätt att ge dem lunch. De åt med god aptit. Det gjorde vi också.


Lite efterrätt måste vi ju ha också. Det fanns gelato, den iskalla italienska glassen i olika smaker. Vi tog varsin våffla med en kula. Mer orkade vi inte med. Jag tog citronsmak, de andra prövade mango och mörkchoklad. Vi blev alla nöjda med våra val. Sen var vi mätta och kunde fortsätta. Vi tog bilen upp till nästa parkeringsplats för att jag skulle slippa gå så långt. Jag ville in på bokhandeln och kika lite. Om det behövdes kontanter på marknaden så slipper man det numera i parkeringsautomaterna. Nu har man infört SMS-parkering i stan. Det är smidigt bara man inte glömmer att avsluta innan man åker hem. Nej, vi kom ihåg. Annars kunde det blivit dyrt.


Sen kom vi hem till en skällande hund som väl kände sig ensam och övergiven. Det var gott att komma hem och vila ett tag. Det kom lite regnstänk på hemvägen och senare regnade det rejält i byn. Parabolen hade svårt att få tag på signalerna från satelliterna. Vi får hoppas att de snart är klara att gräva ner lite fiberkabel i byn så vi slipper dessa tråkiga avbrott.


För ett par dagar sedan hittade sonen årets första kantareller. Jag brukar kunna plocka de första veckan innan midsommar, men i år har jag inte varit så långt upp i skogen. Jag kunde förstås tagit bilen dit men sonen hittade några när han var ute på promenad. Ikväll stekte han dem till kvällsmat. Det var tur att det bara var han och jag som gillar svamp i familjen för anmars hade det inte blivit så många till oss var. De andra nöjde sig med toast fylld med ost, skinka och ananas. Det var gott det också.

Imorgon är det ny månad. Vi går in i juli månad och halva året är redan passerat. Det är dags att försöka knåpa ihop några nya mystar för de kommande månaderna och lägga ut några burkar som jag kan publicera längre fram. Det är ett av mina mål att bli klar med innan jag ska läggas in. Jag hade ett annat mål också, men det klarade jag av tidigare i veckan. Jag sorterade in alla kläder i skåp och lådor. Innan har jag inte riktigt orkat göra det. Nu ser det lite trevligare ut på sovrummet. Men imorgon ska jag ut på lite trevligheter med Anna-Lena. Då hoppas jag att vi kan komma iväg på en liten runda, fast de har lovat lite regnskurar. Det får väl inte hindra oss om det nu inte blir åska och störtregn. Det kan ju bli sol också. Vädret kan man aldrig lita helt på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar