fredag 24 juni 2016

Glad midsommar!


Alldeles lagom till midsommar har min egensådda dill vuxit sig lagom stor att skörda. Det var väl bra tajmat. Persiljan och de andra kryddorna har vi skördat ett tag, men de köpte jag klara att plocka av. Det är roligt med lite odlingar även om det bara är några krukor på trappan.


Tatsoien har också vuxit bra och är klara att skolas ut i nån bänk som jag inte har än. Jag kanske får fixa en pallkrage att odla i. De andra asiatiska bladen hade tagit sig bra, men när jag var lite krasslig förra veckan var det ingen som pysslade om dem. Så då torkade de bort. Synd, men sånt är livet ibland. Alla behöver vi bli lite ompysslade då och då.


På förmiddagen idag på midsommarafton var det skönt att sitta ute på verandan. De fläktade lite men det var lite fuktig värme som klibbade mot huden. Då var det gott att svalka sig lite med några saftiga körsbär. Det såg ut att kunna bli en helt underbar dag.


Yngste sonen skulle fira midsommar med sina kompisar enligt traditionen i killgänget. De har hängt ihop sedan gymnasiet och en del sedan högstadiet. De andra skjutsade honom till kompisen där de skulle hålla hus. De blev lite övningskörning på köpet. Nu har även äldste sonen blivit klar att övningsköra med sin far. Så han fick köra hem. Jag ägnade mig åt lite pyssel i stället. Jag hade en fjärilslavendel som jag ville fixa en ny kruka till. Det blev en kruka/påse av kaffepåsar. Jag förenklade beskrivningen till min kasse av kaffepåsar. För att den ska stå stadigt även när det blåser så la jag en betongplatta i botten. Det verkar i alla fall funka någorluinda. Modellen kan nog utvecklas något. Om jag orkar ska jag lägga ut en beskrivning på min pysselblogg.


Krassen hade slagit under dagen. På morgonen var det bara knoppar men nu var det utslagna blommor på plantan. Jag gillar krassen och speciellt när den blir översållad av färgglada blommor på långa revor. Man kan då lätt få lite Monetkänsla när man passerar krukan.


Ett av bladen hade fått ett snirkligt mönster. Det såg rätt häftigt ut, men jag undrade vad det var d
för något. Kunde det vara en larv som gjort det. Varken sonen eller jag kunde lista ut vad som orsakat ornamentet. Kanske någon vet.


Dagen till ära och enligt tradition blev det sill och potatis till lunch. Det är enkel mat, men så gott. Speciellt som vi inte tjuvstartat på färskpotatisen. Det var premiär för oss och då smakade det extra gott med matjessill, gräddfil, dill och en gurksallad som min mamma brukade göra den. Det mullrade lite på avstånd men något åskväder dök inte upp hos oss. De små stänken ökade inte heller utan upphörde med en gång. Vi kunde sitta ute och äta i lugn och ro.


Efterrätten hade tyvärr blivit dålig. Det skulle ha blivit jordgubbar förstås. Många av dem var så dåliga att vi måste kassera dem. Sonen räddade en del och fixade till en smoothie tillsammans med lite frysta bär. Det var inte helt fel det heller. Efter lunchen passade jag på att vila en stund. Det var fler som gjorde det på olika sätt.


Framåt kvällen tog vi en liten runda så att sonen fick övningsköra igen. Det var några år sedan han körde med oss. Förr övningskörde jag en hel del med honom. Nu är det maken som har gått kursen som får ta det ansvaret. Sonen hade inte glömt så mycket som tur var så det går riktigt bra.


Vi åkte till Gamla Åminne och Bestorpasjön där jag släppte en gömma igår. Det var min junimyst som publicerades då. Den heter Juniblomster och idag var det några som hade löst den. 1000sjöar var den som hittade den först. När han öppnade lådan fattades loggboken. Vilken fadäs! Jag kan inte skylla på någon annan än mig själv. Loggboken hittades i röran på skrivbordet. Jag fick agera sekreterare och fylla i FTF-loggen åt honom.


Den här gömman visste jag inte exakt var den fanns. Den var yngste sonen som lade ut den redan i början på maj. Jag hade lite svårt att gå i sådan här terräng då, men idag gick det ganska bra med hjälp av gåstavarna att ta sig fram på mattan av gamla boklöv. Vi hittade lådan till slut och kunde placera loggboken där den hör hemma.


Bildbeviset finns här. När jag tittade på fotot upptäckte jag att jag stavat fel på midsommarafton, men det bjuder jag på. Jag har kastat alla rödpennor. Just nu jobbar jag inte med de arbetsuppgifterna. Det är fler som har löst mysten så nu kan jag bara vänta på fler loggar. Det är alltid roligt att få ett mejl och läsa om geocacharnas upplevelser. Förhoppningsvis skriver de lite också och inte bara TFTC, som ju betyder Thanks For The Cache.


Det var gott om tickor på stubbarna och de nedfallna träden. På tillbakavägen hittade sonen en riktigt stor som ramlat av en låga. Den var häftig. Vi lämnade förstås kvar den där den hörde hemma.


Det var skönt att kunna rätta till fadäsen, men det var också gott att komma hem till stolen på verandan. Dår satt jag och njöt av den fina kvällen en bra stund. Sonen skalade potatisen till kvällens meny. De tar lite längre tid i ugnen. Det skulle bli hasselbackspotatis. Sönerna har bestämt matsedeln den här helgen.


Sen tände vi grillen på trappan så att glöden skulle bli lagon varm för grillköttet. Jag fixade lite svampsås och gurksallad igen. Det var bara att fylla på lite gurkskivor.


Röken från grillen spred sig över nejden. Katterna var framme och luktade lite. Det luktade nog gott. Det tyckte vi andra också.


Sonen var grillmästare och det skötte han med bravur. Maken grejade en del med Petra, vår gräsklippare, som vill stanna lite då och då. Förhoppningsvis fixade det sig. För övrigt sköter hon sig bra.


Maten blev jättegod och vi kunde sitta ute även den här gången. Inga mygg och inga knott hade tittat fram. Det vara bara några envisa flugor som ville vara med på festen. Men dem har vi inne också. Det blir så på landet där det finns djur runt omkring och där de gödslar på åkrarna. Regnet borde ha sköljt undan det mesta av det de spred ut efter första höskörden, tycker jag. Vi får kämpa lite med flugsmäckorna.


Nöjda och mätta kunde vi avsluta kvällen. Det är fortfarande varmt och skönt men nu börjar det bli lite skummare både inne och ute. Inne går det ju lätt att ordna ljus. Men för min del är det bäst att snart krypa till kojs. Det är en dag imorgon också och då ska vi åka till mamma i Kolvarp och grilla med de flesta av mina syskon och i varje fall delar av deras familjer. Maken får åka och hämta sonen när han vill komma hem. Ha en fortsatt trevlig midsommar, alla vänner!

1 kommentar:

  1. Förstår att det är en annan Inga denna vecka jämfört med den förra. Länge sedan som du bloggade så ofta att jag inte hinner med att läsa i din takt. Glädjande!
    Lite snopet att öppna en tom burk! Tycker allt att det var ett lite skojigt misstag Få se när vi åker ut och försöker leta upp fyra burkar.
    Hör av dej om du känner för besök/ut och åka en sväng. Väntar på ett inlägg från midsommardagen!

    SvaraRadera