söndag 21 augusti 2016

Firat i dagarna tre


Den här veckan har vi firat i flera dagar. I tisdags inföll den rätta dagen att fira makens 60-årsdag. Han jobbade förstås men jag bakade en kaka och köpte lite jordgubbar så vi kunde fira när han kom hem. Mer blev det inte för vi firade ju lite i förskott tillsammans med pojkarna innan de åkte.


I torsdags skulle jag in till vårdcentralen och lämna lite prover som vanligt. Det går på rutin numera. Just nu är det paus i cellgiftsbehandlingen men nästa kur startar nog på onsdag då jag ska träffa läkaren igen.

Utmed RV27 mellan bron över Lagan och avfarten till sjukhuset hittar man detta fält med solrosor. Det är så vackert och jag har beundrat blommorna varje gång vi passerat. I år har jag inga solrosor i rabatterna. Jag hade en i en kruka men den har blommat över för längesen. Det finns en självplock av solrosor vid Voxtorps kyrka. Där borde man kunna plocka en bukett, om man passerar.


Efter provtagningen gick jag en runda på stan. Då gick jag förbi denna skylt vid en handikappruta på gatan utanför Espresso House. Man läser så många historier på nätet om lata människor som struntar i skyltarna och parkerar på handikapprutorna utan att ha tillstånd. Det måste väl bero å lathet och bristande respekt inte bara för regler utan också för andra människor och deras behov. Hoppas någon får sig en tankeställare av denna skylt.


Det blev en enkel lunchmacka på Espresso House. En levain med kyckling och mozarella och en liten latte räckte gott och väl att mätta mig. Sen tog jag mig stapplande bort till Kapp-Ahl för att komplettera garderoben med några nya byxor. De flesta av mina gamla byxor är för stora och päsiga numera. Det visade sig att jag gått ner två storlekar. Julia hjälpte mig att hitta tre nya par som satt perfekt.


Nu när hunden och jag är ensamma hemma på vardagarna, måste jag ta ut honom på lite promenader. Vi har faktiskt gått första etappen på hundrundan flera gånger. En dag tog vi oss till och med lite längre bort till nästa backkrön innan vi vände. Det funkar ganska bra att gå med stavarna. Förhoppningsvis kan jag träna upp rörligheten lite mer nu.


Säden mognar nu på åkrarna längs vägen. Det är ibland lite fuktigt i luften och inte lika varmt, speciellt inte på morgnar och kvällar. Men ibland är det riktigt varmt ute när solen kommer fram.


Den första tomaten har avsmakats. Den var väldigt söt och god. Jag hoppas de andra mognar snart för det gav mersmak.


Jag hittade en potatisplanta som satt sig själv intill syrenbuskaget. Jag undrar om det finns några små knölar i jorden. Vi får väl undersöka det senare.


Höstblommorna slår ut och låter oss njuta av deras prakt. Höstanemonerna är några av mina favoriter.


Två fuchsior har jag kvar i krukor på trappan. De kom ju ut från potatiskällaren lite sent, men nu har den ena slagit ut sina blodsdroppar och den andra är på gång. På kvällen doftar det av kaprifol när jag går ut på verandan. Hunden bryr sig nog inte om den söta doften. Han nosar efter andra lukter och gör sina behov innan det är dags att natta oss. Det är bra att ha lite rutiner även om man är ledig och bara går hemma och drar. Jag försöker stiga upp rätt tidigt, äta frukost och ta medicinerna. Sen kan jag vila en stund innan det är dags för fika. Förmiddagen kan bli ganska lång annars. Vi har tittat lite på OS även om det inte är mitt största intresse. Lite senare fixar vi mat. Tiden går lite fortare när jag stickar. Det har blivit några sockar och ett par vantar.


I lördags var det dags att fira igen. Då var det Internationella Geocachingdagen. Om man loggade antingen ett event eller en gömma, skulle man få en souvenir och jag har ju loggat alla de andra åren så det är klart att jag ville det. Jag valde att åka till Smålandsstenar på eftermiddagen och besöka ett event som några österrikiska geocachare ordnade där. Det var tredje året i rad som de samlade oss till event. Jag glömde förstås att ta kort fast kameran fanns i fickan. Jag lånar en bild av GSK-nisse som kom ihåg att ta fram kameran innan alla hade försvunnit. Vi var åtta deltagare som fick en trevlig pratstund. Jag hade träffat alla utom en förut. Det var kul att en nybörjare vågat sig dit.


Souveniren var bärgad när jag loggat eventsbesöket. När jag kom hem, åkte maken och jag till sommarhemmet i Fänestad. Det var avslutning på säsongen där. Kenneth Enberg, som är pastor i Smyrnakyrkani Värnamo, predikade. Efteråt serverades hamburgare så kvällsmaten var räddad. Det börjar bli tradition att avsluta sommaren med grillning på sommarhemmet.


Idag var det ingen gudstjänst i kyrkan så vi kunde ta lite sovmorgon. Maken hade fått ett presentkort på Alebo Pensionat i Unnaryd från sina jobbarkompisar. Vi bestämde oss för att ta söndagsmiddagen där.


Pensionatet ligger vackert med utsikt över sjön Unnen. Det finns en geocache där vid Alebo Hälsokälla, men när jag läste de senaste loggarna såg jag att den verkade vara borta. Annars kunde jag gjort ett försök på den.


Maken beställde Aleboschnitzel. Här serverades den med de rätta tillbehören, citron, kapris och ansjovis. Till det fick han stekt potatis och gröna ärter.


Jag valde en annan delikatess, gösfilé. Den var fiskad i Bolmen och smakade jättegott. Det är inte så ofta man får äta gös så då får man passa på när det finns på menyn.


Till dessert blev det en kula vaniljglass från SIA och kaffe. Sen var jag i alla fall rejält mätt. Det var en solig och fin söndag. Vi njöt av det vackra vädret när vi åkte tillbaka.


På hemvägens stannade vi till vid vårt skogslott i Stubbhult för att kolla om de gallrat där som de skulle. Det hade de, men de hade inte kört ihop det än.


Vi har en liten markbit där på andra sidan mossen som tillhör vår gård. Det har funnits ett torp på platsen. Senare bröt man torv ute på mossen och då fanns det torvlador där i närheten, men nu finns bara rester av grunden kvar.


Det blev en liten sväng hem till makens syster och svåger innan vi åkte hem till Rannäs. De bor ju numera i makens föräldrahem. Hon ville ha lite hjälp med att rita hur uterummet ska se ut när de bygger om det. Där frodades lite större tomatplantor än de vi har här hemma. Hon har verkligen gröna fingrar och ett stort trädgårdsintresse.

Då var denna veckan slut. Som vanligt kontaktade jag pojkarna för att få lite rapporter om hur de har det. De hade det bra på sina olika håll. Imorgon börjar en ny vecka.

1 kommentar:

  1. och här har skolveckan börjat. Kul att träffa eleverna igen. Liten lugn sexa på 13 elever har jag i år. Nummer tretton är ortfarande på semester, så dussinet det idag. Hade en sådan här liten klassför tre år sedan. Man vänjer sig snart vi att det är mycket space i kalssrummet.
    Mycket god mat du visar. Vi har en ny kock, vars första måltid vi fick smaka idag. Det var gott!

    SvaraRadera